ΤΡΙΚΑΛΑ

Τρίκαλα : Διαγωνισμός «EUSO 2012»

τρίκαλα-διαγωνισμός-euso-2012-75186
Πραγματοποιήθηκε και φέτος, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών ΕΚΦΕ Τρικάλων, ο τοπικός πειραματικός διαγωνισμός EUSO.
O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), για την επιλογή στην 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών- EUSO 2013» δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις: η πρώτη, οι τοπικοί Διαγωνισμοί, διεξήχθησαν στις 8 Δεκεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα, στα ΕΚΦΕ. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο , στο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα.
Από την τελική φάση του διαγωνισμού επιλογής θα επιλεγούν οι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα συμμετέχουν στην 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών- EUSO 2011, που θα πραγματοποιηθεί στην Τσεχία, τον Απρίλιο.
Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad, EUSO.
Ο διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου.

Σκοποί του διαγωνισμού είναι :
• Η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών.
• Η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή, που απαιτούν πειραματική πρακτική, στο σχολικό εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.
Ο τοπικός διαγωνισμός στα Τρίκαλα οργανώθηκε, υπό την αιγίδα της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, από τους καθηγητές του ΕΚΦΕ Αλ. Παϊζάνου, Αγγ. Κορκή, Σέμπη Τσιλίκη και τους Χρ. Κωστάκη του Μουσικού Σχολείου και τον Μιχ. Μπακώση, που κάνει πρακτική άσκηση στο ΕΚΦΕ.
Συμμετείχαν 24 μαθητές που συγκρότησαν οκτώ ομάδες από τα σχολεία:
1ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 5ο ΓΕΛ , 6ο ΓΕΛ, 7ο ΓΕΛ, 8ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Πύλης και Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, που εκπαιδεύτηκαν για το σκοπό αυτό από τους καθηγητές τους των Φυσικών Επιστημών και από τους υπεύθυνους του ΕΚΦΕ.
Αυτές τις ημέρες τα ΕΚΦΕ που οργανώνουν τοπικούς διαγωνισμούς, όλο ζωντάνια. Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Οι μαθητές κάνουν μετρήσεις και υπολογίζουν την επιτάχυνση της βαρύτητας της γης, βρίσκουν κύτταρα στο μικροσκόπιο, ταυτοποιούν άγνωστα διαλύματα, κάνοντας αντιδράσεις. Οι μαθητές δουλεύουν ομαδικά και δίνουν τα αποτελέσματά τους αφού, πρώτα συζητήσουν.
Τα θέματα του διαγωνισμού και περισσότερες φωτογραφίες, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (http://ekfe.tri.sch.gr/).

trikalanews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου