Βάσω Κυριαζή:Ενα κράτος «μπατακτζής»

βάσω-κυριαζήενα-κράτος-μπατακτζής-560879

Αυτό που βιώνουμε πραγματικά κάθε μέρα είναι μία τρέλα. Μία κατάσταση απίστευτη που όμως είναι αληθινή και απολύτως συνυφασμένη με τις δεκάδες στρεβλώσεις ενός κράτους που έμαθε να έχει μόνο απαιτήσεις και ποτέ υποχρεώσεις.

Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι από μέρα σε μέρα αντί να δημιουργούνται προσδοκίες, εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, να σηκώσουμε κεφάλι και να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Συνομιλώντας χθες με ορισμένους φίλους επαγγελματίες διαπίστωσα για μία ακόμη φορά το Γολγοθά που βιώνουν σε διάφορους τομείς. Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε φαντασία είναι το θράσος του κράτους που σέρνει στα δικαστήρια ή στέλνει μπιλιετάκια στις εφορίες βάζοντας βαριές καμπάνες σε εταιρείες του Βόλου για ΦΠΑ, όταν το Δημόσιο τους οφείλει ποσά μέχρι και 1 εκ. ευρώ

Και είναι πράγματι απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν να πέφτουν καμπάνες για μη έγκαιρη καταβολή ΦΠΑ , την ώρα που οι επιχειρήσεις αυτές έχουν να δούνε το χρώμα του χρήματος από το Δημόσιο τρία και πλέον χρόνια.

Το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε να πληρωθούμε από συγκεκριμένα έργα και παραγγελίες δύο χρόνια και τρώμε τις καμπάνες τη μία πίσω από την άλλη.

Αυτό είναι τρέλα. Μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και δεν μπορούν να καταλάβουν το αδιέξοδο που δημιουργούν στις περισσότερες επιχειρήσεις» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χθες επαγγελματίας που μόλις πριν από ένα μήνα «έφαγε» καμπάνα πέντε χρόνων για μη καταβολή του ΦΠΑ και υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό των 5.000 ευρώ για να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η απόφαση.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς καθημερινά τα πινάκια των δικαστηρίων είναι «γεμάτα» με τέτοιες υποθέσεις επαγγελματιών και επιχειρηματιών, εργοληπτικών εταιρειών τεχνικών έργων από το Βόλο που έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο ποσά ακόμη και 1,5 εκ. ευρώ και την ίδια ώρα «σέρνονται» στα δικαστήρια για ποσά μέχρι και 15.000 ευρώ ΦΠΑ.

Εκ μέρους των επαγγελματικών κλάδων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων έχει τεθεί πολλές φορές ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα των πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και την επιστροφή του ΦΠΑ, δυστυχώς όμως παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις οι πληρωμές τιμολογίων και ενταλμάτων γίνεται ακόμη με το «σταγονόμετρο».

Το ίδιο ισχύει και με τις εφορίες. Κυνηγάνε τους επαγγελματίες, μικρούς και μεγάλους, για μη έγκαιρη καταβολή ΦΠΑ, όταν το δημόσιο τους οφείλει χρήματα δεδουλευμένα και φορολογημένα.

Ο συμψηφισμός χρεών και οφειλών θα ήταν λύση σύμφωνα με τους επαγγελματίες που, ωστόσο, επισημαίνουν, «ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να αρχίσουν οι πληρωμές σε ρευστό», διότι διαφορετικά θα επέλθει όχι μόνο η κατάρρευση του επιχειρηματικού ιστού της περιοχής , αλλά και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Οι πληρωμές που γίνονται τώρα είναι με το σταγονόμετρο και ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτό γίνεται για να υπάρχει το περιβόητο πλεόνασμα, όμως μέχρι πότε μπορεί να περιμένει κανείς για να πάρει τα χρήματά του, όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν και μαζί τους «τρέχει και το κράτος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου