Βάσω Κυριαζή: Πληρώνουμε αδρά

βάσω-κυριαζή-πληρώνουμε-αδρά-403886

Πληρώνουμε τιμές Βρυξελλών αλλά αμειβόμαστε με μισθούς… Δεν είναι σχήμα λόγου αλλά η πραγματική αλήθεια, την οποία ο νέος υφυπουργός Εμπορίου Γεράσιμος Γιακουμάτος δεν λέει να καταλάβει και από τα τηλεπαράθυρα σχεδόν καθημερινά μας «βομβαρδίζει» με δεσμεύσεις ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας.

Και όμως ζούμε σε μια εποχή που το κέρδος των λίγων είναι πάνω, όχι μόνο από τη ζωή των πολλών, αλλά ακόμα και πάνω από την ίδια την επιβίωσή μας.

Ουραγός στο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα.

Μικρότερες αποδοχές, μεγαλύτερη φορολογία και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, με χαμηλές συντάξεις και χαμηλού επιπέδου παροχές υγειονομικής περίθαλψης, σκιαγραφούν το αρνητικότερο τοπίο για τους εργαζομένους στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα πληρώνουμε τιμές Βρυξελλών για τις αγορές καταναλωτικών αγαθών.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδοχών.

Επισημαίνει μάλιστα μονότονα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση αφού θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Ήδη πάντως οι περικοπές στα επιδόματα στο Δημόσιο σε συνδυασμό με τα νέα φορολογικά μέτρα έχουν οδηγήσει αυτά τα χρόνια σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, σε μείωση αποδοχών στο Δημόσιο μέχρι και 7000 ευρώ το χρόνο.

Εκατοντάδες πλέον εργαζόμενοι αποτελούν χαρακτηριστικά θύματα των συνεπειών της πολιτικής που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αντικείμενα προς ενοικίαση και περιστασιακή απασχόληση.

Δεινοπαθούν καθώς εργάζονται για λίγες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα, με μισθούς πείνας και ελάχιστα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν κανένα σχέδιο για τη ζωή τους. Ζουν μονάχα ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να εργαστούν κανονικά.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι με σταθερή απασχόληση, σκύβουν το κεφάλι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία φοβούμενοι μη βρεθούν στη θέση των προηγουμένων. Και αυτή η ισορροπία τρόμου συνθλίβει τα δικαιώματα όλων μας όλο και προς τα κάτω.

Για αυτό και ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όσους έφτιαξαν και συντηρούν τις πολιτικές που κάνουν ότι μπορούν για να οδηγηθούμε εκτός από το οικονομικό αδιέξοδο και στην κοινωνική χρεωκοπία που είναι πλέον θέμα χρόνου. Κάθε πέρσι και καλύτερα δηλαδή και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος του αδιεξόδου όπως, υποστηρίζουν οι περισσότεροι. Την ίδια ώρα οι τιμές συνεχίζουν την ανηφόρα και οι καταναλωτές κάνουν ολόκληρη εκδρομή για να γεμίσουν το ψυγείο, κάνοντας βόλτα από μάρκετ σε μάρκετ και από λαϊκή σε λαϊκή για να πετύχουν καλύτερες τιμές και προσφορές.

Και αυτό δεν το κάνουν πλέον οι ολίγοι αλλά οι περισσότεροι διόλου μάλιστα τυχαία αφού η πλειοψηφία είναι αυτή που δεινοπαθεί βλέποντας ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» δεν γεμίζει αλλά το πορτοφόλι αδειάζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου