ΤΑΞΙΔΙΑ

Ένας παράδεισος που θυμίζει ελβετικό τοπίο

ένας-παράδεισος-που-θυμίζει-ελβετικό-81982

Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρετε να εξερευνήσετε την Ορεινή Κορινθία σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο. Αν δεν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, η ιδανικότερη λύση είναι να επιλέξετε ένα ορμητήριο σε κεντρικό σημείο, όπως το Ξυλόκαστρο, η Στυμφαλία ή τα Τρίκαλα και να περιηγηθείτε σε όσο περισσότερες από τις γύρω περιοχές σας επιτρέπουν ο χρόνος και οι… αντοχές σας. Ίσως και να επιστρέψετε το επόμενο Σαββατοκύριακο.Η περιοχή εκτείνεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στις πλαγιές της Ζήρειας, του καταπράσινου βουνού που υψώνεται πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο.

Τα περισσότερα χωριά, σκαρφαλωμένα στη βορειοδυτική και νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, είναι προσβάσιμα όλο το χρόνο. Πολλές διαφορετικές διαδρομές μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα πόδια ή με αυτοκίνητο –αρκετές από αυτές κατ’ αποκλειστικότητα με οχήματα 4×4, καθώς μετά από βροχή οι δρόμοι που διασχίζουν τα δάση της Ορεινής Κορινθίας δεν είναι εύκολα προσπελάσιμοι.

Ξεκινώντας από όλα σχεδόν χωριά της Ζήρειας μπορείτε να διασχίσετε γραφικά μονοπάτια που εκτείνονται χιλιόμετρα ολόκληρα, οδηγώντας στις κορυφές του βουνού, σε άλλα χωριά ή στα κατάφυτα δάση της περιοχής. Λίγη βοήθεια από τους ντόπιους θα χρειαστείτε προκειμένου να διασχίσετε τα μη χαρακτηρισμένα μονοπάτια, τα οποία είναι πιθανό να εγκυμονούν κινδύνους για τους άπειρους πεζοπόρους – ορειβάτες.

Το δίκτυο είναι πυκνό και πολλά μονοπάτια διακλαδίζονται με νέα προσφέροντας ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και εξερεύνησης. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινά από το δρόμο Στυμφαλίας Καστανιάς, στο υψηλότερο σημείο πάνω από τη λίμνη, και περνά μέσα από θαμνότοπο με πουρνάρια για να καταλήξει στη θέση του μυκηναϊκού κάστρου, από όπου η θέα στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο της Στυμφάλου θα σας ανταμείψει για την πεζοπορία.

Από τις δημοφιλέστερες περιοχές που πλαισιώνουν τη Ζήρεια, η πεδιάδα της Στυμφαλίας αποπνέει- ιδιαίτερα το χειμώνα- μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που γοητεύει τους επισκέπτες της. Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών της περιοχής, για τη μοναδική φυσική της ομορφιά και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί, ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας.

Αν επιλέξετε να εξερευνήσετε τη Ζήρεια με αυτοκίνητο, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το παραθαλάσσιο Κιάτο, για να καταλήξει στην πεδιάδα της Στυμφαλίας, περνώντας από τα πανέμορφα ορεινά χωριά Βελίνα, Κλημέντι, Καίσαρι, Κεφαλάρι και, τέλος, το χωριό Καλιάνοι, που αποτελεί την έδρα του Δήμου Στυμφαλίας.

Αφού κάνετε μια ή περισσότερες στάσεις για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα της πεδιάδας από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, τη μαγευτική φύση και τα δάση των κωνοφόρων και, βέβαια, τη μαγευτική λίμνη, θα συνεχίσετε από εδώ προς το Μεσσινό, περνώντας μέσα από κατάφυτα δάση με έλατα και καστανιές, διασχίζοντας το φυσικό διάδρομο που σχηματίζουν τα δύο όρη Ζήρεια και Ολίγυρτος μέχρι την πεδιάδα του Φενεού και θαυμάζοντας τη μοναδική θέα προς την πεδιάδα και τα απέναντι όρη του Χελμού.

Σε απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων από το Μεσινό, συναντάμε τη μικρή αλλά εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη Δόξα, στη μέση της οποίας δεσπόζει το νησάκι με το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου. Αν και ο δρόμος πηγαίνει αρκετά κοντά στη χερσαία πρόσβαση, για τα τελευταία μέτρα της διαδρομής θα χρειαστεί να περπατήσετε έχοντας τη λίμνη αριστερά και δεξιά σας.

Περιήγηση στα χωρία

Όμορφα και ενδιαφέροντα είναι τα χωριά της περιοχής. Αρχής γενομένης από την Γκούρα, που είναι η έδρα του Δήμου Φενεού. Ενα αρχοντοχώρι με πολλά πέτρινα σπίτια και πανέμορφα αρχοντικά. Βρίσκεται χτισμένη στα 950 μ. και αριθμεί περί τους 400 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εξάλλου, θα δείτε και μόνοι σας τις πολλές καρυδιές και τις καλλιέργειες στην παρακείμενη πεδιάδα του Φενεού.

Αν το μουσείο δεν χορτάσει το αρχαιολογικό σας ενδιαφέρον, θα πάρετε το δρόμο που διασχίζει το οροπέδιο και θα βρεθείτε στο χωριό Μεσινό. Εκεί οι ανασκαφές είναι σε εξέλιξη, αλλά τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η Καστανιά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη σε υψόμετρο 1.100 και ανήκει στο Δήμο Στυμφαλίας. Το όνομά της το οφείλει στο μεγάλο δάσος από καστανιές που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο κάηκε, ή το 1825 ή το 1826. Και εδώ θα δείτε παραδοσιακά πέτρινα σπίτια μισοκρυμμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 150 κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους κατά κύριο λόγο.

Η Ευρωστίνη ή Ζάχολη, όπως λεγόταν παλιά, είναι ένα ακόμη όμορφο χωριό, χτισμένο στα 550 μ., με μαγευτική θέα προς τον Κορινθιακό. Εξίσου μαγευτική είναι και μια βόλτα στο ρέμα των Μύλων, το σημείο όπου ο Zαχολίτικος ποταμός διασχίζει το χωριό – μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια, ή στο οροπέδιο της Ζάχολης, με το πυκνό δάσος μαύρης πεύκης. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου, το καμάρι όλης της περιοχής, χτισμένος το 1811, με τους δεκαεφτά τρούλους. Από την Ευρωστίνη αξίζει να πάτε μέχρι Ανω και Κάτω Ταρσό να δείτε το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο σε μια μεγάλη σχισμή.
Πως θα πάτε
Mε αυτοκίνητο I.X. αποκλειστικά. Aκολουθείτε την εθνική οδό Aθηνών-Πατρών και μετά περίπου μιάμιση ώρα φθάνετε στο Δερβένι, τη Λυκοποριά ή το Ξυλόκαστρο. Aπό εκεί θα κάνετε δέκα λεπτά έως και… μιάμιση ώρα, ανάλογα με τον προορισμό. Oι δρόμοι είναι γενικά καλοί, ωστόσο μην μπείτε σε χωματόδρομο εάν έχετε χαμηλό αυτοκίνητο.
Που θα μείνετε

Για τη διαμονή σας στην Ορεινή Κορινθία, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες. Στην Ορεινή Κορινθία ,καθώς και την γύρω περιοχή, υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.

Τι θα φάτε

Παραδοσιακό φαγητό είναι το "μπουμπούλι", κοκκινιστό αρνάκι με χυλοπίτες (τουτουμάκια) στην κατσαρόλα. Στις ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσετε αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα ή στα γάστρα με ζουμερές πατατούλες, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια στα κάρβουνα και ντόπια μεζεδάκια.

Διασκέδαση

Για την διασκέδασή σας στην Ορεινή Κορινθία και τα Τρίκαλα Κορινθίας θα βρείτε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (δραστηριότητες, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.

Μετακινήσεις

Η πρόσβαση στην Κορινθία, μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την Κορινθία με τις σπάνιες ομορφιές της, τα πολύ αξιόλογα ιστορικά και μουσειακά μνημεία, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο.Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές. Για την διευκόλυνσή σας ή όποτε εσείς κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί, από τα πολλά και σύγχρονα που διαθέτει ο νομός.

Τι να ψωνίσετε

Μέλι, σταφίδες και τα «κλασικά» παραδοσιακά προϊόντα, δηλαδή τραχανά, χυλοπίτες, κρασί και γλυκά του κουταλιού. Tα καρύδια και τα ζαρζαβατικά της περιοχής είναι επίσης πολύ καλά. Tέλος, θα βρείτε καλά τυριά και, αν ψάξετε καλά, λουκάνικα, ψωμί και κρασί από σπίτι.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Ξυλοκάστρου:27430 22229
Δήμος Ευρωστίνης: 27430 30100
Δήμος Φενεού: 27470 51071, 27470 51081
Αστυνομία Φενεού : 2747051203
Κέντρο Υγείας Γκούρας: 27470 51333
Αρχαιολογικό Μουσείο Φενεού: 2747041228
Λαογραφικό Μουσείο Φενεού: 2747051276

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου