Βάσω Κυριαζή:Οι παθογένειες των ταμείων

βάσω-κυριαζήοι-παθογένειες-των-ταμεί-213886

Χρόνια τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούσαν τη μεγάλη δεξαμενή για κοινωνικές παροχές, μετά αποτέλεσαν το ταμείο του τζόγου για το κράτος με την επιζήμια εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο και μετά την αγορά των δομημένων ομολόγων που ακόμη περιμένουμε να καθίσουν στο εδώλιο οι πραγματικοί ένοχοι.

Ολα τα μέτρα στα πλαίσια των όσων επιβάλλουν τα μνημόνια, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στα Ταμεία για τη βιωσιμότητά τους. Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή των επιδομάτων και τον κατήφορο που έχει πάρει ο ιδιωτικός τομέας, έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των Ταμείων σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Παράλληλα το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, αποτελεί τη χαριστική βολή για τα Ταμεία για αυτό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί λύση η πρόταση της αύξησης των εισφορών καθώς εκτός από άδικη είναι και αδιέξοδη, όσο δεν προσλαμβάνονται νέοι υπάλληλοι.

Και αυτό βέβαια το αντιλαμβάνονται πλήρως όλοι. Εκτός από την Κυβέρνηση που κάθε φορά που βρίσκει τα δύσκολα λειτουργεί στην πεπατημένη «πονάει κεφάλι- κόβει κεφάλι» και με εισπρακτικά μέτρα ευελπιστεί να κλείσει μία μαύρη τρύπα, μόνο που συνήθως ανοίξει ακόμη μία μεγαλύτερη.

Οι συνταγές αυτής της πολιτικής μέχρι τώρα έχουν αποτύχει. Αρνούνται όμως οι αρμόδιοι να το παραδεχτούν και απλά αναβάλλουν για αύριο τις ουσιαστικές λύσεις μόνο και μόνο για να μην αναγνωρίσουν την «χρεωκοπία» της πολιτικής τους επιλογής. Ακόμη και επιχειρήματα να ψάξει κανείς να βρει για να αιτιολογήσει την ξεροκεφαλιά τους και την επιμονή τους σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές, έρχονται οι ίδιες οι αποφάσεις και ανατρέπουν κάθε λογική. Όπως στην περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων.

Εάν ισχύουν όσα ακούγονται από ημιεπίσημα χείλη τότε η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ασφαλιστικών ταμείων είναι τραγική. Ειδικά στο δημόσιο τα πράγματα είναι μαύρα και άραχνα και αυτό ως ένα βαθμό εξηγεί εν πολλοίς και την κατεπείγουσα παρέμβαση των εργαζομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς την Κυβέρνηση για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στα ταμεία του Δημοσίου ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν έτοιμη τη «λύση», καθώς διαδίδονται «προτάσεις» για αύξηση των εισφορών των υπαλλήλων και ενδεχόμενες περικοπές παροχών, προκειμένου να καλυφθούν, υποτίθεται, τα ελλείμματα των ταμείων. Κι αυτή η αύξηση προτείνεται να εφαρμοστεί, τη στιγμή που έχουν ήδη «πετσοκοπεί» οι αποδοχές των εργαζομένων και σχεδιάζεται η περαιτέρω συρρίκνωσή τους μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

Η κατάσταση βέβαια με το «βύθισμα» των ταμείων δεν είναι καινούργια ιστορία ούτε προέκυψε τώρα στα ξαφνικά. Όμως οι συνταγές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα έχουν αποτύχει. Αρνούνται όμως οι αρμόδιοι να το παραδεχτούν και απλά αναβάλλουν για αύριο και μεθαύριο τις ουσιαστικές λύσεις μόνο και μόνο για να μην αναγνωρίσουν την «χρεωκοπία» της πολιτικής τους επιλογής. Ακόμη και επιχειρήματα να ψάξει κανείς να βρει για να αιτιολογήσει την ξεροκεφαλιά τους και την επιμονή τους σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές, έρχονται οι ίδιες οι αποφάσεις και ανατρέπουν κάθε λογική. Για αυτό και όσο συνεχίζεται το «κοσκίνισμα» το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου