Βάσω Κυριαζή:Ποιες εργασιακές σχέσεις;

βάσω-κυριαζήποιες-εργασιακές-σχέσει-195199

Νέο “κούρεμα” σε μισθούς και συντάξεις, μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εργασίας -μέσω της αποσύνδεσης του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και ενδεχομένως ομαδικές απολύσεις, είναι τα νέα μέτρα στα εργασιακά που θα μπούνε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και αναμένεται να προκαλέσουν νέα θύελλα αντιδράσεων.

Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται και το θρίλερ που βιώνουμε όλοι μαζί οι Έλληνες. Και για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι αυτοί που καλούνται να διαπραγματευθούν με την τρόικα δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν την ελληνική πραγματικότητα.

Διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ενώ η ανεργία καλπάζει σε δυσθεόρητα ύψη επιμένουν ακόμη να δέχονται να γίνονται συζητήσεις περί αλλαγών διαρθρωτικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας.

Και όσο οι κυβερνώντες θα υποχωρούν τόσο οι δανειστές θα ζητούν και άλλα… και άλλα.

Η ελληνική αγορά εργασίας ήδη λειτουργεί με υψηλό βαθμό ευελιξίας τόσο ως προς τη θεσμική διάσταση που τη διέπει, και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, για αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαία τα υψηλά επίπεδα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Απώτερος στόχος βέβαια της τρόικα είναι η περαιτέρω ευελιξία της εργασίας με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του 5ημέρου) καθώς και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας. Για να μην σας πω ότι μπορεί να απαιτήσουν να «τσοντάρουμε» κιόλας ως εργαζόμενοι κανένα επιπλέον μηνιάτικο από τα κουτσουρεμένα που δίνονται πλέον για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν το θέμα, χωρίς όμως να το θεωρούν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.

Ε βέβαια θέλουν πρώτα να κλειδώσουν όλα τα άλλα μέτρα και μην γελιέστε το επόμενο βήμα θα είναι αυτό. Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέχρι να μας φτάσουν να αμειβόμαστε με 400 και 500 ευρώ δουλεύοντας εξαήμερο και δωδεκάωρο στο τέλος και χωρίς φυσικά άλλες απαιτήσεις… Εργασιακός μεσαίωνας… με τη «βούλα» δηλαδή.

Όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Είχε προηγηθεί πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του, έχει αναφέρει ότι το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας έτσι ουσιαστικά το δρόμο για τις νέες απαιτήσεις.

Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι μία τέτοια συζήτηση στην παρούσα συγκυρία θα έχει ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, όπου δεν υπάρχει επαρκής κοινωνική προστασία και όπου πλέον επικρατεί μία «ζούγκλα» με τους περισσότερους εργοδότες να κάνουν όχι απλά χρήση αλλά κατάχρηση των νέων διατάξεων που έχουν μετατρέψει την εργασία σε λάστιχο. Για αυτό και η «ζούγκλα» θα διευρυνθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου