ΤΑΞΙΔΙΑ

Το Πήλιο της… Καβάλας!

το-πήλιο-της-καβάλας-139482

Μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας αποτελεί αναμφίβολα η περιήγηση στο Παγγαίο, το φημισμένο βουνό με την πλούσια μυθολογική παράδοση (Ορφέας, Διόνυσος, Μίδας) και τη σημαντική ιστορική διαδρομή (εκμετάλλευση μεταλλείων χρυσού και αργύρου κατά την αρχαιότητα, στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Η Ελευθερούπολη, ιστορική κωμόπολη με ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αποτέλεσε το ορμητήριό μας.

Πριν ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στο πανέμορφο βουνό, επισκεφθήκαμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και θαυμάσαμε τον παραδοσιακό οικισμό κοντά στη μικρή πλατεία Βαρούσι, ενώ δεν παραλείψαμε να απολαύσουμε τον καφέ μας στο «Πευκόραμα», ξενώνα σε γειτονικό πευκόφυτο λόφο με μαγευτική θέα.

Από το χωριό Ακροβούνι (Παναγιά) αρχίσαμε να ανεβαίνουμε προς την κορυφή του Παγγαίου. Πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές διαδέχονταν το ένα το άλλο, προσφέροντάς μας το μεθυστικό άρωμά τους.

Αφού περάσαμε από τη μονή Υπαπαντής, το Δασικό χωριό Παγγαίου και τις στοές των αρχαίων μεταλλείων, φθάσαμε στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου και γνωρίσαμε την κορυφή που οι ντόπιοι ονομάζουν Πιλάφ Τεπέ.

Ακολουθώντας μια άλλη διαδρομή, ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Σύμβολο, ανακαλύψαμε το «Πήλιο της Καβάλας»: τη Μουσθένη με την εξαίρετη αρχιτεκτονική, τη γοητευτική Μεσορόπη, τον παραδοσιακό οικισμό Παλαιά Αυλή, το χωριό Δωμάτια, το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον (πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά). Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη ήταν η λιμνούλα και τα τρεχούμενα νερά στη θέση «Νιουβριός».

Στη Νικήσιανη, όμορφη κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου, περπατήσαμε στους γραφικούς πεζόδρομους με τα παραδοσιακά καφενεία και προσκυνήσαμε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Σε μικρή απόσταση είδαμε τις μονές του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Ιωάννη και «Άξιον Εστί». Η περιήγησή μας στο Παγγαίο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο σημαντικότερο προσκύνημα της περιοχής, τη μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου