ΕΛΛΑΔΑ

Εσείς ξέρετε ποια περιοχή της Αθήνας ονομαζόταν «Μαύρες Πέτρες»;

εσείς-ξέρετε-ποια-περιοχή-της-αθήνας-ο-437392

Από τις πιο όμορφες περιοχές της πρωτεύουσας με λευκά σπιτάκια και στενούς δρόμους που θυμίζουν Κυκλάδες είναι η αγαπημένη γειτονιά Αθηναίων αλλά και τουριστών.

Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα, ένα από τα μέρη που έχουν κρατήσει το άρωμα της Παλιάς Αθήνας δεν είχαν πάντα αυτή την ονομασία.

Από τις γειτονιές που άλλαξαν όνομα αλλά όχι και ύφος όλα αυτά τα χρόνια τα Αναφιώτικα είναι συχνός προορισμων όλων των ξένων που επισκέπτονται την Αθήνα.

Η περιοχή παλιά λεγόταν «Μαύρες Πέτρες» αν και ελάχιστοι κάτοικοι της πόλης το γνωρίζουν.

Το όνομα αυτό δόθηκε εξαιτίας των ανθρώπων που έμεναν στην περιοχή.

Κατά την Οθωμανική κυριαρχία στην γειτονιά κατοικούσαν δούλοι που σύμφωνα με πηγές κατάγονταν από την Αίγυπτο ή την Αιθιοπία.

Αυτοί οι άνθρωποι που ζούσαν στα Αναφιώτικα τότε χρησιμοποιούνταν και ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την υψηλή τάξη των Οθωμανών.

Τους είχαν σαν υπηρέτες. Οι παλιοί Αθηναίοι τους αποκαλούσαν «Αραπάδες». Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά που έχει κάνει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μιλώντας γι’ αυτή τη γειτονιά των Αφρικανών κατοίκων της παλιάς Αθήνας στο Οδοιπορικό του στην Ελλάδα. Το όνομα αργότερα άλλαξε όνομα και η ιστορία αυτού του ονόματος έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου