ΤΑΞΙΔΙΑ

Διακοπές πάντα της… μόδας

διακοπές-πάντα-της-μόδας-59776

Η Αράχοβα, ο διασημότερος χειμερινός προορισμός έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται πως δεν του λείπει τίποτα. Έντονη ζωή, glamour, αληθινή διασκέδαση, υπέροχες γεύσεις, ιστορία, παράδοση και άπειρες δόσεις χιονιού. Από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, η Ράχοβα της επανάστασης μετατράπηκε στον πιο δημοφιλή χειμερινό προορισμό της χώρας. Η άλλοτε «in» Αράχοβα που ήταν αποκλειστικό προνόμιο των επωνύμων, τα τελευταία χρόνια άνοιξε την αγκαλιά της σε ένα ευρύτερο κοινό, καθώς οι VIPs μετακινήθηκαν προς το Λιβάδι και κλείστηκαν στα πολυτελή σαλέ τους.

Η κίνηση τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα εδώ δεν σταματάει ποτέ και όλοι στριμώχνονται στον κεντρικό δρόμο με τα «minimal» πεζοδρόμια κυνηγώντας μια θέση στα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ. Οι ντόπιοι υπηρετούν τον τουρισμό, το «παραδοσιακό χρώμα» περιορίζεται σε λίγες γειτονιές και στον κεντρικό δρόμο με τα μαγαζιά που πωλούν τοπικά προϊόντα, όπως χυλοπίτες, τραχανά και φορμαέλα και οι τουρίστες τα αγοράζουν σε τεράστιες ποσότητες.

Ό,τι έχει απομείνει από την αλλοτινή και πιο αυθεντική Αράχοβα θα μπορέσετε να το βρείτε στις γύρω γειτονιές Κούκουρα, Άι-Γιώργη, Πλάι, Κονομόβρυση, Αγορά, Αϊ-Γιάννη, Πλατάνια, Σφαλάγκι, Ρίτσα, Πλυκόβρυση, Μπαμπασούκα, αφού ό,τι δεν κατάστρεψε ο σεισμός του 1870 τσιμεντοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια – κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει ακόμη και σήμερα αφού για παράδειγμα, σχεδόν στο κέντρο του χωριού χτίζεται ένας μεγάλος συνεδριακός χώρος με υπόγειο γκαράζ και χώρο για καταστήματα!

Περπατώντας στην Αράχοβα

Από τα περίπου 800 σπίτια της λίγα είναι κτισμένα στις αρχές του 1900, όταν ανοικοδομήθηκε ο οικισμός από Αραχοβίτες μαστόρους, και μπορείτε να τα δείτε στα στενά καλντερίμια γύρω από τον κεντρικό δρόμο. Από τη μικρή πλατεία με τις βρύσες ανηφορίστε τα απότομα σκαλιά της Αγίου Γεωργίου, πλαισιωμένα από περιποιημένα παρτέρια που οδηγούν στο προαύλιο του περιώνυμου ναού.

Στο μέσο περίπου συναντάτε κάθετη την οδό Πανουργιά που ήταν η παλιά Αγορά. Σ αυτόν τον έρημο σήμερα δρόμο ήταν το εμπορικό κέντρο του χωριού μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 30 και υπήρχαν δεκάδες καταστήματα. Δυο κανόνια από τον πόλεμο του 40, καθώς και η προτομή του Καραϊσκάκη κοσμούν τον μεγάλο προαύλιο χώρο του Αϊ-Γιώργη, με την εξαιρετική θέα στο χωριό και τον κόλπο της Ιτέας.

Ο ίδιος ο ναός, αναφορές για τον οποίο γίνονται από το 1676 αλλά η ακριβής χρονολογία κτίσης του δεν είναι γνωστή, είναι διακοσμημένος με αρχαία μάρμαρα και γιορτάζει στις 23 Απριλίου, οπότε γίνεται και το διάσημο «Πανηγυράκι». Φεύγοντας από το προαύλιο, κινηθείτε δεξιά και ακολουθήστε το κατηφορικό καλντερίμι, που περνάει ανάμεσα από τα όμορφα σπίτια (καινούργια και παλιά), με τις χαρακτηριστικές καμαρωτές πόρτες και λίγο πιο κάτω θα ξαναβρείτε την οδό Πανουργιά. Στρίψτε δεξιά και περπατήστε τον δρόμο που θα σας βγάλει στον ασφαλτόδρομο.

Μια άλλη μικρή διαδρομή μπορείτε να κάνετε στην κάτω πλευρά του χωριού ξεκινώντας δεξιά από το παλιό σχολείο, όπου γίνονται εργασίες για να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Πρώτα θα δείτε τον ναό αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και περπατώντας προς την πίσω αυλή του θα φτάσετε κάτω από τον Βράχο της Ώρας με το ρολόι, που οι ντόπιοι αποκαλούν καμπαναριό. Κατηφορίζοντας από τον ναό με κατεύθυνση νοτιοανατολική, θα περάσετε την πετρόχτιστη εκκλησία του Ευαγγελισμού και λίγο αργότερα θα φτάσετε στο κατώτερο σημείο της διαδρομής μπροστά από την παλιά εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, με μικρή βρύση και πλατάνι στην είσοδό της. Αν τη βρείτε ανοιχτή θα δείτε τις περίτεχνες τοιχογραφίες που έχει στο εσωτερικό της.

Ντόπια προϊόντα

Διάσημη είναι και η φορμαέλα της Αράχοβας η οποία φτιάχνεται από πρόβειο γάλα. Είναι πολύ γευστική και γίνεται τηγανητή ή ψητή. Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί, η ποιότητά της εξαρτάται από το γάλα που πρέπει να είναι «κατευθείαν από το μαστάρι της προβατίνας». Περίπου 30 είναι οι παραγωγοί φορμαέλας στην περιοχή της Αράχοβας.

Η Αράχοβα έχει μεγάλη παράδοση στα χαλιά (καρπίτια όπως τα λένε οι ντόπιοι). Το μαλλί από τα πρόβατα το έπαιρναν οι γυναίκες και το έκαναν νήμα, το έβαφαν και μετά έφτιαχναν χαλιά που προορίζονταν για προίκα των κοριτσιών. Αν και παλιότερα σχεδόν κάθε σπίτι είχε αργαλειό, σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι.

Δραστηριότητες στο Λιβάδι

Λόγω της θέσης του όλο και πληθαίνουν οι υποψήφιοι αγοραστές μιας πολυτελούς μεζονέτας με τζάκι και όλο κτίζονται κατοικίες προς πώληση στο Λιβάδι. Η μόδα ξεκίνησε όταν οι πρώτοι επώνυμοι Αθηναίοι που είχαν έρθει στην Αράχοβα αναζήτησαν κάτι καινούργιο, μακριά από την πολυκοσμία.

Μέσα σε λίγα χρόνια στο Λιβάδι και τα γύρω δάση άρχισαν να ξεφυτρώνουν δεκάδες κτίσματα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να γίνονται ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και καταστήματα δημιουργώντας ουσιαστικά έναν νέο οικισμό. Μεγάλο ατού είναι η θέση του στον δρυμό του Παρνασσού και προσφέρεται για φυσιολάτρες και λάτρεις των ορεινών σπορ, μια και εδώ υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με εναλλακτικές δραστηριότητες.
Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, να οδηγήσετε «γουρούνες» (ATV) ή να κάνετε βόλτες με άλογα. Οι οπαδοί της τετρακίνησης, εκτός από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου μπορούν να οδηγήσουν οχήματα 4×4, θα βρουν και ένα μεγάλο δίκτυο δασικών δρόμων για να εξερευνήσουν το βουνό.
Πώς θα πάτε
Οδικά με αυτοκίνητο από την Αθήνα για την Αράχοβα θα χρειαστεί να καλύψετε μόλις 160 χλμ., με άνεση σε 2 ώρες. Από τη Λιβαδειά η Αράχοβα απέχει περίπου 35 χλμ.
Πού θα μείνετε

Σε όλη την περιοχή της Αράχοβα θα βρείτε πληθώρα επιλογών και προτάσεων για άνετη διαμονή στις διακοπές σας. Οι προτάσεις ποικίλουν, σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά αρχοντικά και ξενώνες.

Τι θα φάτε
Κοκορέτσι, κοντοσούβλι, λουκάνικα, αρνάκι στη γάστρα, κρεατικά στη σχάρα, στη σούβλα και σε σούπες, κουνέλι κρασάτο, κόκορας με χυλοπίτες: η ρουστίκ ρουμελιώτικη κρεατοφαγία ορίζει το προφίλ στις ταβέρνες της Αράχοβας. Στον κεντρικό δρόμο της πόλης, θα βρείτε τα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα των παραγωγών της περιοχής: την περίφημη φορμαέλα, το παραδοσιακό διάσημο στρογγυλό τυρί που παράγεται μόνο στην Αράχοβα από τοπικό αιγοπρόβειο γάλα.

Ψώνια

Αν λατρεύεις το shopping, είσαι στο καταλληλότερο μέρος. Δεν θα χορταίνεις βιτρίνες, θα θες να τα αγοράσεις όλα και -ναι!- η πιστωτική σου θα πάρει φωτιά. Ψαγμένες boutiques, διάσημα brands, καταστήματα εξοπλισμού σκι, μοναδικές «σανίδες», φανταστικά αξεσουάρ, ντιζαϊνάτα είδη διακόσμησης, η λίστα όσων θα απογειώσουν την καταναλωτική σου διάθεση δεν έχει τέλος.

Spa time
Αρωματικά αιθέρια έλαια, σοκολατοθεραπείες, μασάζ σουηδικής τεχνικής, περιποιήσεις προσώπου με χαβιάρι, hammam με οπτικές ίνες. Κλέψε λίγο από το χρόνο σου κι αφιέρωσέ τον στην πλήρη αναζωογόνηση και ανανέωσή σου! Δεν είναι λίγα εδώ τα ξενοδοχεία που διαθέτουν υπερσύγχρονα spas, χαρίζοντάς σου απόλυτη χαλάρωση. Ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε κάτι τέτοιο; Σίγουρα κανείς!

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Αράχοβας: 22670 31250, 31318
Αστυνομία Αράχοβας: 22670 31333
Αγροτικό Ιατρείο: 22670 31300

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου