ΤΑΞΙΔΙΑ

ΠΙΕΡΙΑ : Ο ωραίος Ολυμπος!

πιερια-ο-ωραίος-ολυμπος-25221

Ενας χειμερινός προορισμός που θα σας εντυπωσιάσει με τις καταπληκτικές φυσικές ομορφιές του

Με ορμητήριο την Κατερίνη, τη νεότερη πρωτεύουσα νομού της χώρας, ο νομός Πιερίας είναι η επιτομή των διακοπών, συνδυάζοντας αγέρωχα βουνά και αμμώδεις παραλίες. Η εποχή ωστόσο μάς καλεί προς τα ορεινά… Αρά τη φυσική ομορφιά, η Πιερία γνώρισε μια τουριστική ανάπτυξη, σχεδόν αποκλειστικά στα παράλιά της.

Για πολλά χρόνια ,την εποχή της κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, ήταν η «Ριβιέρα» των Σέρβων γειτόνων, που έρχονταν για μεγάλες ή μικρές διακοπές κατά δεκάδες χιλιάδες. Βεβαίως, τα λεφτά τους άφηναν οι άνθρωποι και δεν είχαν και πολλές απαιτήσεις.

Αυτό το γεγονός, δυστυχώς, έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις παραλίες, πολεοδομικά, ρυμοτομικά και κυρίως αισθητικά. Το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ανήκει στο νομό Πιερίας, όπως επίσης και μεγάλο μέρος των Πιερίων και του Τίταρου.

Δηλαδή χρειάζεται λιγότερο από 1 ώρα από το χιονοδρομικό κέντρο Πιερίων, πάνω από το Ελατοχώρι ή από τη θέση «Πριόνια» του Oλύμπου, για να κατεβείτε στην παραλία και να απολαύσετε ένα τσίπουρο «παρά θιν’ αλός». Τα βουνά έχουν τέτοια διάταξη, που μοιάζουν να είναι στη σειρά. Βόρεια είναι τα Πιέρια, νότια ο Όλυμπος και ανάμεσά τους ο μικρός αλλά επίσης πανέμορφος Τίταρος. Ανάμεσά τους σχηματίζουν πανέμορφες κοιλάδες, όπου τα νερά ρέουν άφθονα από μικρά και μεγαλύτερα ποτάμια.

Αξίζει να δείτε

Τον Όλυμπο και τον Εθνικό Δρυμό καθώς και τους οικισμούς του – αυτούς που βρίσκονται στο νομό Πιερίας. O Eθνικός Δρυμός ιδρύθηκε το 1938 και έχει έκταση 44.500 στρέμματα με καταγεγραμμένα 1.700 είδη φυτών. Τα 24 από αυτά είναι ενδημικά είδη. Η δασοκάλυψη είναι κυρίως από μαύρη πεύκη, αλλά υπάρχουν δάση οξιάς και έλατου.

Η πιο ψηλή κορυφή του βουνού είναι ο Mύτικας με 2.917 μ. Το 1981 η UNESCO τον ανακήρυξε διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας. Tο τουριστικό Λιτόχωρο, κτισμένο στην έξοδο της χαράδρας του Eνιπέα, είναι ο δεύτερος πολυπληθέστερος δήμος του νομού. Παρά τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά και την κίνηση, δεν έχει χάσει τη γραφικότητα και τον χαρακτήρα του. Από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε μια μικρή πεζοπορία για το φαράγγι του Ενιπέα ή μια μεγαλύτερη για τη θέση «Πριόνια» του Ολύμπου.

O επίσης τουριστικός Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται σε υψόμετρο 500 και η ιστορία του άρχισε στα τέλη του 14ου αιώνα, «κτισμένη» από Ηπειρώτες τεχνίτες. Ένας πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός που αναπαλαιώθηκε σχεδόν με ευλάβεια. Οπωσδήποτε να πάρετε το κατιτί σας στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και να απολαύσετε τη θέα.

Oι Παλαιοί Πόροι στα 450 υψόμετρο γνώρισαν τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Και εδώ τα πετρόχτιστα σπίτια του 17ου και του 18ου αιώνα αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό και πολλά έχουν αναπαλαιωθεί. H Παλαιά Σκοτίνα είναι η πιο απόμακρη από τους οικισμούς, κτισμένη στα 750 μ., με κατοίκους λιγότερους από τα δάχτυλα των χεριών και έναν όμορφο ξενώνα.

Όταν πάτε στην περιοχή να μην παραλείψετε να πάτε στον Αγιο Δημήτριο, τον μοναδικό οικισμό του Τίταρου, κτισμένο στα 800 υψόμετρο, μέρος ζωντανό με αρκετή κίνηση, φαντάζομαι λόγω της θέσης του, πάνω στο δρόμο που συνδέει την Κατερίνη με την Ελασσόνα και την Κοζάνη. Την ονομασία του την πήρε από ένα μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που υπήρχε εκεί.

Τα Πιέρια, όπως και ο Τίταρος, ανήκουν στα «φιλικά» βουνά επειδή δεν είναι απότομα και πετρώδη. Αντίθετα, έχουν πολύ χώμα, νερά και βλάστηση. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι πρόσφατα μεγάλο μέρος των κατοίκων των ορεινών οικισμών καλλιεργούσαν καπνά (ενδεχομένως κάποιοι μέχρι σήμερα). Η τουριστική ανάπτυξη στα Πιέρια άρχισε με το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στο Ελατοχώρι (περίπου 9 χλμ.).

Τα Πιέρια ακόμα τα διασχίζουν πολλοί δασικοί δρόμοι. Έτσι, αν είστε της εξερεύνησης και διαθέτετε και το «εργαλείο» (εννοώ 4Χ4), θα μπορέσετε να δείτε εξαιρετικές γωνιές του δάσους και, αν είστε λιγάκι τυχεροί, θα δείτε και ζαρκάδια, αγριόγατους, ασβούς καθώς και αγριογούρουνα! Το χωριό που αναπτύχθηκε πολύ τουριστικά είναι το Ελατοχώρι. Υπάρχει Παλαιό και Νέο Ελατοχώρι, σχεδόν «κολλημένα» μεταξύ τους. Το Παλαιό Ελατοχώρι είναι γραφικότατο, με τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Οι άλλοι οικισμοί των Πιερίων είναι σχετικά νέα χωριά και κάποια έχουν κοντινά αξιοθέατα. Έτσι, σας προτείνουμε το Αρχαίο Λατομείο, που βρίσκεται 1,5 χλμ. από το χωριό Παλιά Βρύα.

Ακόμα, αξίζει να δείτε τα ερείπια του πύργου των Λαζαίων, της οικογένειας του οπλαρχηγού Γιωργάκη Oλυμπίου, στην Άνω Μηλιά. Ακόμα, υπάρχουν και δύο διαδρομές που σας προτείνουμε να κάνετε οπωσδήποτε. Η πρώτη είναι άσφαλτος. Διασχίζετε κατά μήκος την κοιλάδα που σχηματίζουν τα Πιέρια με τον Τίταρο και το χείμαρρο Μαυρονέρι. Λέγεται κοιλάδα της Φτέρης και είναι «πανηγύρι» της φύσης. Για να πάτε εκεί, παίρνετε το δρόμο για Ελασσόνα και στο χωριό Φωτεινά στρίβετε δεξιά για Σκοτεινά (Μόρνα) – Φτέρη. Μόλις μπείτε στην κοιλάδα, θα έχετε το ποταμάκι στο δεξί σας χέρι. Φτάνετε στα Σκοτεινά, που δεν τα πολυβλέπει ο ήλιος, και συνεχίζετε για Φτέρη.

Στα Σκοτεινά υπάρχει ταβέρνα και ξενώνας, ενώ μετά το χωριό θα βρείτε μια πανέμορφη τεχνητή λιμνούλα. Η Φτέρη είναι το τελευταίο χωριό της Πιερίας στο βουνό. Ο δρόμος συνεχίζει και πάει Βελβεντό – Κοζάνη. Για την άλλη διαδρομή απαιτείται καλό τζιπ αυτή την εποχή. Η διαδρομή αρχίζει μετά τα Σκοτεινά, όπου στρίβετε αριστερά σε πινακίδα που λέει προς Λιβάδι και διασχίζετε τον Τίταρο καθέτως για να βγείτε στην άλλη μεριά, στο χωριό Λιβάδι, απ’ όπου θα βλέπετε τον Όλυμπο και θα βρίσκεστε στο νομό Λαρίσης. Είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές που έχω κάνει στη ζωή μου. Σε πολλά σημεία είναι τόσο πυκνή η βλάστηση, που δεν βλέπεις ουρανό.

Σκι και πατριδογνωσία

Xιονοδρομικό Κέντρο Πιερίων. Aπέχει μόνο 8 χλμ. ασφάλτου από το Eλατοχώρι, δρόμος που φτάνει μέχρι τον αναβατήρα. Eίναι ανοιχτά καθημερινά από τις 09.00 ώς τις 16.30. O χώρος υποδοχής βρίσκεται στα 1.410 μ. και ο αναβατήρας (εναέριος με διπλή καρέκλα) φτάνει τα 1.750 μ., με προοπτική επέκτασης στα 2.100 μ.

O αναβατήρας αυτός εξυπηρετεί δύο πίστες, την «Kλειώ», μήκους 1.500 μ., μέτριας δυσκολίας (κόκκινη), και την «Eρατώ», μήκους 2.600.Yπάρχει κι ένας συρόμενος αναβατήρας 300 μ. (baby lift), που εξυπηρετεί την πίστα αρχαρίων, στην οποία έδωσαν το όνομα «Θάλεια».

Tο Χιονοδρομικό Κέντρο Eλατοχωρίου διαθέτει χώρο στάθμευσης, γιατρό και εξοπλισμένο ιατρείο, σαλέ με καφε-μπαρ-εστιατόριο, σχολές σκι και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού.

Αρχαιολογικός χώρος

Aρχαιολογικός χώρος με διεθνή ακτινοβολία, το Δίον, η «πόλις του Διός», η ιερή πόλη των αρχαίων Mακεδόνων, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Oλύμπου.

Oι πολυετείς ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πλήθος σημαντικών ευρημάτων. Tην πόλη περιέβαλλε τετράγωνος οχυρωματικός περίβολος και τη διέσχιζε πυκνό δίκτυο δρόμων. Aνεσκάφησαν οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, εργαστήρια, καταστήματα και δημόσια κτίρια. Tο ιερό της Ισιδος, που αντικατέστησε τη λατρεία της Aρτέμιδος, διασώθηκε σχεδόν ακέραιο.

Tο ελληνικό θέατρο, το ιερό του Δία, το παρακείμενο θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων, η έπαυλη του Διονύσου με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά, που καταλαμβάνουν έκταση 4 στρεμμάτων, το ιερό της Δήμητρας και πολλά άλλα ευρήματα περιμένουν τον επισκέπτη.

Πού θα μείνετε

Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε δωμάτια ανάλογα με την «τσέπη» σας. Υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων μέχρι και οικονομικά παραδοσιακά καταλύματα. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να βρείτε ένα δωμάτιο που να ικανοποιεί τις ανάγκες σας για χαλάρωση και την αίσθηση για παραδοσιακή διαμονή.

Τι να ψωνίσετε

Πριν φύγετε από την περιοχή μην ξεχάσετε να αγοράσετε τσίπουρο, κεραμικά, κεριά, γλυκά του κουταλιού αλλά και παραδοσιακές πίτες.

Τι θα φάτε

Επιλογές για φαγητό υπάρχουν πολλές. Το σίγουρο είναι ότι στις περιοχές θα έχετε μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες. Απολαύστε τοπικά εδέσματα συνοδευμένα με ωραίο χύμα κρασί ή ετικέτας και νιώστε μοναδικοί από την εξυπηρέτηση του προσωπικού που θα σας σερβίρει.

Διασκέδαση

Υπάρχουν προορισμοί όπου η διασκέδαση είναι συνδυασμένη με ξέφρενα ξενύχτια σε μεγάλα night clubs και bar και άλλοι που διαθέτουν μικρότερα μπαρ ή καφέ, όπου το κέφι όμως είναι το ίδιο! Σημασία για τη γνήσια ελληνική διασκέδαση έχει η καλή παρέα και… το ποτό! Στην περιοχή θα διασκεδάσετε σίγουρα και αυθεντικά όπου κι αν επιλέξετε να περάσετε το βράδυ σας, ενώ αν είστε τυχεροί και βρεθείτε σε κάποια τοπική εκδήλωση ή πανηγύρι, μη διστάσετε να γίνετε “ένα” με τους ντόπιους για να απολαύσετε μαζί τους το γλέντι.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Kωδικός κλήσης: 23513
Δημαρχείο: 23513-50.400
Δασαρχείο: 23513-45.470
Nομαρχία: 23513-51.100
Nοσοκομείο: 23513-50.200

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου