ΤΑΞΙΔΙΑ

Χριστούγεννα σε λευκό φόντο!

χριστούγεννα-σε-λευκό-φόντο-63885

Το Καϊμακτσαλάν και ο Άγιος Αθανάσιος αποτελούν μαγνήτες για τους επισκέπτες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το "Καϊμακτσαλάν" (σημαίνει λευκή κορυφή) βρίσκεται σε μια όμορφη γωνιά της ελληνικής γης και σε ένα από τα πιο γοητευτικά βουνά το Βόρα. Ο Άγιος Αθανάσιος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Βόρα, ενώ έχει αναπτυχθεί τουριστικά λόγω της γειτνίασης του με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Τις ημέρες των Χριστουγέννων οι επισκέπτες συρρέουν στην περιοχή και τόσο ο Άγιος Αθανάσιος όσο και το Χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν γεμίζουν από κόσμο δίνοντας μια άλλη αύρα στο χριστουγεννιάτικο λευκό τοπίο.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι γεμάτος με κεραμοσκεπή κτίρια, δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Εδώ θα τα βρείτε όλα: παραδοσιακή φιλοξενία, σκι, τρέκινγκ, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία και άλλα πολλά και όμορφα για να απολαύσετε τη Φύση και τη διαμονή σας.

Με ύψος 2.524 μέτρων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ψηλότερα, ομορφότερα, αλλά και περισσότερο άγνωστα βουνά της πατρίδας μας. Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή προσεγγίζεται εύκολα από την Έδεσσα, αλλά και την Κοζάνη ή τη Φλώρινα, αφού σε όλες τις περιπτώσεις οι οδοί πρόσβασης είναι ασφάλτινοι.

Φτάνοντας στο χιονοδρομικό κέντρο εντυπωσιάζουν οι απέραντες ολόλευκες φυσικές πίστες και ο ανοικτός ορίζοντας. Υπάρχουν συνολικά 16 σηματοδοτημένες πίστες, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων. Οι δύο από αυτές είναι πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο. Εκτός από τις δύσκολες πίστες υπάρχουν τρεις πίστες εύκολες και τρεις πίστες «baby». Υπάρχει επίσης ένα σκαμμένο Snowboard Funpark για τους λάτρεις του snowboard, καθώς και πέντε χιλιόμετρα cross country με απεριόριστες διαδρομές σε απάτητο χιόνι.
To σαλέ βρίσκεται στα 2.050 μέτρα και διαθέτει ξενοδοχείο 46 κλινών, εστιατόριο-ουζερί με παραδοσιακή τοπική κουζίνα, Fast Food με νεανικές γεύσεις, Cafe / Bar με τζάκι, εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, ενοικιάσεις- πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski/snowboard, σχολές σκι με έμπειρους εκπαιδευτές, τουριστικό περίπτερο πληροφοριών, ιατρείο και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η διαδρομή από την Έδεσσα μέχρι το χιονοδρομικό κυλά ιδιαίτερα ευχάριστα, ωστόσο κατά τους χειμερινούς μήνες και κυρίως τα πρωινά χρειάζεται προσοχή στις στροφές αμέσως μετά την πόλη των καταρρακτών, αλλά στις ευθείες της λίμνης του Άγρα, καθώς στα σκιερά σημεία δημιουργείται πάγος. Στις όχθες της λίμνης (7 χιλιόμετρα από την Έδεσσα) θα προτείνουμε να κάνετε την πρώτη στάση.

Στη θέση της σημερινής λίμνης, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, βρισκόταν το έλος του Τιάβου, ένας τόπος άγριος, με πυκνή βλάστηση που έδινε καταφύγιο σε πολλά άγρια ζώα και πουλιά. Από εδώ πήγαζε ο ποταμός Βόδας (σλαβική λέξη που σημαίνει νερό), γνωστός σήμερα σαν Εδεσσαίος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η ΔΕΗ ύψωσε μικρό φράγμα με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια υδάτινη λεκάνη χωρητικότητας ενάμισι εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού.

Παλιός Αγιος Αθανάσιος
Η ορεινή αυτή κοινότητα (παλιότερη ονομασία Τσέγανη) κτίστηκε το 16ο αι. και μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διατηρούσε έναν σημαντικό αριθμό μόνιμων κατοίκων. Στα χρόνια που ακολούθησαν αποψιλώθηκε δημογραφικά και σχεδόν ερήμωσε. Πριν από περίπου 20 χρόνια και μετά τη δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε στο χωριό, τα παλιά καλντερίμια πλακοστρώθηκαν ξανά, τα χαλάσματα ανοικοδομήθηκαν από τα θεμέλια και έγιναν πάλι κατοικήσιμα. Πλέον τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα και τα τριήμερα των εορτών η κίνηση αγγίζει τα όρια του κορεσμού.

Ένας καινούργιος ασφάλτινος δρόμος περνά μέσα από το περίφημο Μαύρο Δάσος συνδέοντας το χιονοδρομικό κέντρο με τα Λουτρά Ποζάρ που βρίσκονται στις ανατολικές παρυφές του βουνού, κοντά στην Αριδαία. Εδώ το Καϊμακτσαλάν μας δείχνει το πιο «θερμό» του πρόσωπο, η ονομασία Ποζάρ άλλωστε στην ντοπιολαλιά σημαίνει «κάτω από τη φωτιά».

Οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από τα σπλάχνα του βουνού έχουν σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου. Η ωριαία παροχή φτάνει τα 650 κυβ. μέτρα, αρκετή για τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου και της ανοικτής πισίνας.

Λίγο ψηλότερα από τις εγκαταστάσεις των λουτρών, στις κατάφυτες πλαγιές του Καϊμακτσαλάν ξανοίγεται ένας μαγευτικός δασωμένος ορεινός τόπος που θαρρείς και ξεπήδησε από παραμύθι. Άφθονα τρεχούμενα νερά, μικροί σκαλωτοί καταρράκτες και οργιαστική βλάστηση συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.

Αξίζει ν’ ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί μετά 300 μέτρα στην είσοδο του επισκέψιμου σπηλαίου κι από εκεί να συνεχίσετε σε πορεία παράλληλη με τις όχθες του ορεινού ποταμού Αγίου Νικολάου, γνωστού και ως Θερμοπόταμος ή Τοπλίτσα.

Στα 15 λεπτά ακολουθώντας το πλακόστρωτο καλντερίμι θα συναντήσετε τον πρώτο καταρράκτη. Στη συνέχεια θα δοκιμαστείτε στο σκαρφάλωμα, ενώ σε κάποια σημεία ίσως χρειαστεί να μπείτε λίγο στο νερό μέχρι να φτάσετε στο δεύτερο και σαφώς πιο εντυπωσιακό καταρράκτη που σχηματίζει το ρέμα της Κουνουπίτσας.

Οι έμπειροι πεζοπόροι θα φτάσουν μέχρι τη δασική θέση Ράμνο Μπορ (ίσιο πεύκο) απ’ όπου θα ατενίσουν όλο το μεγαλείο των ψηλότερων κορφών του Καϊμακτσαλάν.

Η επιστροφή από το Λουτράκι και την Αριδαία στην Έδεσσα μπορεί να γίνει μέσω Κερασιάς (35 χλμ.), σε μια διαδρομή ιδιαίτερης αισθητικής αξίας ειδικά την άνοιξη οπότε ανθίζουν οι κερασιές.

Πώς θα πάτε

Οδικώς, το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν απέχει 33 χλμ. από την Έδεσσα, 118 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 587 χλμ. από την Αθήνα. Αν έρχεστε από την Αθήνα ακολουθήστε την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης μέχρι και λίγο μετά την Κατερίνη, όπου και στρίβετε αριστερά για Βέροια και συνεχίζετε για Έδεσσα. Από τη Θεσσαλονίκη βγαίνετε πρώτα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και έπειτα στην Παλαιά Εθνική Οδό Έδεσσας-Φλώρινας. Από εκεί ακολουθείτε τη σχετική σήμανση για Άγιο Αθανάσιο και Καϊμακτσαλάν.

Πού θα μείνετε

Oι επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου μπορούν να καταλύσουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στις περιοχές Έδεσσας και Βεγορίτιδας (Άρνισσα, Παναγίτσα, Άγιος Αθανάσιος) ή ακόμα και στο Σαλέ του Χιονοδρομικού το οποίο βρίσκεται στα 2.050 μ. υψόμετρο και διαθέτει πολυτελές ξενοδοχείο 7 δωματίων.

Τι θα φάτε

Θα βρείτε προσεγμένες ταβέρνες, με καλό σέρβις, ωραία διακοσμημένες σάλες, κάποιες σε ρουστίκ ύφος, κάποιες με μοντέρνα άποψη και σίγουρα καλής ποιότητας φαγητό, το οποίο τιμάει τόσο τα τοπικά προϊόντα όσο και την κουζίνα της περιοχής, με επιρροές από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία: φασουλοταβάδες ( με γίγαντες Πρεσπών ), κεφτεδάκια με τσιμένι, γιαουρτλού, χορτόπιτες, λαχανοσαρμάδες, χοιρινό στη γάστρα με αρωματικά χόρτα, αρνάκι στη γάστρα, πρασοτηγανιά με λουκάνικο και χοιρινό, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, τέλεια ψητά κρέατα. Θα βρείτε, τέλος, αρκετά πιάτα με πιπεριές Φλωρίνης και άγρια μανιτάρια , αν είναι η εποχή τους.

Ψώνια

Στην περιοχή θα βρείτε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (γλυκά του κουταλιού, τουρσί, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, τοπικά γλυκά και μια μεγάλη γκάμα από εκλεκτά κρασιά της περιοχής) και είδη λαϊκής τέχνης.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Έδεσσας : 23813 50701

ΟΣΕ Έδεσσας: 23810 23510

Δήμος Αριδαίας : 23843 50211,12,15

Δήμος Γιαννιτσών: 23823 50850

Φυσιογραφικό-Λαογραφικό Μουσείο Λουτρακίου: 23840 91300, 91388

Αστυνομία Έδεσσας: 23810 23546

Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν: 23810 32000-3

Νοσοκομείο Έδεσσας: 23810 27441-6

Τουριστικές Πληροφορίες Έδεσσας : 23810 20300

Ραδιοταξί Έδεσσας: 23810 23392, 22904

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου