Βάσω Κυριαζή:Φάρμακα και κρίση

βάσω-κυριαζήφάρμακα-και-κρίση-543989

Υπερτασικοί ασθενείς δεν παίρνουν την αγωγή τους λόγω οικονομικής κρίσης! Απίστευτο και όμως αληθινό και δεν ακούγεται πρώτη φορά.

Απλά τώρα ανακοινώθηκε επίσημα από το βήμα επίσημου συνεδρίου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, μεγάλος αριθμός ασθενών δεν λαμβάνει τα φάρμακά του λόγω αδυναμίας πληρωμής τους ή λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλειας.

Μάλιστα οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυξήθηκαν δραματικά, έως και 150%, τα περιστατικά με αρτηριακή πίεση, προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι δεν λάμβαναν την αγωγή τους.

Και μπορεί να ακούγεται περίεργο σε κάποιους και ακόμη και υπερβολικό, όμως δυστυχώς συμβαίνει και αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ένσημα και ασφάλιση και που ντρέπονται για διάφορους λόγους να επισκεφτούν δομές που έχουν γίνει για να εξυπηρετούν τέτοιες καταστάσεις.

Και έτσι επιλέγουν να παραμείνουν άρρωστοι και χωρίς φάρμακα παρά να αναζητήσουν αλλού τη λύση. Και όμως είναι μία λάθος επιλογή αυτή, διότι από τη στιγμή που έχουν συσταθεί κοινωνικές δομές για να βοηθηθούν οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι πολίτες, καλό θα είναι να αξιοποιούνται έτσι, ώστε μαζί με όλα τα άλλα, οι πολίτες να μην έχουν να αντιμετωπίσουν και τυχόν επιβαρύνσεις και υποτροπές στην υγεία τους.

Είναι βέβαια απολύτως ανθρώπινο για πολλούς που μέχρι πρότινος ζούσαν αξιοπρεπώς, τώρα να υποχρεώνονται να απευθυνθούν στο Κοινωνικό Φαρμακείο ή στο Κοινωνικό ιατρείο για να εξασφαλίσουν μία εξέταση ή ένα κουτί φάρμακα, όμως ευτυχώς -θα πω εγώ- που υπάρχουν και αυτές οι δομές και έτσι δίνουν ένα χέρι βοήθειας και μάλιστα σημαντικό, σε περιπτώσεις πολιτών και συμπολιτών που υπάρχει ανάγκη.

Προφανώς και δεν είναι δυνατόν βέβαια να υποκαταστήσουν το ίδιο το κράτος που θα έπρεπε να τα έχει λύσει αυτά τα ζητήματα και να έχει θεσπίσει κανόνες τέτοιους που θα προστατεύουν κυρίως και πρωτίστως αυτούς που δεν έχουν, και πρέπει να θεραπευτούν, τα χρήματα για να το κάνουν.

Οπως και να το θέσει πάντως κανείς, είναι πράγματι πολύ λυπηρό να ακούει κανείς ανθρώπους να επιλέγουν να μην πάρουν τα φάρμακά τους επειδή δεν έχουν χρήματα και επειδή ντρέπονται να αναζητήσουν άλλες λύσεις, που θίγουν το φιλότιμο και την αξιοπρέπειά τους.

Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι και περιθώρια για ντροπές και ψευτοδιλήμματα δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον στους πολίτες, διότι άλλοι που θα έπρεπε να νιώθουν τα παραπάνω συναισθήματα που τους έφτασαν σε αυτό το σημείο, δεν μπορούν να νιώσουν άβολα. Έχει βαρύνει η συνείδησή τους και το είναι τους. Τα θεωρούν όλα καλώς καμωμένα ή ότι είναι απόρροια της δύσκολης συγκυρίας που περνάμε και σιγά – σιγά θα ξεπεραστούν. «Μπόρα είναι θα περάσει» τους ακούς και λένε κάθε μέρα στα πρωινάδικα και μία τέτοια λογική τους βολεύει, διότι έτσι είναι λιγότερες και οι ευθύνες που μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου