ΤΑΞΙΔΙΑ

ΠΑΞΟΙ ~ Tο διαμάντι του Ιονίου

παξοι-tο-διαμάντι-του-ιονίου-712090

«Οι Παξοί είναι ένα σταυροδρόμι κατακτήσεων»

Οι Παξοί, το νησί που απέσπασε ο Ποσειδώνας από την Κέρκυρα, για να το κάνει ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη, είναι ένας τόπος ειδυλλιακός, προικισμένος αφειδώλευτα από τη φύση.

Δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικοί όρμοι, απόκρημνες ακτές και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές, αιωνόβιες ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνοι εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις εκκλησίες, τα ξωκλήσια και τις ξερολιθιές. Στους εκπληκτικά όμορφους όρμους των Παξών ελλιμενίζονται πολυάριθμα εκδρομικά σκάφη.

Πρωτεύουσα και λιμάνι των Παξών είναι ο Γάιος, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση. Στολίδι του λιμανιού είναι το νησάκι του Αγίου Νικολάου, με ενετικό φρούριο, τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη, καθώς και ανεμόμυλο. Εκδρομικά σκάφη με αφετηρία το Γάιο πραγματοποιούν το γύρο του νησιού και συνδέουν τους Παξούς με τους Αντίπαξους.

Η Λάκκα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένας γραφικός παραθεριστικός οικισμός, χτισμένος στο μυχό ενός κλειστού απάνεμου όρμου. Από το λιμανάκι του οικισμού πραγματοποιούνται εκδρομές σε κοντινές παραλίες.

Νοτιότερα, στις ανατολικές ακτές του νησιού, βρίσκεται ο Λογγός, ένα χαρακτηριστικό επτανησιακό χωριό, χτισμένο σε γραφικό όρμο με όμορφη ακρογιαλιά. Ο Λογγός φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του.

Δύο μεσόγεια χωριά των Παξών με αρκετά παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια είναι τα Μαγαζιά και ο Οζιάς.

Μια ματιά στην Ιστορία

Οι Παξοί είναι ένα σταυροδρόμι κατακτήσεων· κάθε κραταιά δύναμη έχει περάσει από το νησί για να αφήσει την πινελιά της… Πιο συγκεκριμένα: οι Παξοί κατακτώνται από Βενετσιάνους και μεταβιβάζονται σε πρίγκιπες και βαρώνους ως τιμάριο (1386 μ.Χ.). Οι συμμαχικοί στόλοι Ισπανών, Ενετών και Πάπα ναυμαχούν και νικούν πανηγυρικά τους Τούρκους προ των Παξών (1537), όμως προκειμένου να εκδικηθεί ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα λεηλατεί άγρια το νησί, «δεν μένει λίθος επί λίθου…». Υπό την ηγεσία του ναυάρχου Λουτσαλή Πασά (1571), πραγματοποιείται νέα σφαγή και όσοι Παξινοί γλιτώνουν εγκαθίστανται στα Διαπόντια νησιά.

Οι Ενετοί παραδίδουν για μία διετία τα Επτάνησα στους Δημοκρατικούς Γάλλους (1797)και κατόπιν αυτού (1800) τα Επτάνησα ανακηρύσσονται Δημοκρατία, υπό τα βλέμματα σουλτάνου και Ρωσίας. Οι Αγγλοι παραχωρούν σύνταγμα και θέτουν τα Επτάνησα υπό την προστασία τους (1817) – και παρότι η τελευταία το απαγορεύει, οι Παξινοί παίρνουν τελικά μέρος στην Επανάσταση του 1821, με πρωτεργάτη των 23χρονο μπουρλοτιέρη Γεώργιο Ανεμογιάννη.

Κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά…

Ο δρόμος που φεύγει νότια απ’ τον Γάιο και ακολουθεί το πολυσχιδές περίγραμμα των ακτών, θα σας φέρει εύκολα στον Όρμο του Οζιά (χρειάζεται σχετική προσοχή καθώς παρουσιάζει αυξημένη κίνηση). Πρώτα θα συναντήσετε τη βοτσαλωτή παραλία Πλάκες, δίπλα στο λιμανάκι του Γάιου και αμέσως μετά τη Σπιάτζα. Ακολουθούν οι παραλίες Παξός και Μπάλλος. Μετά την όμορφη ακτή της Αγίας Μαρίνας, που είναι και η νοτιότερη του νησιού, ο δρόμος συνεχίζει για το Μογγονήσι με τις μαγευτικές σπηλιές.

Βόρεια από τον Γάιο οδηγώντας παράλληλα με την ακτή θα συναντήσετε τους όρμους Κλωνί, Γουλί και Καμίνι. Ακολουθεί η παραλία Κακή Λαγκάδα που περιφρουρείται από βράχια, ενώ σύντομοι χωματόδρομοι προς ανατολάς οδηγούν στις απόμερες ακρογιαλιές Αλάτι και Πνιγμένος.

Φτάνοντας στο μεσόγειο οικισμό Κοντογιαννάτικα, θα προσεγγίσετε ακολουθώντας βατούς χωματόδρομους, την απλωτή βοτσαλωτή παραλία Κηπιάδη και τη μικροσκοπική ακρογιαλιά Πούντα. Ξεκινώντας νότια απ’ το λιμάνι του Λογγού θα πάτε -ακόμη και με τα πόδια- στο Λεβρεχιό με το ψιλό βότσαλο, τις ολόλευκες πλάκες και την παραθαλάσσια ταβέρνα.

Αν θέλετε περισσότερη ησυχία, θα βρεθείτε περπατώντας στον ορμίσκο του Κήπου ή στη φυσική «πισίνα» Μαρμαριά.

Στο δυτικό άκρο του κόλπου της Λάκκας, βρίσκονται οι πολύ καλές, μα πολύκοσμες, παραλίες Χαράμι (ή Χαραμή) με άμμο και Κανόνι. Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στον φάρο θα συναντήσετε την ανοιχτή στον βοριά ακτή των Πλάνων. Στ’ ανατολικά της Λάκκας σας περιμένουν οι πανέμορφες ακτές Αρκουδάκι και Ορκός.

Αν φτάσετε μέχρι εδώ αξίζει ν’ αναζητήσετε λίγο νοτιότερα τις ήσυχες παραλίες Λάκκος, Μονοδέντρι και Γλυφάδα χρησιμοποιώντας τις χωμάτινες παρακάμψεις από τον κεντρικό δρόμο Λογγού – Λάκκας και… τα πόδια σας!

Οι Εκκλησίες των Παξών

Αξιόλογες είναι οι πολυάριθμες εκκλησίες (64 τον αριθμό σύμφωνα με τους ντόπιους) που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το νησί κρυμμένες μέσα σε πυκνούς ελαιώνες ή πάνω σε απρόσιτους γκρεμούς και βράχια. Αρκετές προσεγγίζονται με αυτοκίνητο, ενώ πολλές με μονοπάτι. Αξίζει να αναζητήσετε τον ναό των Αγίων Αποστόλων (17ος αι.) με τις θαυμάσιες αγιογραφίες επηρεασμένες από δυτικές τεχνοτροπίες και την εκκλησία της Υπαπαντής (17ος αι.): είναι δίτρουλη (η μοναδική στο Ιόνιο) με θαυμάσιες, πρόσφατα συντηρημένες τοιχογραφίες και βρίσκεται στη θέση Γραμματικαίικα στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού κρυμμένη μέσα στα κυπαρίσσια.

Πως θα πάτε

Ενας τρόπος για να πάει κανείς στο νησί είναι με αεροπλάνο μέχρι την Κέρκυρα και από εκεί να περάσει στους Παξούς. Ένας άλλος είναι να ανεβεί οδικώς έως την Ηγουμενίτσα και από εκεί να πάρει το Άγιος Παντελεήμονας με εισιτήριο 7,40 ευρώ.

Που να μείνετε

Οι Παξοί διαθέτουν ξενοδοχεία, βίλες, στούντιο, όμως καλό είναι να κάνετε εγκαίρως κράτηση.

Τι θα φάτε

Ψάρια, θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, «σμέρνα μπιάνκο», πιλάφι με πάτελες (πεταλίδες), «σαβούρο» (μαριναρισμένα ψάρια με σταφίδα και δεντρολίβανο), κόκορας παστιτσάδα, τρυγόνια με αγκινάρες και κουκιά, «τσιλιχουρδόπιτα».

Πού θα βουτήξετε

Κυριολεκτικά, παντού. Τα νησάκια που συναποτελούν τους Παξούς περιβάλλονται από τα υπέροχα, τιρκουάζ νερά του Ιονίου σε κάθε σημείο τους, χώρια το γεγονός ότι διαθέτουν και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, σημειώστε οπωσδήποτε τις δύο παραλίες των Αντίπαξων, και ειδικά το Βουτούμι.

Τι να ψωνίσετε

Λάδι, μέλι, ελιές και αρτοσκευάσματα.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος: 2662032100, 2662032207, 2662032693

Κέντρο Υγείας: 2662031466

Λιμεναρχείο: 2662032259

Αστυνομία: 2662032222

Πυροσβεστική: 2662031245, 2662031657

Μουσείο Παξών: 2662032566

ΕΛ.ΤΑ.: 2662032256.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου