ΤΑΞΙΔΙΑ

6+2… «ζωντανές» γέφυρες της Ευρώπης

62-ζωντανές-γέφυρες-της-ευρώπης-714869

Είναι σπάνιες -μετρημένες κυριολεκτικά στα δάκτυλα. Είναι ιδιαίτερες και πολύ αναγνωρίσιμες. Οι κατοικημένες γέφυρες της Ευρώπης, είναι επιβλητικά τοπόσημα, με πολυετή ιστορία και «ζωντανή» οικιστική κα εμπορική δραστηριότητα.

Σπίτια, μαγαζιά, θέατρα, ακόμη και ανεμόμυλοι… βρίσκονται εγκατεστημένα κατά μήκος ορισμένων γεφυρών, προσελκύοντας το τουριστικό ενδιαφέρον. Οι εν λόγω γέφυρες δεν ενώνουν μόνο φυσικά εμπόδια, όπως θαλάσσιες διόδους, κοιλάδες ή δρόμους, αλλά αποτελούν συγχρόνως και τόπους κατοικίας ή εργασίας.

Αν βρεθείτε σε κάποιον από τους παρακάτω προορισμούς, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις κατοικημένες γέφυρες και γιατί όχι να σχεδιάσετε και εσείς το μελλοντικό σας σπίτι, πάνω σε κάποια γέφυρα.

Ponte Vecchio, Φλωρεντία, Ιταλία

Η αρχαιότερη γέφυρα της Ιταλίας, το φημισμένο Ponte Vecchio, βρίσκεται στη Φλωρεντία και μοιάζει με ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό. Σύμφωνα με του θρύλους και τις παραδόσεις η γέφυρα υπήρχε ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η σημερινή της ωστόσο μορφή πρέπει να αναζητηθεί κάπου στο 1345, τότε που κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει μια άλλη γέφυρα που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τις πλημμύρες. Περιμετρικά και κατά μήκος της γέφυρας, χτίστηκαν σπίτια και δημιουργήθηκαν μικροί οικισμοί. Άλλωστε κάτι τέτοιο ήταν συνηθισμένη πρακτική στην Ευρώπη της μεσαιωνικής περιόδου. Αρχικά τα σπίτια λειτουργούσαν ως εργαστήρια ή καταστήματα, όπως κρεοπωλεία ή βυρσοδεψεία και πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεγαν τον συγκεκριμένο τόπο για τις εμπορικές τους δραστηριότητες.

Το 1593 ο δούκας Ferdinand, αποφάσισε να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα καταστήματα με χρυσοχοεία. Οι λόγοι ήταν κυρίως… περιβαλλοντικοί, καθώς όπως ισχυριζόταν τα απόβλητα των αρχικών μαγαζιών δημιουργούσαν μια ιδιαίτερα έντονη και αποκρουστική μυρωδιά. Σήμερα πολλά από τα σπίτια εξακολουθούν να λειτουργούν ως χρυσοχοεία, πωλώντας κοσμήματα για όλα τα βαλάντια. Από τα πιο απλά και μοντέρνα κοσμήματα προσιτά στους περισσότερους, μέχρι σπάνιες αντίκες ανεκτίμητης αξίας.

Krämerbrücke, Erfurt, Γερμανία

Η Krämerbrücke βρίσκεται χτισμένη στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο Thuringian -πρωτεύουσά του είναι η πόλη Erfurt, στο βόρειο τμήμα των Άλπεων. Η γέφυρα αποτελεί ένα από τα πλέον φημισμένα αξιοθέατα και προσελκύει έντονα το τουριστικό ενδιαφέρον. Έχει ξύλινες κατοικίες (στο ήμισύ τους) και από τις δύο πλευρές, ενώ η πεζογέφυρα ενώνει το Breitstrom, ένα τμήμα του ποταμού Gera με την Benediktsplatz και το Wenigemarkt.

Σήμερα κατά μήκος τις γέφυρας -και από τις δύο πλευρές- λειτουργούν κυρίως χώροι καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, καταστήματα με αντίκες κ.ά. Τα κτίσματα είναι αριθμημένα και δεν ξεπερνούν τα 32. Όλα τα κτίσματα ανήκουν στο δήμο, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αποτελούν ιδιωτική περιουσία.

Οι δημοτικές αρχές μεριμνούν ιδιαίτερα για την προστασία του ιστορικού μνημείου και για το λόγο αυτό έχουν συστήσει και αρμόδιο φορέα- οργανισμό, επιφορτισμένο με τη συντήρηση της γέφυρας, το «Ίδρυμα Krämerbrücke».

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης Erfurt, στήνεται περιμετρικά της γέφυρας και έχει πάρει δικαιωματικά και το όνομά της («Krämerbrückenfest»). Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και προσελκύει αρκετό κόσμο.

Pont de Rohan, Γαλλία

Στη βορειοδυτική Γαλλία, στην κοινότητα Landerneau, βρίσκεται μια ακόμη κατοικημένη γέφυρα, η ξακουστή Pont de Rohan, που διατρέχει τον ποταμό Élorn. Θεμελιώθηκε το 1336 και ανακαινίστηκε το 1510 από τον Jean II de Rohan.

Στην αρχική της μορφή, λειτουργούσαν πέριξ της γέφυρας, μόνο ένα ελαιοτριβείο και μια φυλακή. Σήμερα και από τις δύο πλευρές της γέφυρας υπάρχουν δυο σειρές κατοικιών, που καθιστούν την Pont de Rohan, σύμβολο της μικρής γαλλικής κοινότητας της Βρετάνης.

Γέφυρα Covered, Βουλγαρία

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η γέφυρα Covered, είναι μια σκεπαστή γέφυρα στην πόλη Lovech, της Βουλγαρίας. Διασχίζει τον ποταμό Osam, συνδέοντας το νέο και το παλιό τμήμα της πόλης Lovech -της οποίας αποτελεί το κατ εξοχήν αναγνωρίσιμο σύμβολο.

Το 1872 η γέφυρα καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πλημμύρες και η τοπική αστυνομία ανέθεσε στον «πρωτομάστορα» της Βουλγαρίας , τον Kolyu Ficheto να την ξαναχτίσει. Η χρησιμοποίηση του ξύλου ως πρώτης ύλης, ήταν επιλογή του Ficheto. Όλοι οι κάτοικοι συνεισέφεραν με τον τρόπο τους στην ολοκλήρωση του έργου, είτε με προσωπική εργασία, είτε με οικονομική υποστήριξη- κυρίως οι πλέον ευκατάστατοι. Η γέφυρα ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο περίπου χρόνια, από την καταστροφή της, δηλαδή το 1874, χρονιά που παραδόθηκε και στο κοινό.

Η αρχική γέφυρα είχε μήκος 84 μέτρα και στέγαζε περιμετρικά της, περίπου 64 καταστήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές Αυγούστου του 1925, η γέφυρα παραδόθηκε στις φλόγες. Μια νέα σύγχρονη και πιο μοντέρνα γέφυρα αντικατέστησε την παλιότερη το 1931, για να ξαναχτιστεί και πάλι με βάση ένα σχέδιο του Kolyu Ficheto, την περίοδο 1981-1982.

Η γέφυρα στη σημερινή της μορφή εκτείνεται σε μήκος 106 μέτρων και περιβάλλεται από 14 μαγαζιά, ενώ η αρχιτεκτονική υπογραφή είναι του Zlatev.

Pont des Marchands, Γαλλία

Στη νότια Γαλλία, στη Narbonne, βρίσκεται μια ακόμη ιστορική γέφυρα, η Pont des Marchands. Η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί την βάση για μια σειρά από σπίτια και καταστήματα, κάτω από τα οποία κυλάει το κανάλι Robine, κατά μήκος της παλιάς πόλης. Το άνοιγμα του τόξου της διαγράφει μια τροχιά 15 μέτρων, ενώ στους ρωμαϊκούς χρόνους η γέφυρα είχε σχεδιαστεί με έξι τόξα.

Γέφυρα Pulteney, Ηνωμένο Βασίλειο

Η γέφυρα Pulteney διασχίζει τον ποταμό Avon, κατά μήκος της πόλης Bath στην Αγγλία. Ανοικοδομήθηκε το 1773 και αποτελεί πολύτιμο τμήμα της αγγλικής -αρχιτεκτονικής και ιστορικής- κληρονομιάς. Η γέφυρα σχεδιάστηκε από τον Robert Adam, του οποίου τα αρχικά σχέδια βρίσκονται στο Μουσείο Sir John Soane’s .

Αποτελεί μια από τις τέσσερις παγκοσμίως γέφυρες που κατά μήκος τους κι από τις δύο πλευρές, λειτουργούν καταστήματα. Ανθοπωλεία, αντικερί αλλά και κλασσικά bistro που προσφέρουν φρέσκους χυμούς και λοιπά ροφήματα, περιμένουν -μεταξύ άλλων- τους επισκέπτες.

Bridge House, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Bridge House είναι χτισμένο εδώ και τρεις περίπου αιώνες πάνω στο ρέμα Stock Ghyll, στην μικρή πόλη Ambleside. Αρχικά εικάζεται ότι αποτελούσε κάποιο καλοκαιρινό θέρετρο.

Το κτίσμα αγοράστηκε από τους κατοίκους της περιοχής το 1926 και εκχωρήθηκε στον αρμόδιο φορέα που προστατεύει τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος και σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Σήμερα πλέον λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης του συγκεκριμένου εθνικού φορέα.

Old Mill, Γαλλία

Σύμβολο της πόλης Vernon, στη βόρεια Γαλλία, ο παλιός μύλος (old mill), στέκεται ακόμη αγέρωχος ανάμεσα στις δυο προβλήτες της αρχαίας πια γέφυρας, που διατρέχει τον ποταμό Σηκουάνα. Πιθανολογείται ότι χτίστηκε γύρω στον 16ο αιώνα. Είναι ιδιωτική περιουσία και ανήκει σε κάποιον άγνωστο αμερικανό κληρονόμο. Ο μύλος αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης, ενώ έχει εμπνεύσει μερικούς από τους διασημότερους ζωγράφους, μεταξύ αυτών και τον Monet.

clickatlife.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου