Βάσω Κυριαζή:Κατώτεροι των περιστάσεων

βάσω-κυριαζήκατώτεροι-των-περιστάσε-542203

Για μία ακόμη φορά καταγράφεται το ρεσιτάλ ασυνεννοησίας αυτού του κράτους. Από τη μία λες έβαλε μυαλό έστω και αργά και αναζητά τρόπους για να ανακουφίσει τους μη έχοντες και να βρει μία φόρμουλα για τις επανασυνδέσεις ρεύματος σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν και έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση και από την άλλη την ίδια στιγμή κυριαρχεί το χάος.

Ακόμη και αυτή η καθυστερημένη παρέμβαση του Υπουργείου κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα αφού δε μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους Δήμοι, ΔΕΗ και κράτος.

Έτσι διαβάζω ότι μετά τις τρεις απανωτές αυτοδιαψεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για το ποιός θα πληρώσει το συγκεκριμένο κόστος τελικά τα πράγματα διαφοροποιούνται πάλι και κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν ξέρει τι ακριβώς θα ισχύσει.

Μέχρι τώρα είχε συμφωνηθεί οι Δήμοι και η Εκκλησία να αποστείλει τα στοιχεία των απόρων στη ΔΕΗ, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία μιας και ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει στη χώρα.

Όμως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης με ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι δήμοι δεν πρόκειται να στείλουν κανένα στοιχείο στη ΔΕΗ και άρα οι άποροι άνθρωποι χωρίς ρεύμα, θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Δηλαδή θα ξυλιάσουν μέσα στο χειμώνα και όσοι βιώνουν το σκοτάδι… θα συνεχίσουν να ζούνε στο σκοτάδι.. και να ζεσταίνονται με κεριά.

Ο κ. Ασκούνης μάλιστα υποστηρίζει πως στη σύσκεψη του Σαββάτου στο ΥΠΕΚΑ, οι δήμοι ζήτησαν με επιμονή από τη ΔΕΗ, τις καταστάσεις της με τα στοιχεία των νοικοκυριών στα οποία έχει γίνει διακοπή ρεύματος, για οικονομικούς λόγους.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία, επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη στάση της ο κ. Ασκούνης όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και καλεί την επιχείρηση να στείλει άμεσα τις καταστάσεις στους δήμους, ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία της με αυτά των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και της Εκκλησίας.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της δηλώνει «έκπληξη και απογοήτευση» για τις δηλώσεις του Δημάρχου Καλλιθέας και Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνη γιατί ζήτησε τα προσωπικά “στοιχεία πελατών της ΔΕΗ στους οποίους έχει γίνει διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών” κάνει λόγο για “ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”, την οποία ως επιχείρηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάσει και πολύ σωστά και έτσι έχουμε φτάσει πάλι στο σημείο μηδέν.

Η ΚΕΔΕ μαλώνει με τη ΔΕΗ, το ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί αμήχανα και εκατοντάδες συμπολίτες ξυλιάζουν…

Χαρακτηριστικό και αυτό της ελληνικής πραγματικότητας. Ακόμη και εκεί που μπορεί να γίνει ένα καλό, ακόμη και εκεί που μπορεί μία παρέμβαση να λειτουργήσει ανακουφιστικά για τους αναξιοπαθούντες, προκύπτουν κάθε φορά εμπόδια και προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την αδυναμία συντονισμού. Και σε αυτό δεν φταίνε ούτε τα μνημόνια ,ούτε η τρόικα. Φταίει απλά… η ελληνική νοοτροπία και ότι σε σημαντικές θέσεις βρίσκονται «άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου