ΤΑΞΙΔΙΑ

ΣΠΕΤΣΕΣ : Διαχρονική αξία

σπετσεσ-διαχρονική-αξία-787306

Το νησί του Αργοσαρωνικού, προσφέρεται για μια ολιγοήμερη ανοιξιάτικη απόδραση με… χαρακτήρα.

Ολα είναι έτοιμα για τους πρώτους επισκέπτες της άνοιξης: ασπρισμένες αυλές, γλάστρες με λουλούδια και φιλόξενα χαμόγελα.

Τα διατηρημένα αρχοντικά και καπετανόσπιτα αστράφτουν στον ήλιο και τα καΐκια έχουν βαφτιστεί ήδη στο αλάτι και το θαλασσινό νερό. Το νησί των Σπετσών διατηρεί αναλλοίωτα στο χρόνο όλα τα στοιχεία που το έχουν κάνει αγαπητό εδώ και τόσα χρόνια στον κόσμο.

Διαθέτει όμως και νέα στοιχεία, που το αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο: ανακαινισμένα πολυτελή ξενοδοχεία, μεταγραφές ονομαστών σεφ στα εστιατόρια και μπαρ δίπλα στο κύμα που θα φτιάχνουν ζηλευτά κοκτέιλ.

Κατεξοχήν κοσμικό νησί οι Σπέτσες, με πολλές προσεγμένες τουριστικές μονάδες, που ξεκινούν από το φινετσάτο Ποσειδώνιο στο νέο λιμάνι και απλώνονται μέχρι το παλιό λιμάνι από τη μία πλευρά και την Κουνουπίτσα από την άλλη.

Το σκηνικό συμπληρώνουν ξεχωριστά εστιατόρια, κεφάτα μπαρ, μια ενδιαφέρουσα αγορά στην Ντάπια και πολλά σκάφη που πηγαινοέρχονται, τα Σαββατοκύριακα κυρίως, ρίχνοντας άγκυρα στο λιμάνι ή στους μικρούς κολπίσκους.

Βοτσαλωτά σε δρόμους, παλιά αρχοντικά σπίτια και η πλούσια ιστορία του νησιού θα συνεπάρουν τους νοσταλγούς του παρελθόντος. Ο τουριστικός παλμός των Σπετσών, ωστόσο, χτυπάει σε ρυθμούς ανεμελιάς, διασκέδασης, κραιπάλης.

Στις Σπέτσες μπορείς να φτάσεις με μια ρομαντική και φυσιολατρική διάθεση. Να διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο με αέρα άλλης εποχής. Να βολτάρεις στους περιποιημένους δρόμους και να περάσεις από το παλιό λιμάνι συνεχίζοντας για το μικρό άλσος του Πολεμικού Ναυτικού, το σημείο όπου τα πεύκα συναντούν τη θάλασσα, αλλά και τα σιδερένια γλυπτά της Ναταλίας Μελά, τα κριάρια, την κουκουβάγια, τη λαμπερή κάτω από τον ήλιο γοργόνα.

Μια βόλτα με άμαξα για μια πρώτη γνωριμία με τον τόπο επιβάλλεται, αν και μπορεί να νιώσει κανείς λίγο ανασφαλής πάνω στις ξύλινες χειροποίητες ρόδες της, ως γνήσιο παιδί της τεχνολογικής εποχής μας.

Με καΐκι, θαλάσσιο ταξί ή νοικιάζοντας ποδήλατο κάνεις το γύρο του νησιού. Μπορείς να κατέβεις σε ένα από τα αναρίθμητα κολπάκια της δαντελωτής ακτής των Σπετσών και να κάνεις δική σου μια από τις τόσες μικρές παραλίες τους ή να κατευθυνθείς στο παραθαλάσσιο χωριό Αγιοι Ανάργυροι, αναζητώντας τη σπηλιά του Μπεκίρη.

Το απόγευμα, συνεχίζοντας την ποδηλατάδα, ακούς μόνο τις ρόδες του ποδηλάτου και ήχους της φύσης, τα κλαδιά των δέντρων, τους παφλασμούς του κύματος. Απολαμβάνεις, ακόμη περισσότερο αυτήν τη φορά, το συνδυασμό πεύκου και θάλασσας σε όλη τη νοτιοδυτική διαδρομή. Πιτυούσσα, που σημαίνει πευκόφυτος, λεγόταν στην αρχαιότητα το νησί, το οποίο αργότερα οι Ενετοί αποκάλεσαν Isola de Spezzie, ελληνιστί «νησί των αρωμάτων».

Ακολουθώντας την ιστορία

Μπορείς, επίσης, να φτάσεις στις Σπέτσες με ένα γνήσιο περιηγητικό ενδιαφέρον και ιστορικές ευαισθησίες. Τότε ανακαλύπτεις πως η Ζωγεριά, η Αγία Μαρίνα, η Αγία Παρασκευή και το Παλιό Λιμάνι κατοικούνταν ήδη από το 2300 π.Χ. Πολύ αργότερα, τους Ενετούς και τη φραγκοκρατία διαδέχονται οι Τούρκοι μέχρι και την Επανάσταση, που έκανε το νησί γνωστό για τη συμβολή του στον Αγώνα του 1821 μαζί με τη γειτονική Υδρα.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να φωτογραφηθείς δίπλα σε ιστορικά κανόνια ή πλάι στο άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, να ξεναγηθείς στο μουσείο με το όνομά της και να ακούσεις διαφορετικές ερμηνείες και εκδοχές ιστορικών γεγονότων.

Να συνεχίσεις για το αρχοντικό Χατζηγιάννη – Μέξη, να ανέβεις στο σκιερό και δροσερό του μπαλκόνι και να αφήσεις το μάτι σου να ταξιδέψει πάνω από τις κεραμοσκεπές ώς τη θάλασσα.

Ισως βέβαια οι αποσκευές σου να βαρύνουν με δύο βιβλία παραπάνω και να ξεκινήσεις το διάβασμα σε μια από τις οργανωμένες, αλλά αρκετά ήσυχες παραλίες, όπως είναι η Ξυλοκέριζα, η Αγία Παρασκευή και η Ζωγεριά.

Ανεμελιά, διασκέδαση, κραιπάλη

Το σίγουρο είναι βεβαίως ότι τις Σπέτσες μπορεί να τις επισκεφτεί κάποιος με μιαν άκρως καταναλωτική διάθεση. Να απολαύσει τη διαμονή του σε ένα «τσιμπημένο» όσο και ποιοτικό κατάλυμα, όπως και το φαγητό πολλών προσεγμένων εστιατορίων, να βγει μια βόλτα στην αγορά της και να μετακινείται με θαλάσσιο ταξί ή ιδιωτικό σκάφος από παραλία σε παραλία.

Να ανοίξει μπουκάλια ουίσκι, τζιν ή βότκας σε κάποιο από τα μπαρ του νέου, αλλά κυρίως του παλιού λιμανιού. Με διαφορετικό στυλ και μουσικές προτιμήσεις το καθένα, είναι εύκολο να βρεις αυτό που θα σε κάνει να χορέψεις, ίσως και να απογειωθείς!

Το πάρτι συνεχίζεται την επόμενη μέρα σε μια από τις κεφάτες παραλίες του νησιού, με ακόμα πιο χαλαρή διάθεση. Η Αγία Μαρίνα, το Καΐκι, ο Βρέλλος είναι οι επιλογές σου σε αυτή την περίπτωση.

Πως θα πάτε

Από τον Πειραιά εκτελεί καθημερινά αρκετά δρομολόγια με flying dolphins και flying cats η εταιρεία Hellenic Seaways. Οδικώς, μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι την Κόστα στην Πελοπόννησο (περίπου δύο ώρες από Αθήνα) και από εκεί να περάσετε απέναντι σε μισή ώρα με φεριμπότ, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί.

Μετακινήσεις

Στο νησί δεν επιτρέπονται τα Ι.Χ., οπότε οι μετακινήσεις σας απαιτούν μια άλλη οργάνωση. Στο λιμάνι των Σπετσών είναι η πιάτσα των ταξί, των θαλάσσιων ταξί, καθώς και των αμαξάδων για μια πρώτη βόλτα. Το δίκυκλο, μηχανή ή ποδήλατο, είναι καλή λύση για όσους θέλουν να κινηθούν αυτόνομα.

Που να μείνετε

Στην αναζήτηση καταλυμάτων εδώ δεν θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε προσεγμένα ξενοδοχεία ή σπιτάκια προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επισκεπτών, σε προσιτές τιμές να ξεκινούν περίπου από τα 40 ευρώ.

Τι θα φάτε

Με τόσα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τους ψαράδες του νησιού, όλοι καταλαβαίνουμε ότι στις Σπέτσες θα φάμε ψάρι: φρέσκο, νόστιμο και τσιμπημένο…

Το νησί διαθέτει πολυτελείς ψαροταβέρνες και εστιατόρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τοπικά και μη θαλασσινά εδέσματα και φυσικά «ψάρι αλά σπετσιώτα», ήτοι μαγιάτικο στο φούρνο με λαχανικά.
Φυσικά, στις Σπέτσες υπάρχουν και πολλές άλλες ταβέρνες, τόσο στο λιμάνι όσο και σε λιγότερο κεντρικά σημεία, με νόστιμα μαγειρευτά, όπως τουλάχιστον ακούσαμε για την ταβέρνα του Χαράλαμπου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.

Τι να ψωνίσετε

Κάθε «σωστός» επισκέπτης των Σπετσών δεν μπορεί να αποχαιρετήσει το νησί χωρίς ένα τουλάχιστον κουτί με αμυγδαλωτά Σπετσών. Θα τα βρείτε παντού και δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε!

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος : 22980 – 72225
Αστυνομία (τουριστική) : 73100
Λιμεναρχείο : 72245
Νοσοκομείο : 72472
Ιστορικό αρχείο : 72994
Βιβλιοθήκη : 72225
Πρακτορείο ιπτάμενων δελφινιών : 73141 – 2
Ταξί θαλάσσης : 72072

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου