Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί της Δευτέρας 29 Μαρτίου στα Στουρναραίϊκα των Τρικάλων, μετά τον εντοπισμό 11 κρουσμάτων σε μόλις 75 rapid test. Τι συνέβη όμως και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται;

Τόσο ο δήμαρχος της Πύλης Τρικάλων, Κώστας Μαράβας όσο και η υπεύθυνη της ΚΟΜΥ Τρικάλων για τον κορονοϊό, Δήμητρα Νάτσινα, είναι βέβαιοι ότι καμία συγκέντρωση, γάμος, κηδεία, βάπτιση κ.o.κ. (οι αιτίες δηλαδή που συνήθως βλέπουμε να οδηγούν σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της επαρχίας), δεν διαδραματίστηκε στο συγκεκριμένο χωριό της Πύλης Τρικάλων.

Το χωριό των Στουρναραίϊκων είναι ορεινό και ο πληθυσμός του τον χειμώνα δεν ξεπερνάει τα 300 άτομα. To σίγουρο είναι ότι ένας διοικητικός υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Πύλης, ο οποίος μένει στα Στουρναρέικα, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες θετικός. Τώρα νοσηλεύεται στο νοσoκομείο Τρικάλων, ευτυχώς σε καλή κατάσταση.

«Μόλις μάθαμε για αυτό το κρούσμα ξεκινήσαμε αμέσως έλεγχο στους κατοίκους» λέει στο newsit.gr η κα Νάτσινα και συμπληρώνει: «κατάλαβα ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει όταν στα πρώτα 10 τεστ είδα αμέσως 2 θετικά. Όλοι όσοι νοσούν είναι ασυμπτωματικοί ή με πολύ ελαφρά συμπτώματα. Ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων που έχουν κολλήσει είναι τα 50 με 55 έτη.

Τα κρούσματα πάντως δεν εντοπίζονται σε μια μόνο οικογένεια αλλά σε πολλές και διαφορετικές που δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους. Την Πέμπτη και το Σάββατο θα επαναληφθούν τα τεστ για να δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση και ποια είναι η πραγματική εικόνα μιας και τα 11 κρούσματα ήταν πολύ φρέσκα».

Η αίσθηση πως ο κορονοϊός δεν «ανεβαίνει» στο βουνό

Στην ερώτηση πως ένα κρούσμα απέδωσε στη συνέχεια τόσα πολλά άλλα, δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποιου είδους συγκέντρωση με πολύ κόσμο, τόσο ο κος Μαράβας, όσο και η κα Νάτσινα πιστεύουν πως βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού έπαιξε η αίσθηση πως οι κάτοικοι στα ορεινά και απομονωμένα χωριά είναι άτρωτοι.

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και η γιατρός: «στην πλατεία του χωριού, οι κάτοικοι απολαμβάνουν χωρίς μάσκα το καφεδάκι τους. Πηγαίνουν στο παντοπωλείο που είναι την ίδια στιγμή και το καφενείο, ψωνίζουν και μετά κάθονται με τους συγχωριανούς για καφέ. Σε τόσο μικρό πληθυσμό, ο οποίος συναναστρέφεται καθημερινά στα μαγαζιά του χωριού είναι πολύ εύκολη η μετάδοση. Η αίσθηση τους είναι πως δεν είναι εύκολο να κολλήσουν αφού δε βρίσκονται σε μια πόλη όπου ο κορονοϊός καλπάζει».

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι, όπως μας λένε και ο κος Μαράβας και η κα Νάτσινα, είναι αυτή τη στιγμή τρομοκρατημένοι με τις εξελίξεις, με την πλατεία του χωριού να είναι έρημη και τους χωριανούς κλεισμένα στα σπίτια τους.

[newsit.gr]