ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΦΕΤΕΣ: Απλωμένες σε μια καταπράσινη ράχη

αφετεσ-απλωμένες-σε-μια-καταπράσινη-ρ-356570

Το χωριό που απέχει από το Βόλο 27 χιλιόμετρα, είναι απλωμένο σε μια καταπράσινη ράχη με απέραντους ελαιώνες και έχει άπλετη θέα στον Παγασητικό. Οι Αφέτες είναι ένα ήσυχο χωριό του Πηλίου, σε υψόμετρο περίπου 300 μ. από τη θάλασσα, που βρίσκεται στη μέση της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τον Βόλο με τα χωριά του Πηλίου, μια διαδρομή 25 λεπτών με το αυτοκίνητο.

Τα σπίτια του χωριού είναι απλωμένα αμφιθεατρικά στις δύο πλαγιές του με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και τον Παγασητικό κόλπο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα 3 πέτρινα τοξωτά γεφύρια στις 3 κατάφυτες ρεματιές , που το διασχίζουν για να καταλήξουν στο επίνειό του την Άφησσο. Στην άγρια βλάστηση και τη δροσιά των ρεματιών, κρυμμένα στα σκιερά φυλλώματα των δένδρων πλήθος μελωδικών πουλιών τέρπουν με το κελάηδισμά τους κατοίκους και επισκέπτες. Στο ήσυχο χωριό τα αηδόνια ακούραστα τραγουδούν για την ομορφιά της φύσης, ακόμα και το βράδυ μέσα στην γαλήνη της νύχτας.

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όμορφους περιπάτους στα καλντερίμια του χωριού, στα 5 γραφικά ξωκλήσια έξω από το χωριό ή να περπατήσει το μονοπάτι δίπλα από τη ρεματιά 20 λεπτά μέχρι την παραλία του Αμποβού. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει μια επίσκεψη στο παλιό ελαιοτριβείο, στη πλακόστρωτη «πλατεία αγάπης» με τα 5 τεράστια πλατάνια και στην αξιόλογη εκκλησία του Προδρόμου χτισμένη από τον ξακουστό Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη.

Όλες τις εποχές του χρόνου το χωριό διατηρείται ζωντανό με γιορτές και πανηγύρια, έθιμα και παραδόσεις όπως το πέταγμα του Χαρταετού στο ξωκλήσι της Παναγιάς, τον παραδοσιακό πηλιορείτικο γάμο, τις «μπαρουτιές» για την επιτυχία του ψητού στον χτισμένο και σφραγισμένο χωριάτικο φούρνο κ.α.

Το χειμώνα, οι χιονισμένες πλαγιές και η μυρουδιά των ξύλων που καίγονται στα τζάκια και τις ξυλόσομπες προκαλούν στους επισκέπτες την αίσθηση της γαλήνης και της ήρεμης ομορφιάς και μπορούν να χαρούν το χιονισμένο τοπίο χωρίς κίνδυνο αποκλεισμού τους, αφού η διαδρομή των 27 μόνο χλμ. που απέχει από το Βόλο διατηρείται πάντα καθαρή από χιόνια, ενώ είναι εύκολη η πρόσβαση σε 20 λεπτά στα πολύβουα τουριστικά χωριά Μηλιές Βυζίτσα και Πινακάτες από δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Την άνοιξη τα ανθισμένα οπωροφόρα δένδρα, κυρίως μηλιές και αχλαδιές, μαζί με το χαλί από πολύχρωμα αγριολούλουδα και τις αυλές με τις καμέλιες, τις ορτανσίες και τις γαρδένιες κάνουν το τοπίο παραδεισένιο, ενώ με τις Πηλιορείτικες παραδοσιακές γιορτές , όπως τον Πηλιορείτικο γάμο, τα τοπικά καρναβάλια, τους Μάηδες , τις Λαζαρίνες κ.α. παρέχεται η ευκαιρία για γνήσια διασκέδαση με το πηγαίο κέφι που ξέρουν να δημιουργούν οι φιλόξενοι κάτοικοι του Πηλίου.

Το καλοκαίρι το δροσερό κλίμα , η πυκνή βλάστηση, τα κρύα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με τις κοντινές πανέμορφες παραλίες στο Αιγαίο, όπως του Καλαμακίου, της Λαμπινούς, της Συκής , την Ξυνόβρυση, την Πάλτση κ.α και στον Παγασητικό κόλπο, όπως του Αμποβού με τα ταβερνάκια που φτάνουν μέχρι το κύμα, της Καλιφτέρης, του Λεφόκαστρου κ.α , όπου το πράσινο της αιώνιας βλάστησης του Πηλίου κυριολεκτικά σμίγει με το γαλάζιο της απέραντης θάλασσας δημιουργούν ιδανικές προϋποθέσεις για διακοπές μακριά από τον καύσωνα των πόλεων.

Το φθινόπωρο, η εναλλαγή των χρωμάτων στα φυλλώματα μαζί με την μυρουδιά της γης που ετοιμάζεται για τον χειμωνιάτικο αναζωογονητικό ύπνο της , μαγεύει και η πάχνη πάνω στις κορφές των δένδρων, δίνει μια νότα μυστηρίου, που προδιαθέτει τον επισκέπτη να εξερευνήσει όχι μόνο τα μυστικά αυτής της προικισμένης γης , περιδιαβαίνοντας στα λιθόστρωτα μονοπάτια αλλά και γιατί όχι , και τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού του.

Η ιστορία του χωριού

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν βοσκοί από την Μακεδονία που εγκαταστάθηκαν εδώ γύρω στα 1550 και έμειναν σε στάνες γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε ΝΙΑΟΥ (στάνη).

Από το 1881 μέχρι και το 1912 μαζί με το Νεοχώρι και τον οικισμό της Αφήσσου αποτελούσε το Δήμο Αφετών, το 1955 μετονομάστηκε «Αφέται» από τη λέξη αφετηρία αφού όπως αναφέρει η Μυθολογία οι μυθικοί Αργοναύτες ξεκίνησαν το δεύτερο ταξίδι τους από την παραλία Αμποβός. Ο μύθος λέει ότι το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι εκεί αφέθηκε ο Ηρακλής, που αποκλείστηκε από την Αργοναυτική εκστρατεία ,όταν ο Ιάσονας αποφάσισε ότι ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης και δυσκόλευε το ταξίδι του με την Αργώ. Σήμερα οι Αφέτες ανήκουν στον Καποδιστριακό Δήμο Αφετών.

Άφησσος

Σύμφωνα με την Μυθολογία στο σημείο αυτό ο Ιάσονας εγκατέλειψε τον Ηρακλή όταν έπλεαν για την Κολχίδα στέλνοντας τον στην πηγή της σημερινής πλατείας της Αφήσσου για να πάρει νερό. Στο λιμανάκι αυτό στάθηκε για λίγο και ο στόλος του Ξέρξη εκστρατεύοντας για την Νότια Ελλάδα.

Κοντά στο δέλτα της Αφήσσου στην περιοχή Πύργος, ερείπια παλαιού φρουρίου, τάφοι και υπολείμματα παλαιού υδραγωγείου που βρέθηκαν, μαρτυρούν την ανάπτυξη της περιοχής κατά τα αρχαία χρόνια.

Η Άφησσος είναι χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ελαιώνες και οπωρώνες και πλαισιώνεται από τις ομορφότερες παραλίες του Παγασητικού: Καληφτέρη, Λαγούδι, Ράμνος και Αμποβός. Ιδανικό θέρετρο για τις καλοκαιρινές διακοπές, με μπάνιο και θαλάσσια σπορ στις οργανωμένες παραλίες. Για τους λάτρεις της ποδηλασίας ενοικιάζονται ποδήλατα και δίνονται οδηγίες και χάρτες παρέχοντας έτσι την δυνατότητα της περιήγησης στις ατέλειωτες ομορφιές αυτού του τόπου.

Λειτουργούν θαυμάσια ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα διαμερίσματα, βίλες και οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα κάνουν άνετη και ευχάριστη την διαμονή σας.

Καλαμάκι

Το χωριό Πρόπαν κατά την παράδοση είναι αυτό που χτίστηκε προπαντός άλλου πηλιορείτικου χωριού. Η πρώτη σφραγίδα της κοινότητας είχε ως έμβλημα ένα ιστιοφόρο, γιατί μέχρι το 1940 οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ναυτικοί, μάλιστα υπήρχε και τελωνοσταθμαρχείο στην περιοχή “Φτέρη”, που σώζεται και σήμερα.

Το χωριό θα πρέπει να άρχισε να κτίζεται μετά το 1550. Οι εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και το μικρό μοναστηράκι των Αγίων Αποστολών Πέτρου και Παύλου σώζονται και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

Το Καλαμάκι είναι ένα χωριό κοντά στη θάλασσα. Το λένε έτσι γιατί έχει πολλές καλαμιές. Γύρω στο χωριό είναι πολλά κτήματα με μηλιές. Αν θέλει κανείς να απολαύσει την φημισμένη σε όλη την Ελλάδα, ασημοπράσινη πηλιορείτικη πέτρα, θα πρέπει να επισκεφθεί το Καλαμάκι.

Κατεβαίνοντας τα φιδωτά καλντερίμια του, συναντάμε όμορφα σπίτια και αρχοντικά του περασμένου αιώνα που χτίστηκαν με έναν ιδιότυπο τύπο αρχιτεκτονικής αφού συνδυάζουν πηλιορείτικα και νεοκλασικά στοιχεία δημιουργώντας έναν ντόπιο χαρακτήρα. Η κάθε πέτρα είναι μοναδική ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, με τα χρώματα, τα νερά και τα απολιθωμένα φυτά.

Λαμπινού

Ένα χωριό πνιγμένο μέσα στις καστανιές και στο πράσινο, με θέα το Αιγαίο. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το Μοναστήρι Παναγία Λαμπιδόνα που σύμφωνα με την παράδοση, μια θεόσταλτη λάμψη οδήγησε έναν καπετάνιο σε ασφαλές λιμάνι όπου και έκτισε το μοναστήρι. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτίσμα του 1796 που κτίστηκε από τον “ληστή” Μπασδέκη τραβά την προσοχή του επισκέπτη ως δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Το πανηγύρι της Ζωοδόχου πηγής (Παρασκευή του Πάσχα), της Παναγίας Λαμπηδόνας (στις 23/8), με τη γραφική παραλία της Λαμπινούς, από βότσαλα και πέτρες μεγάλες είναι στοιχεία που δεν αφήνουν αδιάφορο τον επισκέπτη να περάσει μαγευτικές διακοπές σ’ αυτό το χωριό που συγκεντρώνει το άγριο στοιχείο της θάλασσας με την σιωπή του βουνού.

Που θα μείνετε

Κάτια Ξενοδοχείο: Το Ξενοδοχείο Κάτια, στην Άφησσο Πηλίου, διαθέτει όμορφα και άνετα δωμάτια με πολλές παροχές, που θα κάνουν τη διαμονή σας απολαυστική.

Τηλ: 24230 33423

Πάρης & Ελένη δωμάτια: Τα δωμάτια Πάρης & Ελένη σας προσφέρουν άνετα και όμορφα διακοσμημένα δωμάτια, για ευχάριστη διαμονή στην Άφησσο.

Τηλ: 6976 739386

Ραζή beach Διαμερίσματα: Όμορφα παραθαλάσσια Διαμερίσματα προσφέρουν άνετη και ευχάριστη διαμονή στις διακοπές σας στο Πήλιο.

Madalena studios: Άνετα και πολύ όμορφα διαμερίσματα και studios με πανέμορφη πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Τηλ: 24230 33513

Ξυράφης δωμάτια: Πανέμορφα Παραδοσιακά Δωμάτια όλο τον χρόνο, στο ήσυχο και γραφικό χωριό του Πηλίου Αφέτες.

Τηλ: 24230 33163

Αρχοντούλα house: Ένα παλιό πέτρινο διώροφο σπίτι, χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των «νοικοκυρόσπιτων» το 1884, όπως μαρτυρά η χαραγμένη χρονολογία στο μονόλιθο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του, που ανακαινίστηκε μετά το 1994. Έχει το όνομα της κυρά-Αρχοντής πού έζησε σε αυτό τον τελευταίο αιώνα.

Τηλ: 210 9653128

Κινητό: 6937 010259, 6977785714

Fax: 210 9653128

http://www.arhontoula.gr

Που θα φάτε και θα πιείτε

ΜΑΡΑΒΟΥ Εστιατόριο: Στο καλοκαιρινό θέρετρο Άφησσος, θα συναντήσετε το εστιατόριο Bar Marabou, για όμορφες στιγμές απολαμβάνοντας το γεύμα σας η το ποτό σας.

Τηλ: 24230 33402

Ρεματιά ταβέρνα: Η Ταβέρνα Ρεματιά προσφέρει ωραίο περιβάλλον στο γραφικό χωριό Αφέτες, για καλό σπιτικό φαγητό, πηλιορείτικες γεύσεις και τοπικό κρασί.

Τηλ: 24230 33261

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου