Νέο ασφαλές, αποτελεσματικό, διασκεδαστικό και χρονικά σύντομο πρόγραμμα άσκησης που αναπτύχθηκε από τους Έλληνες επιστήμονες του SmArT Lab του TΕΦΑΑ Τρικάλων

Το εργαστήριο Βιοχημείας, Φυσιολογίας και Διατροφής της Άσκησης (www.smartgroup.edu.gr) της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελέτησε την επίδραση ενός καινοτόμου προγράμματος άσκησης στο βάρος και τη σωματική σύσταση χωρίς να υπάρξει κάποια διατροφική παρέμβαση.

Η ομάδα του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων μελέτησε γυναίκες, που ασκήθηκαν με επίβλεψη, σε ολιγομελείς ομάδες εφαρμόζοντας ένα κυκλικού τύπου πρόγραμμα νευρομυϊκής προπόνησης υψηλής έντασης με μη παραδοσιακές ολόσωμες ασκήσεις και εναλλακτικά μέσα νευρομυϊκής προπόνησης. Το πρόγραμμα διήρκησε 10 μήνες και οι συμμετέχουσες πραγματοποίησαν το πρόγραμμα 3 φορές την εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος διάρκειας του προγράμματος δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά ημερησίως.

Είναι η πρώτη φορά που διερευνήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα άσκησης σε σωματικά αδρανείς, υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών. Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Καθηγητές κ.κ. Φατούρος Γιάννης και Τζιαμούρτας Θανάσης, «αυτό το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να μειώσει το ποσοστό σωματικού λίπους κατά 5,5% και το σωματικό βάρος κατά 6% ενώ παράλληλα αύξησε την άλιπη σωματική μάζα έως και 3,4% και τον μεταβολισμό ηρεμίας κατά 6-10%».

Ο κ. Αλέξης Μπατρακούλης, υποψήφιος διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του Π.Θ., που εκπόνησε τη συγκεκριμένη διατριβή, ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο επέφερε σημαντικές μειώσεις βάρους και λίπους βελτιώνοντας το προφίλ υγείας των γυναικών αλλά ταυτόχρονα αύξησε την μυϊκή δύναμη και την αντοχή τους σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό (πάνω από 25%)». Το αξιοσημείωτο ερευνητικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι ακόμη και μετά από αποχή 5 μηνών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όλοι οι δείκτες παρέμειναν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι στις αρχικές μετρήσεις, διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των προσαρμογών.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο διεθνές περιοδικό PLOS ONE (https://journals.plos.org/plosone/article/metrics?id=10.1371/journal.pone.0202390) και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και γνωστών ειδησεογραφικών ηλεκτρονικών μέσων διεθνούς βεληνεκούς όπως το Medical News Bulletin (https://www.medicalnewsbulletin.com/hiit-neuromuscular-training-fat-loss/), το οποίο υπογραμμίζει ότι ανάλογα προγράμματα άσκησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία πιο μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Ο κ. Φατούρος μας δήλωσε ότι η ομάδα του SmArT Lab είναι έτοιμη να επεκτείνει την ερευνητική της δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα εμπλέκοντας και υπέρβαρους άνδρες αφού στην προηγούμενη μελέτη συμμετείχαν μόνο προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες 35-45 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Φατούρο, «η καινοτομία αυτού του προπονητικού προγράμματος βρίσκεται στο γεγονός ότι λιγότερα από 100 λεπτά καθαρού χρόνου επιβλεπόμενης άσκησης την εβδομάδα είναι ικανά να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο σωματικό βάρος και τη σωματική σύσταση αγύμναστων ατόμων με παχυσαρκία, ενώ παράλληλα προωθούν μια εναλλακτική και ασφαλή μορφή εκγύμνασης».

Σύμφωνα με τον κ. Μπατρακούλη, «ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης διαφοροποιείται σημαντικά από τα καθιερωμένα προγράμματα άσκησης για άτομα με παχυσαρκία, διότι με το 1/3 του συνολικού εβδομαδιαίου χρόνου που προτείνεται από τη βιβλιογραφία, παρέχονται αποτελεσματικά ερεθίσματα για όλες τις συνιστώσες της φυσικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το σωματικό βάρος και το ποσοστό σωματικού λίπους και αυξάνεται η απόδοση σε άτομα με παχυσαρκία που δεν έχουν εμπειρία άσκησης. Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο και διασκεδαστικό και συντέλεσε έτσι ώστε να υπάρξει μεγάλη διατηρησιμότητα των συμμετεχουσών αφού μόνο το 7% αυτών σταμάτησε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα άσκησης».

[trikalaenimerosi.gr]