Βάσω Κυριαζή:Παρεμπόριο και επαγγελματίες

βάσω-κυριαζήπαρεμπόριο-και-επαγγελμ-557759

«Μάλλιασε» η γλώσσα των εμπόρων να ζητούν μέτρα και πρωτοβουλίες προκειμένου να θωρακιστεί η αγορά από το παράνομο εμπόριο. Δυστυχώς όμως οι δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποτελούν «ασπιρίνες» μπροστά στην έκταση του προβλήματος.

Πολλές φορές η ΟΕΒΕΜ έχει καταγγείλει όργιο παρεμπορίου στη Μαγνησία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει στην αγορά μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης.

Είναι καθημερινά σχεδόν τα κρούσματα με αλλοδαπούς αλλά και Έλληνες πλανόδιους γυρολόγους, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Έχουν στηθεί διάφορα παράνομα «μαγαζιά»που πωλούν όλα τα είδη των προϊόντων όπως δράπανα, εργαλεία, άλλα γεωργικά μηχανήματα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να πωληθεί σε πολλά σημεία της πόλης κεντρικά και περιφερειακά. Την ίδια ώρα υπάρχουν αρκετές βιοτεχνικές μονάδες, που παράγουν προϊόντα εφάμιλλα ή ακόμα ανώτερα ποιοτικώς από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που και ταυτότητα παραγωγής έχουν αλλά και παράγονται από αξιόπιστες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας προσπαθούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, και να δώσουν τη δυνατότητα της απασχόλησης στους ανέργους της περιοχής μας. Εάν λοιπόν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα καταστολής του παράνομου εμπορίου, τότε οι τοπικές επιχειρήσεις θα βρεθούν στο στάδιο της απόγνωσης και του μαρασμού, τότε το όραμα της απασχόλησης θα γίνει εφιάλτης στη νέα γενιά. Αρκετοί επαγγελματίες ήδη βρίσκονται στην διαδικασία των πλειστηριασμών. Εξαιτίας όλων αυτών των παραπάνω παραμέτρων ο κίνδυνος του αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι προ των πυλών.

Η ΟΕΒΕΜ ζητά και δικαίως να υπάρξει μηχανισμός ελέγχου όλων αυτών των πλανόδιων, που και αντίστοιχα παραστατικά δεν έχουν αλλά ούτε και τις απαιτούμενες άδειες πλανόδιων πωλητών και επισημαίνει ότι όσο οι Φορείς αδιαφορούν για αυτούς τους κινδύνους και δεν λαμβάνονται σοβαρά μέτρα τόσο αστυνόμευσης όσο και ελέγχων θα διαιωνίζεται το φαινόμενο του παραεμπορίου.

Είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί μια προστατευτική ασπίδα για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, ώστε να μπορούν να έχουν βιώσιμη προοπτική και λειτουργία στο αύριο.

Είναι απαραίτητο να πάρει σάρκα και οστά η δυναμική παρέμβασητων μηχανισμών έλεγχου για να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος του παραεμπορίου στην περιοχή μας διότι η ήδη υπάρχουσα αγορά μας βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και χωρίς φυσικά να υπάρχει διάθεση ρατσισμού από πλευράς μας.

Εάν δεν υπάρξειάμεση απομάκρυνση όλων αυτών των γυρολόγων που δημιουργούν το τεράστιο πρόβλημα του παραεμπορίου ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τότε το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο.

Και εν δεν υπάρξει οριστική λύση τόσο από τους φορείς όσο και από την Πολιτεία, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το φαινόμενο αυτό να διογκωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες μιας μεγάλης και βαθιάς κρίσης που ούτως ή άλλως τη βιώνουν όλο και πιο έντονα οι επαγγελματοβιοτέχνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου