ΤΑΞΙΔΙΑ

ΝΥΜΦΑΙΟ: Η «αθέατη» νύμφη του χιονιού και της πέτρας

νυμφαιο-η-αθέατη-νύμφη-του-χιονιού-κ-89034

Το αρχοντικό βλαχοχώρι Νυμφαίο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, αναγεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια και προσφέρει πλέον ιδιαίτερες τουριστικές υποδομές σε ένα πανέμορφο φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, πάνω στις κορυφογραμμές του όρους Βίτσι, στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, βρίσκεται το μαγευτικό χωριό Νυμφαίο, ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

Πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη του οικονομική άνθηση από το 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι Νεβεσκιώτες έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νιβεάστα, όνομα βλάχικης προέλευσης, με τρεις ερμηνείες:

α) «Νύμφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας του, β) «αθέατη» (ni vista), πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και γ) «χιονάτη» ή «εκεί όπου μένει το χιόνι» (nives sta). Η ονομασία Νυμφαίο υιοθετήθηκε το 1928.

Μετά την αστικοποίηση της δεκαετίας του 1950, το Νυμφαίο ερήμωσε, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά σπίτια του να μεταβληθούν σε ερείπια έως τα μέσα του 1980, οπότε και άρχισε η μεταστροφή του κλίματος από πολλούς Νιβεστιανούς, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους και η σταδιακή ανάδειξη του οικισμού. Μάλιστα, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO, το Νυμφαίο διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης τουρισμού. Διαθέτει αρκετούς ξενώνες (αν και όχι επαρκείς για να καλύψουν το πλήθος των επισκεπτών) και εκεί βρίσκεται επίσης το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά και η Νίκειος Σχολή -σήμα κατατεθέν του χωριού- η οποία αποτελεί πλέον συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Νυμφαίο λειτουργεί και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που φιλοξενεί σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, 60 προσωπογραφίες επιφανών Ελλήνων, Βλάχων και άλλων Εθνικών Ευεργετών και Αγωνιστών.

Όταν πρωτοφτάνει κανείς στο Νυμφαίο και αφήνει το αυτοκίνητό του στο δημοτικό χώρο στάθμευσης λίγο πριν την είσοδο του χωριού, αντικρίζει εικόνες που μοιάζουν σαν από παραμύθι: καλοφτιαγμένα σπίτια από πέτρα, ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού και μια μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία.

Μέσα στο Νυμφαίο υπάρχουν περίπου πέντε ταβερνάκια και εστιατόρια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε κυρίως τοπικές, παραδοσιακές συνταγές με βάση το κρέας αλλά και τα φρέσκα ζυμαρικά και κυνήγι, ενώ αξιόλογα μαγαζιά για φαγητό θα βρείτε και εκτός του οικισμού.
Η γύρω περιοχή

Πάνω από το Νυμφαίο δεσπόζει το ζωογόνο Βίτσι με τα πανέμορφα δάση οξιάς, ενώ από κάτω του απλώνεται ο κάμπος και οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει μόνο μια στενή λωρίδα γης μήκους 2 χιλιομέτρων. Όμορφο είναι και το χωριό Σκλήθρο, κοντά στη Ζάζαρη, το οποίο διασχίζει ο ομώνυμος χείμαρρος, αλλά και το χωριό Αετός όπου αξίζει να δείτε τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες και φυσικά το διάσημο Λέχοβο, το όμορφο μαστοροχώρι, στους πρόποδες του Βιτσίου.

Η ευρύτερη περιοχή με τα καταπράσινα λιβάδια και τα δάση προσφέρεται για ιππασία. Μάλιστα στο Νυμφαίο λειτουργεί σύγχρονος κοινοτικός στάβλος, με καθαρόαιμα αλπικά άλογα ιππασίας και έμπειρο συνοδό ιππασίας.

Ο Αρκτούρος και το Κέντρο Προστασίας Λύκου
Στην περιοχή κοντά στο Νυμφαίο, δραστηριοποιείται η μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο. Για να φτάσει κανείς εκεί, ακολουθεί το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό για περίπου 15 λεπτά, σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους και αρκετοί λύκοι -ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό τους περισσότερους μήνες του έτους.

Επίσης η Ιππασία στα γύρω ορεινά μονοπάτια, ο περίπατος μέσα στον υπέροχο οικισμό και η φωτογράφηση πανέμορφων κτιρίων, όπως αυτό στο οποίο στεγάζεται η Νίκειος Σχολή, είναι μερικά από τα πράγματα στα οποία μπορείτε να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας.
Τέλος, το πάρκο άγριας φύσης και υπαίθριας αναψυχής Νυμφαίου, εκτείνεται σε 1.800 περιφραγμένα στρέμματα του κοινοτικού δάσους και φιλοξενεί ελάφια που όταν αρχίσουν να αναπαράγονται απελευθερώνονται σταδιακά ώστε να επανέλθει το εξαφανισμένο είδος στην ελληνική φύση. Περιλαμβάνει λιθόστρωτα μονοπάτια, κιόσκια, θέσεις θέας και αναψυχής για τους επισκέπτες, στέγαστρα, ποτίστρες και ταΐστρες για τα σπάνια ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Επίσης, από το 1998, λειτουργεί στο γειτονικό χωριό Αγραπιδιά, το «Κέντρο Προστασίας του Λύκου», σε ένα περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων. Στο Κέντρο φιλοξενούνται λύκοι, που ζούσαν σε μικρή ηλικία αιχμάλωτοι για την παραγωγή λυκόσκυλων.
Πού θα μείνετε
Στο Νυμφαίο θα βρείτε αρκετούς ξενώνες, που προσφέρουν πολλές υπηρεσίες ενώ παράλληλα έχουν θαυμάσια θέα από ψηλά. Επίσης να αναφερθεί ότι οι τιμές είναι πολύ φθηνές , προσαρμοσμένες στη οικονομική κρίση.
Τι θα φάτε
Η περιοχή είναι γεμάτη από πολύ καλά μαγαζιά που κάθε ένα έχει να βγάλει έναν άσο από το μανίκι προκειμένου να σας κερδίσει. Άλλα έχουν εξαιρετικά κρεατικά, άλλα θα σας προσφέρουν μακροσκελείς καταλόγους κρασιών, ενώ άλλα θα σας κερδίσουν με τη διακόσμησή τους και τα καταπληκτικά μεζεδάκια τους. Όσοι αποφασίσετε να φάτε στο Νυμφαίο, αναζητήστε και δοκιμάστε τη πολύ νόστιμη μπριζόλα σούβλας που φτιάχνουν κάποια μαγαζιά στον οικισμό. Πιστέψτε μας, θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι…
Πώς θα πάτε
Στις πλαγιές του Βιτσίου είναι η κοινότητα Νυμφαίου, σε υψόμετρο 1.350 μ με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής, Λαογραφικό μουσείο, φημισμένα αρχοντικά με τοιχογραφίες. Απέχει 53 χλμ. από τη Φλώρινα και λιγότερο από μία ώρα από τα χιονοδρομικά κέντρα στον Βόρα και στη Βίγλα. Από Θεσσαλονίκη το Νυμφαίο απέχει 185χλμ. Από Αθήνα η απόσταση είναι κάτι παραπάνω από 500 χλμ. Το χειμώνα απαραίτητα να έχετε αλυσίδες.
Μετακινήσεις
Μέσα στο χωριό θα μετακινηθείτε αποκλειστικά με τα πόδια στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια. Υπάρχει μεγάλος χώρος για παρκινγκ στην είσοδο του χωριού (θα δείτε και τις σχετικές πινακίδες).
Ψώνια
Στον Αρκτούρο μπορείτε να ψωνίσετε διάφορα αναμνηστικά και να συμβάλλετε και εσείς στην προσπάθεια τους. Για παραδοσιακά προϊόντα ψωνίστε από τον συνεταιρισμό γυναικών η «Νύμφη». Έχει γλυκά κουταλιού, μέλι, μαρμελάδες αλλά και τραχανά. Ψωνίσαμε γλυκό κεράσι και μέλι και πραγματικά άξιζαν τα λεφτά τους.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμοι – Κοινότητες: 23860 31360
Αστυνομία (Νυμφαίο): 23860 41214
Πρώτες βοήθειες (Νυμφαίο): 23860 31360
Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος: 2386041500
Ιππικός Όμιλος Νυμφαίου: 2386031117

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου