Βάσω Κυριαζή:Οι ανακοινώσεις θα δείξουν

βάσω-κυριαζήοι-ανακοινώσεις-θα-δείξο-221259

Οι Χαλυβουργίες παραπαίουν και η Κυβέρνηση σπεύδει ασθμαίνουσα να σώσει την κατάσταση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης προαναγγέλλει φορολογικά κίνητρα και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος παρεμβάσεις για την ενέργεια. Και όμως το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε λυθεί εδώ και καιρό και να μην βρίσκονται σήμερα στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι.

Ψάχνοντας χθες τον οικονομικό τύπο βρήκα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Έτσι λοιπόν, εδώ και αρκετό καιρό η ελληνική Βουλή ψήφισε το μέτρο της διακοψιμότητας στη βιομηχανία. Με το μέτρο αυτό οι βιομηχανίες που χρειάζονται να λειτουργούν 24 ώρες (καλή ώρα όπως οι Χαλυβουργίες) δύνανται να διακόπτουν για κάποιες ώρες την λειτουργία τους και να λαμβάνουν σε αντάλλαγμα φθηνότερη τιμή ρεύματος – η οποία πρέπει να κινείται μεταξύ 35- 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό ακριβώς αντιμετώπιζε η Χαλυβουργική, η οποία επί έξι χρόνια έγραφε ζημιές, όπως όλες οι ελληνικές χαλυβουργίες.

Σε απόρρητο σημείωμα της, λοιπόν, η Τρόικα απέρριψε το μέτρο, επισημαίνοντας ότι θα προκληθούν νέα προβλήματα ρευστότητας στη ΔΕΗ.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος κώφευε απέναντι στις ενστάσεις από την Ένωση Βιομηχανικών καταναλωτών- η οποία εγκαίρως είχε θέσει υπόψη τις αντιθέσεις της Τρόικας. Ενώ σε όλη την Ευρώπη, οι βιομηχανίες έχουν αντίστοιχα μέτρα περιορισμού του κόστους (διακοψιμότητα) προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές, στην Ελλάδα, η Τρόικα και το Υπουργείο Οικονομίας είχαν περιβάλλει τη ΔΕΗ γύρω από ένα ιδιότυπο δίκτυ “προστασίας”. Αρχικά, το Υπουργείο Οικονομίας χρησιμοποίησε τα στοιχεία ρεύματος της Eurostat με τα οποία υποστηρίζονταν πως στη Ελλάδα οι τιμές ρεύματος είναι χαμηλές. Όταν η τρόικα δέχθηκε την ΕΒΙΚΕΝ αποδέχθηκε το λάθος της, αλλά η ΔΕΗ και ο υπουργός συνέχισαν να υποστηρίζουν αυτά τα στοιχεία, καθώς το υπουργείο θέλει να εξασφαλίσει υψηλό τίμημα εξαγοράς. Όταν, η βιομηχανία επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης για το μέτρο της διακοψιμότητας, πάλι συνάντησε την άρνηση. Όμως, το τελευταίο διάστημα έγινε ανυπόφορο για τη βιομηχανία υψηλής και μεσαίας τάσης. Οι χαλυβουργίες θέλουν συγκεκριμένη τιμή -η οποία προκύπτει από μελέτες- και δεν μπορεί να παράγει πάνω από τα 40 ευρώ.

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι στη γειτονική Βουλγαρία εξασφαλίζονται ανάλογες τιμές μέσω δημοπρασιών, αλλά και αντίστοιχων μέτρων ενίσχυσης της Βιομηχανίας.

Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τους έζωσαν τα φίδια, μετά τις ανακοινώσεις διαθεσιμοτήτων και λουκέτων και ψάχνουν τώρα λύσεις προκειμένου να ανακόψουν αυτό το κύμα λουκέτων που εάν μη τι άλλο τείνει να γίνει χιονοστιβάδα με τις συνέπειες εάν συνεχιστούν τα προβλήματα να είναι τραγικές.

Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι ουσιαστικά και θα δίνουν πραγματικά διέξοδο και λύσεις στο πρόβλημα με το υψηλό ενεργειακό κόστος στις εταιρείες του χάλυβα έτσι ώστε να μην υπάρχει πια καμία δικαιολογία για τις αθρόες απολύσεις που γίνονται και όλα τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται εις βάρος των εργαζομένων. Περιμένουμε λοιπόν για να μπορούμε να κρίνουμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου