ΤΟΠΙΚΑ

Θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια από το Σάββατο στη Θεσσαλία

θυελλώδεις-άνεμοι-και-χιόνια-από-το-σά-256741

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε σήμερα στις 11:30 προβλέπεται επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου (28-12-2019) στη Θεσσαλία με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 BF.

Την Κυριακή (29-11-2019) προβλέπονται χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, με πολύ θυελλώδεις άνεμους στο Αιγαίο εντάσεως 8 και τοπικά 9 BF, ενώ τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν από τη Δευτέρα (30-12-2019) το βράδυ.

Κατόπιν αυτών από το Λιμεναρχείο συστήνεται στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν κατά το χρόνο ισχύος του έκτακτου δελτίου. Οι χειμερινοί κολυμβητές συστήνεται να αποφεύγουν τη λήψη θαλασσίου λουτρού. Ναυταθλητικοί και αλιευτικοί σύλλογοι, παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους και να αποφύγουν την δραστηριοποίηση κατά τον χρόνο ισχύος του έκτακτου δελτίου. Ενώσεις ρυμουλκών πλοίων και εθελοντικές οργανώσεις ενημερώνονται για την ετοιμότητά τους προς παροχή συνδρομής σε περίπτωση περιστατικού στη θάλασσα. Ναυτικοί πράκτορες παρακαλούνται για την ενημέρωση των Πλοιάρχων των πλοίων που πρακτορεύουν.

Για περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου (τηλ: 2421353800 και 108).

Συστάσεις από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Συστάσεις προς τους πολίτες γίνονται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενόψει της πρόσκαιρης επιδείνωσης του καιρού.

Ειδικότερα συστήνεται στους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, στους χώρους παραμονής και αναψυχής και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.
  2. Να αποφεύγουν τη διέλευσή τους πεζή ή εποχούμενοι από ρέματα, λόγω του πιθανού και αναμενόμενου μεγάλου όγκου νερού.
  3. Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  4. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  5. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  6. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  7. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  8. Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων υπηρεσιών φορέων, όπως Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας·
  9. Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας να είναι σε επιφυλακή με το προσωπικό και τα μηχανήματα έργων .
  10. Οι δήμοι και οι υπηρεσίες αυτών να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τα μηχανήματα τους.
  11. Οι δήμοι επίσης, που έχουν στα όρια τους τουριστικές περιοχές , λόγω αρμοδιότητας, να ενημερώσουν με οποιονδήποτε τρόπο τους επισκέπτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων για την πιθανή επικινδυνότητα των φαινομένων.

Τονίζεται ότι σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες ( αστυνομία τηλ. 100 – πυροσβεστική τηλ 199)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου