ΤΑΞΙΔΙΑ

ΧΙΟΣ: Πάσχα με ρουκετοπόλεμο!

χιοσ-πάσχα-με-ρουκετοπόλεμο-319436

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Χίο για τη μαστίχα, τις τουλίπες, τις ορχιδέες, τα προϊόντα της, τις υπέροχες παραλίες και τη φύση της. Η φήμη της ως ένα από τα καλύτερα και πιο παρθένα θέρετρα της χώρας είναι μεγάλη. Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι η φύση και η ιστορία αυτού του νησιού ανοίγουν δρόμους για νέες εμπειρίες που δεν έχουν εποχές.

Σε όλη τη Χίο, το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Για το μυροβόλο νησί, η άνοιξη είναι σίγουρα μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου και το Πάσχα μια από τις πιο λαμπερές γιορτές. Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε και δε φοβάστε τις… φαντασμαγορικές και θορυβώδεις εκδηλώσεις, μη διστάσετε να επισκεφθείτε το Βροντάδο τη νύχτα της Ανάστασης. Οι Χιώτες συνηθίζουν να σκαρφαλώνουν στο βουνό Αίπος, στην εκκλησία του Αγίου Μακάριου, πάνω από τα καπετανόσπιτα και τα περιβόλια του Βροντάδου και να απολαμβάνουν από εκεί το θέαμα των βεγγαλικών.

Οι πιο τολμηροί, παρακολουθούν την Ανάσταση από κοντά. Για τους Χιώτες το έθιμο δεν έχει ηλικία και μην παραξενευτείτε, αν δείτε δίπλα σας κάποια γηραιά κυρία να βγάζει από την τσάντα της κάποια στρακαστρούκα και να σας την πετάει!

Ο Ρουκετοπόλεμος

Ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της μαύρης τουρκικής δουλείας, είναι ο ρουκετοπόλεμος. Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι κι εδώ υπάρχουν δύο αντίπαλοι και εν προκειμένω είναι οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής! Οι προετοιμασίες για τον «ρουκετοπόλεμο» αρχίζουν από την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής. Πρωταγωνιστούν οι νέοι, ενώ οι ηλικιωμένοι – απόμαχοι ναυτικοί και άλλοι -δίνουν οδηγίες κι επιβλέπουν στην καλή κατασκευή.

Τη νύχτα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, την ώρα που οι ιερείς των δύο ενοριών τελούν την ακολουθία της Αναστάσεως οι ρουκέτες σαν πύρινες γλώσσες εκτινάσσονται στο σκοτεινό ουρανό, αφήνοντας πίσω τους χρυσές τροχιές. Οι διασταυρούμενες στο Βρονταδούσικο ουρανό ρουκέτες παρουσιάζουν καταπληκτικό κι ωραιότατο θέαμα!

Πολλοί επισκέπτες έρχονται απ’ όλα τα μέρη του νησιού κι απ’ άλλες περιοχές της χώρας να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό πανόραμα, που δε γίνεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου!

Αρχιτεκτονική

Διαφέρει από χωριό σε χωριό, ακόμα και από αυτή την πόλη της Χίου, τη Χώρα, όπου δεσπόζουν νεοκλασικά και εκλεκτιστικά αρχοντικά, με κιοσέδες (σκεπαστούς εξώστες οι λεγόμενοι και σέρες) με εναλλαγές υπέρυθρων και υποκίτρινων αποχρώσεων της ώχρας στις πέτρες τους και με το χαρακτηριστικό γκρι-ροζ χιώτικο μάρμαρο, με ξεχωριστή νότα τη γαλήνια ομορφιά του Κάμπου εκεί όπου οι ευωδιές ξεχύνονται στο ιδιότυπο μοναδικό περιβάλλον του.

Κομψά παλιά γενοβέζικα αρχοντικά, τα πανέμορφα μεσαιωνικά καστροχώρια, τα Μαστιχοχώρια, τα «ζωντανά χωριά του χθες», τα τριώροφα σπίτια του ζωγραφιστού χωριού Πυργί είναι μερικά που θα σας εντυπωσιάσουν.

Θρησκευτικά Μνημεία

Η Νέα Μονή χτίστηκε τον 11ο αιώνα και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Το Μοναστήρι κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Χτισμένο σχεδόν πάνω στην παραλία είναι το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας της Χίου. Η μεγάλη παραλία που αντικρίζει τα ιστορικά Ψαρά, αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο και είναι γνωστή για τα κρύα νερά και το βαθύ βυθό της. Στο τέλος της υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα. Σε αυτό το σημείο, μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει ζεστό νερό από την γη.

Η 22 Ιουλίου γιορτάζεται η χάρη της και είναι επίσημη αργία. Πολλοί διανύουν την απόσταση από την Χίο με τα πόδια (50 χλμ.) προκειμένου να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Συχνά οι ντόπιοι αναφέρουν ιστορίες σχετικά με θαύματα που έχει κάνει η Αγία Μαρκέλλα.

Παραλίες

Το νησί των αμέτρητων, παρθένων ακτών… Οι παραλίες της Χίου, όπως θα διαπιστώσετε, είναι τόσες πολλές και παρουσιάζουν τόσες εναλλαγές μεταξύ τους, που θα σας μαγέψουν! Για όσους είναι τολμηροί και ξεκινάνε τα μπάνια τους από νωρίς έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε διαφορετική παραλία κάθε μέρα!

ΙΝΦΟ

ü Μεσαιωνικοί Οικισμοί & Κάστρα

-Οχυρωμένοι Μεσαιωνικοί Οικισμοί

Μαστιχοχώρια: Πυργί, Μεστά, Ολύμποι, Καλαμωτή, Αρμόλια, Βέσσα, Ανάβατος

-Κάστρα με εύκολη πρόσβαση

Κάστρο πόλης Χίου

Κάστρο Βολισσού

-Κάστρα επισκέψιμα με περιήγηση σε εξοχικά μονοπάτια (ελαφρά ανάβαση σε κάποιες περιπτώσεις)

Κάστρο Απολίχνων (Αρμόλια)

Κάστρο Γριάς (Καρδάμυλα)

Κάστρο Ωριάς (Καμπιά)

Πύργος Δοτίων (Πυργί)

Πύργος «Τα Μάρκου» (Πισπιλούντα)

-Βίγλες

Κυκλικοί πύργοι, χτισμένοι στα ακρωτήρια του νησιού, για παρατήρηση του πελάγους. Επισκέψιμες βίγλες: Βίγλα Παχή (Σιδηρούντα), Βίγλα Μεστών, Βίγλα Τραχηλίου (Λιθί).

ü Τοπικά Προϊόντα

Η Χίος είναι ένα ευλογημένο νησί, με πλούσιο έδαφος και άριστο μεσογειακό κλίμα το οποίο ευνοεί την παραγωγή πολλών, διαφορετικών και ποιοτικών προϊόντων. Φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Μαστίχα!

Πριν φύγετε πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε προϊόντα μαστίχας ανάλογα με τις ανάγκες σας και τα γούστα σας. Τσίχλες, ούζο, λικέρ, καραμέλες, πολλά και διάφορα γλυκά, είδη προσωπικής περιποίησης, αρώματα, καλλυντικά και μακιγιάζ, αρωματικά φυσικά σαπούνια και κεριά και ότι άλλο βάζει ο νους σας, πάντα με το μεθυστικό, θεραπευτικό άρωμα της και τις μαγικές της ιδιότητες…

Ακόμα θα βρείτε κόκκινα κυρίως κρασιά, άριστης ποιότητας, καθώς και το φημισμένο από την αρχαιότητα «Αριούσιο Οίνο». Λόγω των εξαίρετων ποικιλιών εσπεριδοειδών οι Χιώτες έχουν εξειδικευθεί στην παραγωγή γλυκών κουταλιού που θα βρείτε σε απίστευτη ποικιλία γεύσεων!

ü Φυσικές & Ιστορικές Διαδρομές

Το φαράγγι των Καμπιών

Άγιοι Πατέρες – Νέα Μονή

Μεστά – Ολύμποι

Κάστρο Γριάς

Κοιλάδα Μαλαγκιώτη

Κάστρο Απολίχνων

ü Πως θα φτάσετε

-Αεροπορικώς από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη

-Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά. Τηλ. 210.4226000-4, 210.4511310-17

ü Χρήσιμα Τηλέφωνα

Λιμεναρχείο: 22710.44433-4

ΚΤΕΛ: 22710.27507

Τουριστική Αστυνομία: 22710.81539

Αστυνομία: 22710.44426

Νοσοκομείο: 22710.44302

Συγκοινωνία στο νησί: Καθημερινά δρομολόγια από Χίο προς όλα τα χωριά. Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Οινούσσες, Ψαρά καθημερινά.

ü Που θα φάτε

Στη Χίο θα βρείτε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες. Ιδιαίτερα στην πόλη και τις τουριστικές περιοχές, όπως ο Καρφάς, ο Μέγας Λιμνιώνας – Αγία Ερμιόνη, στο Εμποριό, στην Κώμη, τη Λαγκάδα, τη Βολισσό και την παραλία της, τα Λημνιά. Επίσης υπάρχουν εξαιρετικά ουζερί που σερβίρουν μεζέδες, πολλοί από τους οποίους είναι λιχουδιές καθαρά της τοπικής κουζίνας. Οι τιμές είναι σε γενικά πλαίσια, λογικές και η ποιότητα καλή.

ü Καφετέρειες – Club – Νυχτερινή Ζωή

Οι πιο γνωστές καφετέρειες – bar βρίσκονται γύρω από το λιμάνι του νησιού όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το ποτό σας με την όμορφη θέα του λιμανιού. Οι κυριότερες από αυτές που συγκεντρώνουν και τον περισσότερο κόσμο είναι το Metropolis, το Remezzo και το Satva. Βέβαια υπάρχουν και πολλές άλλες σε όλα τα τουριστικά μέρη του νησιού στις οποίες μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Η νυχτερινή ζωή είναι συγκεντρωμένη κυρίως στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν 3 club που παραμένουν ανοικτά μέχρι τις πρωινές ώρες. To Island στο κοντάρι, το Prive και το City.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου