ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ: Μια ξεχωριστή ιστορία

αμαλιαπολη-μια-ξεχωριστή-ιστορία-333380

Κοντά στον Αλμυρό και σε απόσταση 54χλμ. από το Βόλο, στη δυτική παραλία του Παγασητικού Κόλπου βρίσκεται η Μιτζέλα ή Αμαλιάπολη. Ένας οικισμός πανέμορφος, φτιαγμένος μέσα σε ελιές και πεύκα, με υπέροχα κτίρια, μοναδικής αρχιτεκτονικής.

Σήμερα η Αμαλιάπολη αποτελεί διαμέρισμα του Δήμου Αλμυρού. Συνεχίζει την πορεία της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της. Έχει αναπτυχθεί σε παραθεριστικό κέντρο που προσελκύει πολλούς ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Η ευρύτερη περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα natura για το φυσικό κάλος και την ύπαρξη σπάνιας πανίδας. Στον γραφικό κόλπο της Αμαλιάπολης δεσπόζει το νησάκι «Κίκυνθος» που φιλοξενεί το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, που χτίστηκε το 1805 από Τρικεριώτες, ενώ στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο ως τις Νηές έχουν εντοπιστεί 12 ναυάγια της ύστερης ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου.

Τμήματα του οπλισμού των πλοίων των Μιτζελιωτών, που διακρίθηκαν για τον ηρωισμό τους, σε ναυμαχίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, όπως είναι τα κανόνια εκτίθενται στην πλατεία της Αμαλιάπολης.

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα γραφικά μαγαζιά, να φάνε, να διασκεδάσουν και να μείνουν στα όμορφα ξενοδοχεία της περιοχής. Να κάνουν περίπατο στη δασική περιοχή που εκτείνεται πάνω από τον οικισμό και να δοκιμάζουν υπέροχους μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια της παραλίας. Ακόμα μπορούν να επισκεφτούν το κάστρο και να περιδιαβούν με άμαξα τα πλακόστρωτα μονοπάτια.

Οι υπέροχες παραλίες εκτείνονται σε όλο το μήκος της περιοχής και φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών. Μόλις 8 χλμ. από την Αμαλιάπολη βρίσκεται η Σούρπη με επίνειο της Νηές το λιμάνι των Μυρμιδόνων, αφετηρία του Αχιλλέα για τον Τρωϊκό πόλεμο. Γραφική παραλία που προσφέρεται για κολύμπι και ψάρεμα.

Η περιοχή φημίζεται για τις βιολογικές της καλλιέργειες και ειδικά της ελιάς. Τέλος με τη βοήθεια αλόγων, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν απόμερες περιοχές και παραλίες μοναδικής ομορφιάς και καλαισθησίας.

Από το 13ο αιώνα…

Η ιστορία της Αμαλιάπολης ή Μιτζέλας, αφήνει άφωνους τους επισκέπτες και δείχνει το μεγαλείο της ψυχής των κατοίκων της. Ξεκινάει το 13ο αιώνα με το κάψιμο του παλαιού χωριού από τους Φράγκους και ολοκληρώνεται το 1928 από τους Τούρκους, για να τιμωρήσουν τους κατοίκους, για τη συμμετοχή τους στον ένοπλο αγώνα του 1821.

Οι Τούρκοι θανάτωσαν τους περισσότερους άρρενες κάτοικους, ενώ τα γυναικόπαιδα προτίμησαν να πέσουν στη θάλασσα για να μην αιχμαλωτισθούν. Οι κατακτητές ολοκλήρωσαν το έργο τους, καίγοντας το χωριό, συθέμελα.

Τα ερείπια του παλιού χωριού, που βρισκόταν στο Βόρειο Πήλιο, κρύβονται μέσα στην πυκνή βλάστηση. Το μόνο που έχει απομείνει, από το χωριό των 800 κατοίκων με τις 19 εκκλησίες, είναι η κόγχη του ιερού μιας εκκλησίας κι ένας πέτρινος τοίχος, στο μέρος που βρισκόταν το παζάρι του χωριού.

Ακολούθως οι λίγοι επιζήσαντες πέρασαν στη Σκόπελο, όπου με πολύ κόπο και για αρκετά χρόνια, μάζευαν χρήματα με τα οποία αγόρασαν τη δυτική παραλία του Παγασητικού που ονομαζόταν «Μονολιά» και με την συμπαράσταση κατοίκων από άλλα χωριά που βρίσκονταν υπό τουρκική κατοχή, κατάφεραν το 1834 να χτίσουν τον καινούργιο οικισμό.

Το 1836, το χωρίο επισκέφτηκε η νεοφερμένη Βασίλισσα Αμαλία μαζί με τον Όθωνα. Η νεαρή τότε γυναίκα, επιβραβεύοντας του κατοίκους για την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν στους Τούρκους, υιοθέτησε το χωριό και έβαλε να φτιάξουν εκτός από το ρυμοτομικό σχέδιο και πολλά οικήματα μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, μεταξύ των οποίων τα σχολεία αρρένων – θηλέων, τα οποία συντηρούσε και το κάστρο. Ήταν τέτοια η αγάπη της γι αυτό τον τόπο που φρόντισε να τον επισκέπτεται και να διαπιστώνει από κοντά την πρόοδο των εργασιών. Μέχρι σήμερα σώζεται ως ξενοδοχείο, το σπίτι του οπλαρχηγού Γριζάνου, που φιλοξενήθηκε.

Το 1837 τιμητικά η Αμαλιάπολις γίνεται δήμος και το κράτος ιδρύει Τελωνείο, Λιμεναρχείο, Στρατώνα για τη στρατιωτική φρουρά και αργότερα Δημοτικό Ταχυδρομείο.

Το 1857 ολοκληρώνεται το κτίσιμο της πρώτης εκκλησίας, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, του οποίου το μαρμάρινο τέμπλο κατασκεύασε ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.

Το 1920 μεταφέρεται εκεί η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που φέρανε στην Ελλάδα Ρώσοι ιερομόναχοι, μετά την επικράτηση του κομμουνισμού στη Ρωσία το 1917. Έκτοτε παραμένει προστάτιδα και πολιούχος της.

Τον Αύγουστο του 1943 η Μιτζέλα ή Αμαλιάπολις καταστρέφεται, ευτυχώς σε περιορισμένο βαθμό, εκ νέου από τους Ιταλούς κατακτητές, οι οποίοι βάζουν φωτιά για να τιμωρήσουν τους πατριώτες για την αντίστασή τους στον Ιταλικό στρατό.

Με ονομασία προέλευσης

Η Μιτζέλα πήρε το όνομα της από τη βλάχικη λέξη Μουντζέλα, η οποία σημαίνει μικρό δασωμένο βουνό. Το δεύτερο όνομα της, το απέκτησε το 1936, προς τιμής της Βασίλισσας Αμαλίας, η οποία γοητευμένη από το φυσικό κάλος της περιοχής, έδωσε εντολή σε έναν Βαυαρό, πολεοδόμο μηχανικό, να εκπονήσει το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού, το οποίο έχει μέχρι σήμερα.

Αξιοθέατα

Ø Ο Γραφικός παραλιακός Πλακόστρωτος Πεζόδρομος

Ø Το Μνημείο της Επανάστασης του 1821

Ø Το νησάκι Κίκυνθος, με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στην είσοδο του όρμου της Αμαλιάπολης

Ø Ο όρμος Λουτράκι όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα

Εκδηλώσεις

Ø Πανηγύρι της Aγίας Mαρίνας (στην Κίκινθο) (17/7)

Ø Πανηγύρι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα (6/8)

Που θα μείνετε

Ø Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Τηλέφωνο: 24220 91271

Ø AMALIA HOTEL

Τηλέφωνο: 24220 91264

Ø OASSIS HOTEL

Τηλέφωνο: 24220 91376

Ø NANCY HOTEL

Τηλέφωνο: 24220 91227

Που θα φάτε και θα πιείτε

Ø Το Μπαλκονάκι, Εστιατόριο – Ουζερί

Τηλέφωνο: 2422091323 & 91336

Ø Ο Κώστας, Εστιατόριο – Ουζερί

Τηλέφωνο: 2422091102

Ø Η Αμαλιάπολις, Εστιατόριο – Ουζερί

Τηλέφωνο: 2422091355

Ø Ιππόκαμπος, Εστιατόριο – Ουζερί

Τηλέφωνο: 2422091400

Ø Ο Σερίφης, Εστιατόριο – Ουζερί

Τηλέφωνο: 2422091420

Ø Το Σπεσιαλάκι, Ταχυφαγείο

Τηλέφωνο: 2422094312

Ø PER SEMPRE, Καφέ – Μπαρ

Ø Κεντρικόν, Καφετέρια

Ø Γκλέζος Καφέ, Καφετέρια

Ø Στάμος Γεώργιος, Καφετέρια

Κρουαζιέρες Ελισάβετ

Οι "Elisabet Cruises" πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, προσφέροντας στιγμές απόλαυσης και ξεκούρασης στους επισκέπτες του Πηλίου. Με σημείο εκκίνησης το λιμάνι της Αμαλιάπολης, οι "Elisabet Cruises" σας προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσετε μια διαφορετική εικόνα του Πηλίου και να πλεύσετε στα καταγάλανα νερά παρέα με τους γλάρους και τα δελφίνια. Πραγματοποιούνται κρουαζιέρες στα παράλια του Πηλίου, αλλά και στις Σποράδες, με επισκέψεις στην Σκιάθο, Σκόπελο και το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου.

Τηλ: 24220 91273 Τηλ/Fax: 24220 91422 Κιν: 6974 788083

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου