ΤΑΞΙΔΙΑ

Τα καλύτερα χειμερινά ταξίδια για το 2013

τα-καλύτερα-χειμερινά-ταξίδια-για-το-2013-49323

Ένα επιτυχημένο ταξίδι, χρειάζεται πάντα σχεδιασμό και την απαραίτητη… μελέτη. Για να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά με ελπίδα και διάθεση περιπέτειας, δείτε τους ιδανικότερους προορισμούς για τους προσεχείς μήνες του νέου χρόνου.

Παγωμένοι δράκοι και νεράιδες, πατινάζ στον πάγο και βουτιές σε κοραλλιογενείς υφάλους, σας υπόσχονται τα 10 «απόλυτα» ταξίδια για το χειμώνα του 2013, όπως τα επέλεξε το National Geographic.

Φεστιβάλ Πάγου του Harbin, Κίνα

Η «χειμερία νάρκη» δεν είναι επιλογή στις παγωμένες εσχατιές της βορειοανατολικής Κίνας, όπου το θερμόμετρο κινείται τους χειμερινούς μήνες μεταξύ του -15 και του -17 σε σταθερή βάση.

Οι σκληραγωγημένοι τοπικοί σμιλευτές στην ρωσικών επιρροών «Παγωμένη Πόλη», γιορτάζουν το χειμώνα δημιουργώντας όγκους πάγου, τους οποίους παίρνουν απευθείας από το ποτάμι Songhua. Τους μετατρέπουν σε κολοσσιαίες κρυστάλλινες πυραμίδες και παλάτια, σε δράκους και νεράιδες, καθώς και παγωμένες τσουλήθρες τις οποίες θα ζήλευε κάθε σύγχρονο water park.

Το διάρκειας ενός μήνα Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού του Χαρμπίν, το οποίο ξεκινά στις 5 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει μία έκθεση γλυπτών από χιόνι. Οι δραστηριότητες της ημέρας περιλαμβάνουν skating με φιγούρες, διαγωνισμούς πυγμαχίας πάγου, και τέλος μια «πολική κατάδυση» σε σημείο του Songhua το οποίο δεν είναι παγωμένο. Κι όταν πέσει η νύχτα, τα φώτα νέον δίνουν άλλη διάσταση στις «παγωμένες» καλλιτεχνικές κατασκευές με φόντο τον νυχτερινό ουρανό. Στο Harbin μπορείτε να φτάσετε από το Πεκίνο ή την Σαγκάη, με τρένο ή με αεροπλάνο.

Κοραλλιογενής ύφαλος, Μπελίζε

Ο ύφαλος της Κεντρικής Αμερικής εκτείνεται σε μία έκταση η οποία υπερβαίνει τα 965 χιλιόμετρα και καλύπτει κομμάτι της ακτογραμμής του Μεξικού, του Μπελίζε, της Γουατεμάλας και της Ονδούρας. Οι τρεις κοραλλιογενείς ατόλλες του Μπελίζε προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για καγιάκ, είτε για αρχάριους είτε για επαγγελματίες, για ψαροντούφεκο σε ρηχά νερά, αλλά και απομονωμένες παραλίες με λευκή άμμο και παρθένα φυσικά κάλλη.

Υπάρχει η δυνατότητα για παραλιακό κάμπινγκ αλά σαφάρι στην ατόλλη Lighthouse Reef και το ψαροτούφεκο έχει την τιμητική του στην ευρύτερη περιοχή της θαλάσσιας τρύπας Great Blue Hole με βάθος κοντά στα χίλια μέτρα την οποία πρωτοεξερεύνησε ο Ζακ Υβ Κουστώ την δεκαετία του 70. Υπάρχουν επίσης ολοκληρωμένα ταξιδιωτικά πακέτα στην ατόλλη στο νότιο άκρο του νησιού, Turneffe.

Δυτική Ταϊβάν με τρένο

Επιβιβαστείτε σε μία υπερταχεία (299 χιλιόμετρα την ώρα) στην Ταϊπέι για να διασχίσετε τις κοιλάδες και τα λιβάδια της Δυτικής Ταϊβάν, καθώς και τους πρόποδες του Central Mountain Range.

Το δυτικό δρομολόγιο της ταϊβανικής υπερταχείας περιλαμβάνει 48 σήραγγες και πάνω από 270 χιλιόμετρα γραμμής σε υψόμετρο από τα νότια της Ταϊπέι μέχρι το Kaohsiung.

Η πιο νότια στάση βρίσκεται στα όρια της τροπικής περιοχής Dapeng Bay National Scenic Area, του Εθνικού Πάρκου Kenting, καθώς και της Maolin National Scenic Area, η οποία φιλοξενεί τέσσερις φυλές ιθαγενών πληθυσμών—τους Rukai, τους Paiwan, τους Bunun και τους Tsou.

Ένα κυκλικό ταξίδι, το οποίο θα έχει αρχή και τέλος στην Ταϊπέι, μπορεί να γίνει και αυθημερόν. Για πιο πολυήμερες διακοπές επάνω στις ράγες, μείνετε τη νύχτα σε κάποια πόλη – σταθμό του δρομολογίου όπως η Banciao, η Taoyuan, η Hsinchu, η Taichung, η Chiayi ή και η Tainan. Μάλιστα, από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου, η περιοχή γύρω από τον σταθμό της υπερταχείας του Hsinchu φιλοξενεί το Φεστιβάλ Φανών του 2013.

Εθνικό Πάρκο Ruaha, Τανζανία

Στα νοτιοδυτικά των πιο γνωστών προορισμών για σαφάρι στο έδαφος της Τανζανίας, το 20.225 τετραγωνικών χιλιομέτρων Εθνικό Πάρκο της Ruaha είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από μια πεπατημένη περιπετειώδη περιοδεία, καθώς προσφέρει ένα πιο ήσυχο και παρθένο περιβάλλον για εξαιρετικό παιχνίδι και κυνήγι.

Η κοιλάδα Great Rift διασχίζει το πάρκο και ο Μέγας Ποταμός Ruaha, αποτελεί όλο το χρόνο μια «σανίδα σωτηρίας» για τα μεγάλα θηλαστικά του πάρκου. Εκτός από τους πολλούς ελέφαντες (πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Ανατολικής Αφρικής), τους ιπποπόταμους και τα βουβάλια, το Πάρκο Ruaha είναι επίσης γνωστό ως ο παράδεισος των κυνηγών πτηνών. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο (η ζεστή αλλά σύντομη περίοδος βροχοπτώσεων) είναι η καλύτερη εποχή για να δείτε στο πάρκο πάνω από 570 είδη ζώων.

Κλείστε μία από τις οκτώ πολυτελείς σκηνές στο απομονωμένο σαφάρι-κατασκήνωση Jongomero για να ξεκινήσετε… παιχνίδι με ειδικά κάμπριο αυτοκίνητα που θα οδηγείτε εσείς, πεζοπορίες ανά μικρές ομάδες σε κοντινές περιοχές και εκδρομές για κυνήγι. Η κατασκήνωση βρίσκεται μόλις δέκα λεπτά από τον πλησιέστερο διάδρομο προσγείωσης, διευκολύνοντας έτσι την μετάβασή σας από το σαφάρι προς τον πολιτισμό από το Dar το Salaam ή την Αρούσα.

Νησιά Cayman

Μόνο με μία απευθείας πτήση 80 λεπτών από το Μαϊάμι, τα νησιά Cayman είναι αρκετά κοντά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Το αυτοδιοικούμενο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος περιλαμβάνει τρία νησιά στη δυτική Καραϊβική: το 76-τετραγωνικών μιλίων Grand Cayman (το μεγαλύτερο και πιο εμπορευματοποιημένο), το Brac και το παρθένο Little Cayman.

Φροντίστε να επισκεφθείτε το Θαλάσσιο Πάρκο Bloody Bay όπου θα μπορέσετε να κολυμπήσετε ή να κάνετε καταδύσεις με αναπνευστήρα. Στο Grand Cayman, κάντε μια βόλτα κατά μήκος της κοραλλιογενούς αμμώδους παραλίας Seven Mile Beach και αν είστε πιο τολμηροί, κολυμπήστε πλάι σε πράσινες θαλάσσιες χελώνες στη λιμνοθάλασσα Turtle Farm Cayman, η οποία περιέχει 1,3 εκατομμύρια γαλόνια αλμυρού νερού.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία δύτη για να δείτε την υδρόβια ζωή που ανθεί μεταξύ των καταστρωμάτων του USS Kittiwake, ενός παλιού σκάφους διάσωσης υποβρυχίων που ρυμουλκήθηκε στη στεριά αφού βυθίστηκε το 2011 και έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ένας τεχνητός ύφαλος. Για μια all-in-one απόδραση στα νησιά Cayman, μείνετε στο οικογενειακό Brac Reef Beach Resort, ένα παραλιακό κατάλυμα όπου θα απολαύσετε καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα, καγιάκ, και κυνήγι.

Σαλβαδόρ, Bahia, Βραζιλία

Το Καρναβάλι στην πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας (και πρώην αποικιακή πρωτεύουσα της Πορτογαλίας) περιλαμβάνει πάρτι χορού και εκτείνεται χιλιόμετρο προς χιλιόμετρο στα κέντρα των πόλεων κατά μήκος των παράκτιων περιοχών.

Νηοπομπές του trio elétricos (ημιρυμουλκούμενα φορτηγά που μεταφέρουν συγκροτήματα που παίζουν live και DJs) περνούν ανάμεσα από τα πλήθη που έχουν ντυθεί με περίεργα κοστούμια αυξάνοντας την ένταση της samba-reggae στη Bahia και μεταδίδοντας την ξέφρενη ενέργεια σε κάθε πέρασμα.

Τοπικές ομάδες που γιορτάζουν την αφρικανική κληρονομιά και τα περίεργα κουστούμια δημιουργούν αυτόν τον ξεχωριστό ήχο του Καρναβαλιού που περιλαμβάνει κυρίως ακούσματα από τύμπανα που κάποιοι χτυπούν με τα χέρια..

Επισήμως το Καρναβάλι αρχίζει από 7 Φεβρουαρίου και διαρκεί μέχρι 13 Φεβρουαρίου, αλλά στο Σαλβαδόρ, το πάρτι συνεχίζεται μέχρι το πρωί της Ash Wednesday, όταν πομπές κρουστών πάλλονται κατά μήκος της Avenida Oceanica προς την Ondina Beach.

Ανακαλύφθηκε στη βορειοανατολική ακτή της Βραζιλίας το 1549 ως ένα στρατηγικό λιμάνι και παρότι σήμερα μοιάζει με σκλάβο της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, το Σαλβαδόρ παραμένει ένα αμάλγαμα της Ευρώπης, της Αφρικής και της αμερικανική ινδικής κουλτούρας. Περπατήστε ανάμεσα στα πολύχρωμα αποικιακά αρχοντικά που βρίσκονται στη παλιά πόλη που πλέον αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά και κάντε μια περιοδεία στο MAFRO (Museu Afro-Brasileiro), ένα διαπρεπές αφρο-βραζιλιάνικο πολιτιστικό μουσείο της χώρας.

Περιοχή αναψυχής Chena River State στην Αλάσκα

Τα πακέτα χειμερινών διαδρομών που διασχίζουν 397 τετραγωνικά μίλια της Chena, μιας περιοχής αναψυχής με δάση και αλπικές τούνδρες προσφέρουν επίσης και πέρπατημα στο χιόνι, σκι, και ορεινή ποδηλασία (δοκιμάστε το Κολοράντο Creek Trail για μια βόλτα τριών έως τεσσάρων ωρών).

Βρίσκεται μόνο 26 χλμ ανατολικά από το Fairbanks και έχει την ικανότητα να σας βάλει σε μια όμορφη περιπέτεια ήδη μέσω της γραφική οδού Chena Hot Springs Road. Στις 16 Φεβρουαρίου το τελευταίο σκέλος του διεθνούς αγώνα Yukon Quest, σκυλιών που σέρνουν έλκηθρα για περίπου χίλια μίλια, περνά μέσα από το χώρο αναψυχής και κατά μήκος τμημάτων της παλιάς Chena Hot Springs Winter Trail. Πανηγυρίστε για τις ομάδες και στη συνέχεια δείτε το βόρειο σέλας μέσω της περιοδείας 13-επιβατών με το Snow Coach tour. Υπάρχει επίσης μια ειδική υπηρεσία αφύπνισης για άμεσες ειδοποιήσεις όταν το ουράνιο φως είναι ξεκάθαρα ορατό, καθώς και μια θερμαινόμενη ξύλινη καλύβα όπου μπορείτε να ξαπλώσετε, με μια κούπα ζεστό κακάο και να παρακολουθήσετε τον μαγευτικό νυχτερινό ουρανό.

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Με τις ιστορικές χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης σε πλήρη εξέλιξη, τις καμπάνες της εκκλησίας να ηχούν στον καθαρό αέρα των βαυαρικών Άλπεων και το χιόνι να παγώνει τις μπαρόκ στέγες του παλατιού, οι γιορτές στο Σάλτσμπουργκ αναδεικνύουν όσο τίποτ’ άλλο το χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου με άτυπες και οργανωμένες πομπές. Σύμφωνα με το μύθο, ο δασύτριχος δαίμονας Krampus, με τα κέρατα στο κεφάλι, φοβίζει τα άτακτα παιδιά, ενώ ο καλοπροαίρετος ομόλογός του Άγιος Νικόλαος επιβραβεύει τα καλά.

Η περιοχή του Σάλτσμπουργκ και πιο συγκεκριμένα η πόλη της Grödig είναι γνωστή για τις παρελάσεις Krampus καθώς και για τις ρομαντικές αγορές στο καθεδρικό ναό, στις πλατείες, στο παλάτι Hellbrunn και στην Sterngarten. Πιείτε ζεστό κρασί και κάντε πατινάζ στην Mozartplatz. Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα με τα παλαιότερα τελεφερίκ της Αυστρίας τα Festungsbahn, για να δείτε πανοραμικά τις γύρω περιοχές χιονισμένες από το επιβλητικό φρούριο Hohensalzburg. Πέρα από τις χριστουγεννιάτικες, οι εορταστικές ενέργειες της πόλης επικεντρώνονται και στο Διεθνές Ίδρυμα Mozarteum και στο φεστιβάλ κλασικής μουσικής που είναι αφιερωμένο στον Μότσαρτ (24 Ιανουαρίου με 3 Φεβρουαρίου).Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραγωγές όπερας και μουσικής δωματίου, σολίστ και ορχηστρικές συναυλίες.

Εθνικό Πάρκο Yellowstone, Μοντάνα, ΗΠΑ

Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τις αρχές Μαρτίου, το Εθνικό Πάρκο Yellowstone αποτελεί μια χειμερινή χώρα των θαυμάτων, την οποία μπορείτε να δείτε καλύτερα με τα πόδια, με cross-country σκι ή με χιονοπέδιλα. Το πάρκο παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο, αλλά το χειμώνα οι περισσότεροι δρόμοι κλείνουν για τα τροχοφόρα οχήματα.

Τα πακέτα «Υποβολής και Μάθησης» που προσφέρονται από το Εθνικό Πάρκο, καθιστούν εύκολο το να μείνετε και να παίξετε στο πάρκο. Μπείτε από τη βόρεια είσοδο στο Gardiner και απολαύστε τα φυσιολατρικά καθοδηγούμενα χειμωνιάτικα προγράμματα που υπόσχονται περιπέτειες στην άγρια φύση καθώς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε βίσωνες, άλκες, κογιότ και λύκους. Εκμεταλλευτείτε τις εκδρομές με cross-country σκι στο Grand Canyon του Yellowstone και θαυμάστε πανέμορφα τοπία.

Τα πακέτα περιλαμβάνουν διαμονή, μεταφορά στο πάρκο , κάποια γεύματα και απεριόριστο πατινάζ στον πάγο. Μείνετε ασφαλείς (και ζεστοί), φορώντας μπότες και πολλά στρώμματα ρούχων. Οι χειμερινές θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 20 έως 30 βαθμούς κελσίου κάτω από το μηδέν με βαριά χιόνια πιθανότατα καθημερινά.

Τορόντο, Καναδάς

Όταν οι θερμοκρασίες κάνουν… βουτιά κάτω από το μηδέν, οι κάτοικοι στο κέντρο της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά κατευθύνονται κάτω από το έδαφος, σε μονοπάτια 17 χιλιόμετρων για να αποφύγουν τα σκληρές καιρικές συνθήκες. Το εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών του Τορόντο προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση των πεζών σε χώρους στάθμευσης, καταστήματα, στάσεις του μετρό, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης, μακριά από το χιόνι και τον πάγο.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Winterlicious foodie (από 25 Ιανουαρίου μέχρι 7 Φεβρουαρίου), περιπλανηθείτε μέσα από τις διαφορετικές γειτονιές του Τορόντο, όπως τη Μικρή Ινδία, που φιλοξενεί το Gerrard India Bazaar, τη μεγαλύτερη ασιατική αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Οι Winterlicious γαστρονομικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν προσιτές τιμές με μενού σε περισσότερα από εκατό από τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης. Κάντε online κρατήσεις νωρίς για να βρείτε τραπέζι σε hot spots όπως το Kitchen Bar και το Trevor.

Ανοίξτε την όρεξή σας κάνοντας skate (που μπορείτε να νοικιάσετε ), έξω από δημαρχείο στην πλατεία Nathan Phillips, στο Natrel Rink ή στο Harbourfront Centre.

Περάστε το Σαββατοκύριακο 15-18 Φεβρουαρίου στο νέο Four Seasons Hotel Toronto (που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2012) και επισκεφθείτε το Royal Ontario Museum.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου