Τρίκαλα: Ρεύμα για όσο ο ήλιος λάμπει

Τελευταία ενημέρωση: 2022-04-26, 11:30:40
Michael Schwarzenberger από το Pixabay
Τρίκαλα: Ρεύμα για όσο ο ήλιος λάμπει

Ένα έργο παραγόμενου ρεύματος του Δήμου Τρικκαίων προϋπολογισμού 3.881.000€, θα κάνει απόσβεση σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, αλλά πρωτίστως θα μετατρέψει τον Δήμο σε αυτόνομο ενεργειακά. Όσο λάμπει ο ήλιος τα Τρίκαλα θα έχουν ρεύμα.

Ανοίγει διάπλατα πλέον ο δρόμος για ακόμη ένα «πράσινο» έργο στον Δήμο Τρικκαίων. Τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από τη ΔΕΥΑΤ, προκειμένου η ίδια η δημοτική επιχείρηση να καλύπτει το σύνολο σχεδόν των αναγκών της σε ρεύμα, μέσω εικονικού συμψηφισμού.

Πριν λίγες ημέρες ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε τους όρους σύνδεσης: την έγγραφη, ουσιαστικά, αποδοχή της δυνατότητας που έχει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, για να συνδεθεί με το μελλοντικό φωτοβολταϊκό πάρκο.

Αυτό το πάρκο
– θα έχει ισχύ 4,60 ΜW
– υλοποιείται σε έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων στη ΔΕΥΑΤ
– προϋπολογίζεται σε 3.881.200€ (με ΦΠΑ)
– θα παράγει περί τις 6.700.000 kWh τον χρόνο
– χρηματοδοτείται από το «Αντώνης Τρίτσης», όπου ήδη έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση
– μειώνει κατά περίπου 2.500.00 € τον χρόνο τα έξοδα της ΔΕΥΑΤ για ρευματοδότηση,
– τα εξοικονομούμενα ποσά θα επενδύονται σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλον τον Δήμο.

Το έγγραφο προσφορά του ΔΕΔΔΗΕ

Παράλληλα, η διοίκηση της επιχείρησης προέβλεψε αντισταθμιστικά οφέλη για το Διαλεκτό, όπου θα κατασκευαστεί το πάρκο: μείωση των λογαριασμών ύδρευσης στους κατοίκους, αύξηση των έργων στο χωριό.

Οι σχετικές διαδικασίες, όπως πληροφορούμαστε,  ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2021 (επί προεδρίας Χρήστου Αναστασίου στη ΔΕΥΑΤ), ο οποίος είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι με το έργο «η ΔΕΥΑΤ δε θα έχει συνεταίρο της ΔΕΗ».

Ακολούθησε η περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Τρικάλων (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού – τμήμα Περιβάλλοντος) τον Ιούλιο του 2021 και, πλέον, τον Απρίλιο του 2022, η έκδοση των συγκεκριμένων όρων σύνδεσης.

Ο νυν πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Άκης Αναστασίου, επεσήμανε σε δηλώσεις του, την «τεράστια σημασία της επένδυσης για το περιβάλλον, για τα έργα σε όλον τον Δήμο, για την έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Και συνέχισε, τονίζοντας «την ανταποδοτικότητα των έργων για το Διαλεκτό, την καλή πρακτική της ΔΕΥΑΤ και την απόκτηση πρόσθετης τεχνογνωσίας».

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στη βήμα προς βήμα ουσιαστική πρόοδο στις διαδικασίες για ενεργειακή αυτονόμηση της ΔΕΥΑΤ. Και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έδωσε πανελλήνια διάσταση σε παρόμοιες δράσεις, τονίζοντας πως «τέτοιου είδους ενεργειακές επενδύσεις πρέπει να γίνουν άμεσα σε όλη τη χώρα, κάτι που ως ΚΕΔΕ έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως.

Αρχικά να δεσμευτεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο για δημοτικά/δημόσια έργα και κατά δεύτερο, άμεσα, να προβλεφθούν χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η πρόσκληση ΑΤ03 του “Αντ. Τρίτσης” κάλυψε μόνον ένα μικρό ποσοστό τέτοιων αναγκών».

 

Χρήστος Ράπτης

in.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
3
=