ΤΟΠΙΚΑ

Δήμαρχος Τρικκαίων: Μετονομάστε το σε Πανεπιστήμιο Βόλου

δήμαρχος-τρικκαίων-μετονομάστε-το-σε-124765

Απίστευτο ξέσπασμα, με αφορμή τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και τη Λαμία, που, όμως, έχουν δρομολογηθεί πριν από το 2018

Απίστευτο ξέσπασμα κατά της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εμμέσως κατά του Βόλου από τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, με αφορμή το έργο των φοιτητικών εστιών, που προγραμματίζεται στη Βαμβακουργία, το οποίο έχει δρομολογηθεί πριν από το 2018!

Ο δήμαρχος αφήνει αιχμές κατά της πρυτανείας ότι «αγνοεί» τους φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Διαιοτολογίας και ότι δίνει προτεραιότητα στις σχολές του Βόλου, που είναι και η έδρα του Π.Θ., φθάνοντας στο σημείο να προτείνει τη μετονομασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε Πανεπιστήμιο Βόλου «για να μην έχουμε απαιτήσεις».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων, «τα Τρίκαλα έμειναν πάλι εκτός σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αυτή τη φορά για το θέμα των φοιτητικών εστιών.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρεται στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) μέσω του οποίου θα κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες σε Βόλο και Λαμία. Πρόκειται για έργο που έχει δρομολογηθεί από το 2018 από την προηγούμενη πρυτανική αρχή και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Συγκεκριμένα, προ ημερών το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης έργων ύψους 190 εκατ. ευρώ, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων για ελληνικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο της πρώην Βαμβακουργίας παραχωρήθηκε προς χρήση για 99 χρόνια από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσα από μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφτεί τον Μάιο του 2018, παρουσία της τότε υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Σχολή ΑμεΑ, Ερευνητικά Εργαστήρια και νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα, Θερμοκοιτίδες και co-working spaces, Φοιτητική Λέσχη, Πολυχώρο Πολιτισμού, Υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας, Αθλητικές εγκαταστάσεις, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα πανεπιστημιούπολη στην καρδιά της Ν. Ιωνίας, ένα «ανοικτό» στην πόλη Πανεπιστημιακό συγκρότημα.

Τον Ιανουάριο είχε γίνει και η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας της β’ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει τις διαδικασίες ανταγωνιστικού διαλόγου με τις κοινοπραξίες που επιλέχθηκαν και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τους, προκειμένου να αναδειχθεί ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα υλοποιήσει το έργο. Στο πλαίσιο του έργου ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του έργου.

Αντίδραση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα βήματα για την επένδυση, ο δήμαρχος Τρικκαίων διαμαρτύρεται.

«Για άλλη μια φορά, με πλήρη απογοήτευση, διαπιστώνω ότι οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αγνοούν τους φοιτητές στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας.

Μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Πανεπιστήμιο προωθεί ΣΔΙΤ για δημιουργία φοιτητικών εστιών μόνο σε Βόλο και Λαμία. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει στα Τρίκαλα.

Θυμίζουμε ότι εδώ και χρόνια ο Δήμος Τρικκαίων, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει παραχωρήσει χώρο ακριβώς για αυτόν τον σκοπό!

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η δυτική Θεσσαλία δεν αποτελεί προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ας μετονομαστεί και σε Πανεπιστήμιο Βόλου, για να μην έχουμε απαιτήσεις».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου