ΤΡΙΚΑΛΑ

Απαγορευτικό των ΗΠΑ στον Φοίβο των Τρικάλων

απαγορευτικό-των-ηπα-στον-φοίβο-των-τρ-83401

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έπεσε η αρσενική τίγρης με το όνομα Φοίβος που φιλοξενείται από το 2001 στο Ζωολογικό κήπο των Τρικάλων και η οποία χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Παρά τις προσπάθειες του 62χρονου David Barnes που σώζει άγρια ζώα στην Ελλάδα να μεταφερθεί η τίγρης των Τρικάλων με πτήση της Lufthansa, από την Αθήνα στο Los Angeles με ειδικό κλουβί, δυστυχώς έμπλεξε στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας,

Μετά την εισήγηση του υπουργείου περιβάλλοντος ότι δεν επείγει η μεταφορά του άγριου ζώου, ακολούθησε και η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από το αρμόδιο αμερικανικό υπουργείο.

Η μόνη λύση για την μεταφορά του Φοίβου στην Αμερική είναι να πάει πρώτα σε άλλη ευρωπαική χώρα και από κει να ταξιδέψει μέχρι το Λος Άντζελές προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, ούτε αυτό επιτρέπεται από το υπουργείο περιβάλλοντος οπότε ο 15χρονος Φοίβος είναι να φυτοζωεί και να υποσιτίζεται στο Ζωολογικό Κήπο των Τρικάλων και να ακολουθήσει την τύχη της θηλυκή τίγρης, την Αθηνά, που ψόφησε αιχμάλωτη και χωρίς βοήθεια στα Τρίκαλα.

Η ιστορία του Φοίβου

Πως κατέληξε ο Φοίβος στα Τρίκαλα το αφηγείται ο φιλόζωος David Barnes στο WE

«Ανήκε σε ιταλικό τσίρκο που περιόδευε στην ηπειρωτική Ελλάδα και βρισκόταν σε αρκετά κακή κατάσταση. Ξεκίνησα τις διαδικασίες για την μεταφορά του σε καταφύγιο ζώων στο Τέξας, σχεδόν με τη μέθοδο της κατάσχεσης, αλλά τότε δεν υπήρχαν χρήματα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και στο μεταξύ διάστημα ένα ακόμη θλιβερό περιστατικό, ήρθε να τον αποτελειώσει. Απεβίωσε από τραύμα στο πόδι το ταίρι του, η θηλυκή τίγρης «Αθηνά». Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκρινε τότε ότι ο Φοίβος έπρεπε να μεταφερθεί σε Ζωολογικό Πάρκο των Τρικάλων και έτσι έγινε. Κάθε χρόνο ταξίδευα 2 – 3 φορές για τον δω και γρήγορα, αντιλήφθηκα ότι οι συνθήκες διαβίωσης εκεί δεν ήταν άριστες. Δεν τον έβγαλα στιγμή από το μυαλό μου και ζήτησα οικονομική ενίσχυση. Με τη βοήθεια φίλων, γνωστών και δωρητών καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περίπου 11.500 δολάρια – 13.000 ευρώ περίπου – που κρίνονται απαραίτητα για τη βασική ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, τη σωστή σίτιση και την κατασκευή ειδικού κλουβιού, ενώ πλέον είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού».

Δυστυχώς .όμως ο Φοίβος τελικά δεν θα ταξιδέψει για τις ΗΠΑ και θα παραμείνει αιχμάλωτος και σε όχι κατάλληλες συνθήκες στα Τρίκαλα, μέχρι το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει την άδεια μεταφοράς και έρθει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ

Νέα Σελίδα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου