Βάσω Κυριαζή:Σπίτι δεν πρόκειται να μείνει όρθιο…

βάσω-κυριαζήσπίτι-δεν-πρόκειται-να-με-555830

Με τη μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα περίπου 65.000 χιλιάδες δανειολήπτες θα κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών περίπου 140.000 είναι οι δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό και δεν το εξυπηρετούν. Πριν από τρία χρόνια, δηλαδή το 2010, ο αριθμός των κόκκινων δανείων ήταν 60.000!

Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει και 15.000 δανειολήπτες που ενώ έχουν καταθέσεις, δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Αυτοί είναι μεταξύ των περίπου 65.000, που με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, δεν επιτρέπεται πλειστηριασμός για χρέη προς τράπεζα έως 200.000 ευρώ, ενώ με το νόμο Κατσέλη, υπάρχει δηλαδή, ειδική προστασία της κύριας κατοικίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τη διετία 2008 – 2009 περί τα 35.000 – 40.000 ακίνητα/πρώτες κατοικίες προστατεύθηκαν από τον συγκεκριμένο νόμο και έκτοτε, περί τις 15.000 ακίνητα κάθε χρόνο φθάνουν στη φάση της κατάσχεσης, αλλά δεν πλειστηριάζονται.

Με τις αλλαγές που προωθούνται θα υπάρχει προστασία μόνο για την κύρια κατοικία των φτωχών, δηλαδή με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έως τις 10 με 15 Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου. Εάν βέβαια η τρόικα δεχθεί να βάλει «νερό στο κρασί της» διότι εάν συνεχίσει να πιέζει όπως μέχρι σήμερα και είναι ανένδοτη, βλέπω τους «μισούς δανειολήπτες» να καταλήγουν χωρίς κεραμίδι, από όσους κινδυνεύουν σήμερα διότι είναι υπόχρεοι στις Τράπεζες.

Για αυτό και είναι λογικό τα νέα δεδομένα στους πλειστηριασμούς, όπως τουλάχιστον επιμένει η τρόικα, να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων.

Και εάν ισχύει ότι η τρόικα «πρότεινε» να βρει η Κυβέρνηση άλλα σπίτια για να στεγάσει τους δανειολήπτες που θα χάσουν τα σπίτια τους, τότε πράγματι μιλάμε για αδίστακτους διαπραγματευτές που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να οδηγήσουν στην έσχατη ένδεια τα λαϊκά στρώματα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό άλλωστε το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» όπου επισημαίνεται: «Αφού οι μνημονικές – ταξικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων μας χρεοκόπησαν, μας απέλυσαν και μας φτωχοποίησαν, τώρα μας αποκαλούνε και «μπαταχτσήδες» και βγάζουν τα σπίτια σε πλειστηριασμό όσων έκαναν το τόλμημα να πάρουν στεγαστικό δάνειο για να αποκτήσουν το «δικό τους κεραμίδι».

Και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς σε αυτό. Άλλωστε ακόμη και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ούτως ή άλλως και τώρα «σπίτια» στο σφυρί βγαίνουν.

Τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα που αναφέραμε είναι συγκλονιστικά. Μόνο τον Οκτώβρη του 2013 οι φορολογικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό 1.553 σπίτια και οικόπεδα και 14.197 ακίνητα στο δεκάμηνο του 2013, ενώ προχώρησε σε κατάσχεση 93.330 λογαριασμών. Κάθε μέρα δηλαδή βγάζουν στο «σφυρί» 56 σπίτια! Βοήθειά μας…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου