Βάσω Κυριαζή:Οι συνέπειες ενός λουκέτου

βάσω-κυριαζήοι-συνέπειες-ενός-λουκέτ-244210

Oι παράπλευρες συνέπειες από το κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ κάθε μέρα έρχονται ολοένα και πιο πιεστικά στην επιφάνεια.

Απεγνωσμένοι πολίτες που σπεύδουν στο Νοσοκομείο Βόλου πλέον για να εξυπηρετηθούν αφού τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργούν αναζητώντας υγειονομικές επιτροπές, τι θα γίνει με τις εγκρίσεις για αναρρωτικές άδειες και άλλες τόσες λειτουργίες που μαζί με τον ΕΟΠΥΥ αποτελούν παρελθόν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η καθυστέρηση επαναλειτουργίας των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολύ μεγαλύτερη του ενός μήνα και ότι αποκλείεται στις 20 Μαρτίου να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το χάος και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που θα ενταθεί με το κλείσιμο των δομών του ΕΟΠΥΥ. Και όμως υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Ζητήματα που είναι ανοιχτά και δεν αφορούν μόνο τους ασφαλισμένους αλλά και όλους τους παρόχους που συνεργάζονταν με τον ΕΟΠΥΥ.

Υπολογίζεται ότι ο φορέας χρωστά γύρω στα 4 δισ. ευρώ σε γιατρούς, προμηθευτές, νοσοκομεία, κλινικές κ.λ.π.

Τα χρέη όμως, φοβούνται πολλοί ότι θα πάνε στις καλένδες και μάλιστα οι ιδιώτες κινδυνεύουν όχι μόνο να δουν τα λεφτά τους να… κουρεύονται αλλά ακόμη και να τα χάσουν ολοκληρωτικά.

Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ήταν εκείνος πρώτος που είχε μιλήσει για το θολό τοπίο στον ΕΟΠΥΥ και είχε μάλιστα χτυπήσει καμπανάκι ότι θα πρέπει πριν από την κατάργησή του να υπάρξει μέριμνα για πολλά ζητήματα που σήμερα παραμένουν ανοιχτά.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριζε πως η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ των 1,2 δισ. ευρώ μοιάζει να είναι αυθαίρετη, αφού δεν υπάρχει σαφής εικόνα τόσο για τις δαπάνες όσο και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες και έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά ότι ο οργανισμός συγκροτήθηκε χωρίς βασικό πλάνο, με συρραφή επιμέρους διατάξεων των προηγούμενων φορέων, τους οποίους αφομοίωσε χωρίς να έχει καν εσωτερικό κανονισμό.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν να προκύψει ένας φορέας χωρίς ενιαίο και συμπαγές θεσμικό πλαίσιο, δομή και τρόπο λειτουργίας, με άμεσο επακόλουθο τον ανορθολογισμό σε όλο το εύρος των διαδικασιών και την ανυπαρξία ελέγχου των δαπανών, αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών. Συμπερασματικά, το πόρισμα κατέληγε πως ο ΕΟΠΥΥ έχει χάσει εντελώς τον αρχικό του στόχο και πορεύεται χωρίς στρατηγική, πυξίδα και χάρτη.

Αυτά όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ με τα ευρήματα του πορίσματος να έχουν χρησιμοποιηθεί δεόντως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ως άλλοθι, προκειμένου να δικαιολογηθεί η κατάργηση του Οργανισμού και η δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) που θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες μέσα στον Μάρτιο.
Διότι απομένει να δούμε εάν στο νέο φορέα έχουν προβλεφθεί ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου και στον ΠΕΔΥ να μην υπάρχουν τα ίδια αποτελέσματα όπως και στον ΕΟΠΥΥ. Όχι τίποτα άλλο αλλά άντε πάλι νέα πορίσματα και άντε σε δύο χρόνια, να χτίζουν από την αρχή ότι στο μεταξύ θα έχει γκρεμιστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου