Βάσω Κυριαζή:Χορεύουν στο «σκοπό των δανειστών»

βάσω-κυριαζήχορεύουν-στο-σκοπό-των-δ-215925

Επισκέπτεται κανείς δημόσιες υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα και πραγματικά βρίσκεται αντιμέτωπος με μία άλλη κατάσταση. Οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν πλέον αδειάσει.

Φυλλοροούν, φεύγουν άρον – άρον με σύνταξη.

Οι ρυθμίσεις και οι περικοπές δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο κύμα φυγής με τη συνταξιοδότηση να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ή με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Επί καθημερινής βάσης τα τρία τελευταία χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας οι «σειρές» που θίγονται άμεσα, δημόσιοι υπάλληλοι από υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, τη Εφορία, υπηρεσίες της ΕΛΑΣ αλλά και στον χώρο της Υγείας, δήλωσαν αποχώρηση νωρίτερα από τις υπηρεσίες τους.

Αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης από το δημόσιο τομέα ενώ περίπου η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αποφασίζουν να βγούνε στη σύνταξη για να προλάβουν τις όποιες νέες αιφνιδιαστικές αλλαγές.

Μέχρι πρότινος πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν επιλέξει να παραμένουν στην εργασία για μια καλύτερη σύνταξη, οι περικοπές όμως του ενάμιση τελευταίου χρόνου ήταν αυτές που οδήγησαν πολλούς στην έξοδο.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα μεγάλα Ταμεία, όπως για παράδειγμα στον ΟΑΠ-ΔΕΗ όπου το κύμα φυγής αναμένεται εντονότερο μέχρι τέλους του πρώτου εξάμηνου του 2014 όπως έλεγαν στη στήλη χθες συνδικαλιστές του χώρου.

Αισθανόμαστε ως τα θύματα που μας οδηγούν στο εκτελεστικό απόσπασμα .Ουσιαστικά δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία υπόληψη για τον δημόσιο τομέα για αυτό και ουσιαστικά εφαρμόζουν μέτρα που έχουν αφανίσει τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο σε συνδυασμό και με τις διαθεσιμότητες που έχουν γίνει πλέον «βασικό μενού» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αυτό σε συνδυασμό με τους μειωμένους μισθούς από 20% – 40%, έχει οδηγήσει στη οριζόντια και κάθετη πτώση τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο τους εργαζόμενους στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες.

Το νέο μισθολόγιο που εφαρμόζεται τα δύο τελευταία χρόνια επέβαλλε την κατάργηση σχεδόν όλων των γενικών, ειδικών και κλαδικών επιδομάτων καθώς μόνο ένα μέρος τους ενσωματώθηκε στο βασικό μισθό ενώ με τα νέα δεδομένα πάντως ο εισαγωγικός μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους ανέρχεται στα 700 ευρώ.

Για αυτό και οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν λόγο για πογκρόμ κατά του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες ενώ μόλις εφαρμοστούν τα σενάρια της τελευταίας στιγμής για διαθεσιμότητες άλλων 15.000 υπαλλήλων μέσα από την κατάργηση 23 οργανισμών η κατάσταση θα είναι πράγματι εφιαλτική. Η Τρόικα ζητά εξοικονόμηση πόρων, αλλά οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων εάν απολυθούν σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών που ζητούν μέχρι το 2015 να φύγουν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κοστίζουν και λεφτά δεν υπάρχουν. Δεν έχει νόημα να γλιτώσεις 1 εκατ. και να πληρώσεις δύο.

Αυτό όμως προς το παρόν δεν είναι το ζητούμενο για το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφού προέχει η υλοποίηση του σχεδίου που θεωρείται προαπαιτούμενο για την τρόικα. Έτσι τα «όργανα» άρχισαν πάλι να χτυπάνε… στο σκοπό των δανειστών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου