Βάσω Κυριαζή:Επιχειρήσεις και οι τακτικές των Βρυξελλών

βάσω-κυριαζήεπιχειρήσεις-και-οι-τακτ-547568

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραπαίουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις υπηρεσίες της έρχεται να τις αποτελειώσει.

Οπως γράφει ο οικονομικός τύπος, προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις των Βρυξελλών για το 2014-2020, αφού θα βρεθούν εκτός ευεργετικών διατάξεων πολλές ελληνικές επιχειρήσεις

Οπως γράφτηκε χθες στο ΘΕΜΑ, εκτός από τους γεωγραφικούς περιορισμούς που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, η αναχρηματοδότηση των ήδη χορηγηθέντων δανείων προς τα ΜΜΕ δεν θα είναι εφικτή, ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα τίθενται εκτός των ευεργετικών διατάξεων για τις προβληματικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτός ο χαρακτηρισμός γίνεται πολύ πιο περιοριστικός.

Εκτός από αυτά όμως, οι εκταμιεύσεις των πόρων θα γίνονται τμηματικά, τη στιγμή που η χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης -την επόμενη προγραμματική περίοδο- δεν θα είναι τόσο ευέλικτη όσο σήμερα.

Βέβαια το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει για αύξηση των ορίων χρηματοδότησης για τις προβληματικές επιχειρήσεις και την παράταση του σημερινού κανονισμού κατά ένα εξάμηνο, εκτιμά επίσης ότι τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα είναι στην ουσία εγγυοδοτικά προϊόντα χαρτοφυλακίου που αφορούν ΜΜΕ και προϋποθέτουν την ανάληψη υψηλού ρίσκου επενδύσεων, με χαμηλό κόστος δανεισμού (επιτόκιο) και χαμηλές εξασφαλίσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος δανεισμού δεν είναι φθηνό, ενώ μία κατηγορία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων δεν ενδείκνυνται τόσο πολύ για τα ΜΜΕ, αλλά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οπως σχολιάζεται σε ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, «αντί ο νέος χάρτης να επιλύει τα υφιστάμενα εμπόδια και να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων στη ρευστότητα, στην ουσία δυσχεραίνει την ενίσχυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, καθώς προβλέπει λιγότερα grands και επενδυτικά projects, ενώ αντίθετα προωθεί τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι ώστε οι κρατικές ενισχύσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και περισσότερο στοχευμένες». Το ενημερωτικό σημείωμα γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με αντικείμενο διαβούλευσης το σχεδιασμό των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (FEI’s) της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Και βέβαια εξαιρετικά σκέφτηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και παρενέβη δημοσιοποιώντας τις ενστάσεις της προκειμένου να «ξυπνήσουν» και οι αρμόδιοι του Υπουργείου και αφού αφήσουν τις κόντρες και για την φρεσκάδα του γάλακτος, μήπως και ασχοληθούν με το παραπάνω θέμα που είναι πολύ σοβαρό και που ουσιαστικά αφορά την επιβίωση των επιχειρήσεων που πνέουν τα λοίσθια και από παντού δέχονται χτυπήματα.

Δεν έχουν άδικο οι επαγγελματίες όταν καταγγέλλουν ότι τους έχουν «εγκαταλείψει στη μοίρα τους και ότι οι μικρομεσαίοι αργοπεθαίνουν». Όσο δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις θα καρκινοβατούν και τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα λειτουργούν μόνο ως «ασπιρίνες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου