Βάσω Κυριαζή: Νοσηλεία… «χαράτσι»

βάσω-κυριαζή-νοσηλεία-χαράτσι-514803

Στο τσουνάμι περικοπών που προβλέπει το τελευταίο μνημόνιο του 2012 τις αμαρτίες του οποίου πληρώνουμε ακόμη σήμερα, περιλαμβάνονταν και δύο νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους με ισχύ, όμως, από 1/1/2014. Από την ημερομηνία αυτή «ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ, λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ».

Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τότε, ξεκινά όπως η εφαρμογή του τώρα, με αποτέλεσμα να μιλούν όλοι για ντροπή και αίσχος, αφού οι ασφαλισμένοι πλέον αντιμετωπίζονται ως «οικονομικά υποζύγια».

Οι ασθενείς θα τιμωρούνται, βάζοντας το χέρι στην τσέπη, κάθε φορά που θα παίρνουν ένα φάρμακο ή θα νοσηλεύονται σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Οδηγούμαστε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων, σε αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν τα φάρμακά τους ή να μπουν στο νοσοκομείο και στους υπόλοιπους που θα είναι πλέον καταδικασμένοι.

Και μπορεί βέβαια να εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες, αλλά δεν είναι δυνατόν να ευχόμαστε να ενταχθούμε όλοι σε αυτή την κατηγορία για να γλιτώσουμε το νέο χαράτσι.

Και επειδή πριν από δύο χρόνια το Υπουργείο Υγείας κορόιδευε λέγοντας ότι μέτρο ενδέχεται να μην εφαρμοστεί αν η κυβέρνηση «πιάσει» τους στόχους της το 2013, επιβεβαιώνεται ότι οι στόχοι δεν πιάστηκαν για αυτό και πάλι την πληρώνουμε εμείς που καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δεχτούμε τις υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου.

Ωστόσο και μόνο το ότι έχουμε φθάσει στο μνημόνιο νούμερο 3 και έπεται και τέταρτο, είναι ενδεικτικό του βαθμού επίτευξης των στόχων.

Η ακριβής διατύπωση στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο ήταν: «Από 01.01.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ.». Και για να μην ξεχνιόμαστε ήταν κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας.

Εσπευσε βέβαια πρώτος να το υπενθυμίσει αυτό χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, όταν βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα να απολογείται για την αναλγησία, να επιβληθεί ένα επιπλέον χαράτσι, την ώρα που ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων στενάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια, λες και αυτό θα αποτελέσει άλλοθι για τη σημερινή Κυβέρνηση.

Εάν καθίσουμε να θυμηθούμε τις δεσμεύσεις των σημερινών αξιωματούχων και τις δημοσιεύσουμε, θα πρέπει να απολογούνται για ημέρες ολόκληρες, ειδικά για το ολίσθημα του εμπαιγμού στο οποίο έχουν υποπέσει και υποπέφτουν καθημερινά. Οσο για το ΠΑΣΟΚ που θυμήθηκε ξαφνικά σήμερα να αντιδράσει, επίσης δεν έχει κανένα άλλοθι, ούτε κανένα συγχωροχάρτι, διότι και τότε ψήφισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και τώρα φωνάζει μόνο και μόνο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Εάν πράγματι διαφωνεί, να απαιτήσει ακύρωση του μέτρου. Ειδάλλως ας σωπάσει, διότι τέτοιοι θεατρινισμοί δεν είναι πλέον ανεκτοί. Όσο για το 25άρι, ο θεός να βάλει το χέρι του να είμαστε γεροί και να μη χρειαστεί διακομιδή και νοσηλεία σε Νοσοκομείο, εκεί που φτάσαμε… Σε λίγο θα μας βάλουν να πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε και ας είναι γεμάτος… αιθαλομίχλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου