ΤΡΙΚΑΛΑ

«Γρίφος» για παραγωγούς το πράσινο σκουλήκι

γρίφος-για-παραγωγούς-το-πράσινο-σκ-491416

Σε αναμονή συνεχίζουν να βρίσκονται οι παραγωγοί που είδαν τις βαμβακοκαλλιέργειες τους να καταστρέφονται από το πράσινο σκουλήκι, αφού περιμένουν διευκρινήσεις και οδηγίες για τις αποζημιώσεις. Οδηγίες που ακόμα δεν έχουν δοθεί, όπως διευκρινίζει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Τρικάλων Τάσος Γκούτσιας, λέγοντας ότι επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, εκτός από όσα είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τα ΠΣΕΑ και όχι από το ΕΛΓΑ.

Κατά τον κ. Γκούτσια αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και το ποσό των χρημάτων θα είναι μικρότερο από εκείνο που θα δίνονταν, μέσω των εξατομικεύσεων. Έκανε λόγο για μεγάλη ζημιά, δεδομένου ότι από 110.000 στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί, το 80% των εκτάσεων έχει υποστεί ζημιά από το πράσινο σκουλήκι. Παράλληλα, τόνισε ότι οι παραγωγοί είναι σε δύσκολη κατάσταση, αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος που η τιμή παράδοσης του βαμβακιού είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με πέρυσι, υπέστησαν ζημιές στην καλλιέργεια τους.

Ο κ. Σκανδαλίδης πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει από την Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου ότι οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι θα αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ και όχι απ’ τον ΕΛΓΑ, το πολύ σε έξι μήνες και με τιμή που θα προσδιοριστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι το μίνιμουμ της ζημίας θα ξεπερνά το 30% της παραγωγής τους.

Αυτό σημαίνει, κατά τον κ. Γκούτσια ότι δεν χρειάζεται να αφήσουν «μάρτυρες» στα χωράφια, καθώς ο τρόπος της αποζημίωσης είναι διαφορετικός, δηλαδή θα πρέπει να συγκριθεί η φετινή παραγωγή με εκείνες της περασμένης τριετίας. Η φετινή παραγωγή θα πρέπει να είναι περισσότερο του 30% μειωμένη, σε σχέση με την περασμένη τριετία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου