Οι 13 πιο επικίνδυνοι δρόμοι στον κόσμο

Τελευταία ενημέρωση: 2021-03-09, 16:51:20
Οι 13 πιο επικίνδυνοι δρόμοι στον κόσμο

Απότομες στροφές, γκρεμοί που «κόβουν την ανάσα», κατολισθήσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα και πανέμορφα τοπία: οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι στον κόσμο είναι για πολλούς μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές προκλήσεις.  

Οι διακοπές και τα ταξίδια με αυτοκίνητο αναμένεται να αποτελέσουν μια από της δημοφιλέστερες επιλογές μετά την πανδημία. Παρόλο που η οδήγηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον από την άνεση του αυτοκινήτου τους.

Το παρακάτω αφιέρωμα είναι «ακατάλληλο» για όσους φοβούνται εύκολα ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Ακολουθούν οι 13 πιο επικίνδυνοι δρόμοι σε όλο τον κόσμο – από διαδρομές που φαίνεται να «αψηφούν» το φόβο του θανάτου έως σήραγγες μέσα σε βουνά.

«Δρόμος του θανάτου», Βολιβία

 

Επισήμως γνωστή ως «Camino a Los Yungas», αυτή η διαδρομή περνάει από ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι. Από τη μία πλευρά του δρόμου υπάρχουν βράχια και δέντρα, ενώ από την άλλη ένας γκρεμός 600 μέτρων – χωρίς κιγκλιδώματα για την προστασία των οχημάτων.

Παράλληλα, υπάρχει μία ενιαία λωρίδα και για τις δύο κατευθύνσεις ενώ στα περισσότερα σημεία το πλάτος του δρόμου δεν ξεπερνάει τα 3,2 μέτρα. Το 1995 ο δρόμος «ανακηρύχθηκε» ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο, καθώς έχαναν τη ζωή τους σε αυτόν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Παρά την επικινδυνότητα του, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους τουρίστες.

Karakoram Highway, Πακιστάν προς Κίνα

© Shutterstock

Αυτή η διαδρομή του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού ανεβαίνει στο «Khunjerab Pass», ένα ορεινό πέρασμα ύψους 4.693 μέτρων στα όρη Καρακορούμ, το οποίο μεταφράζεται σε «κοιλάδα του αίματος» καθώς αποτελούσε αγαπημένο σημείο των ληστών για ενέδρες.

Αν και είναι απίθανο οι ταξιδιώτες να έρθουν αντιμέτωποι με μία επίθεση ληστών σήμερα, η διαδρομή εξακολουθεί να είναι γεμάτη με επικίνδυνα σημεία, ενώ οι κατολισθήσεις, οι πλημμύρες και οι σεισμοί δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο όσων προσπαθούν να τη διασχίσουν.

Tianmen Shan Big Gate, Κίνα

© Shutterstock

Ενας εξωπραγματικός δρόμος με 99 στροφές (οι περισσότερες από τις οποίες είναι αρκετά απότομες) βρίσκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο μέσα στο βουνό Τιανμέν στην Κίνα.

«Ο δρόμος προς τον παράδεισο» έχει μήκος 11 χιλιομέτρων και περνάει δίπλα από δέντρα, βράχους και απότομες πλαγιές που κόβουν την ανάσα.

Skippers Canyon Road, Νέα Ζηλανδία

© James Wilbanks/ Flickr

 

Οντας ένας δρόμος τόσο επικίνδυνος που οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων δεν παρέχουν ασφάλεια για τις διαδρομές που πραγματοποιούνται σε αυτόν, η διαδρομή του Skippers Canyon Road «γλιστράει» πάνω από ένα βαθύ φαράγγι που δημιούργησε ο ορμητικός ποταμός Σοτόβερ (εκατοντάδες μέτρα παρακάτω).

Ο δρόμος δημιουργήθηκε από ανθρακωρύχους το 1800, καθώς στις κοίτες του ποταμού υπήρχαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες χρυσού.

Taroko Gorge Road, Ταϊβάν

© Shutterstock

Τα «τυφλά» σημεία, οι συχνοί τυφώνες και οι μουσώνες κάνουν αυτήν τη διαδρομή εξαιρετικά επικίνδυνη. Πρόκειται για έναν στενό δρόμο ανάμεσα σε τεράστιους βράχους, με αρκετά χαμηλά τούνελ (περίπου 450 εργαζόμενοι λέγεται ότι πέθαναν κατά την κατασκευή τους, από το 1956 έως το 1960).

Ο δρόμος περνά μέσα από το εθνικό πάρκο Ταρόκο και προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι μαγεύονται με την υπέροχη θέα που τους παρέχει το φαράγγι της περιοχής.

Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος, Αλάσκα προς Αργεντινή

© costaricawonderland/ Instagram

Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος είναι ο μεγαλύτερος δρόμος στον κόσμο και διασχίζει 14 χώρες. Το υψηλότερο σημείο του είναι στο «Cerro de la Muerte» (Βουνό του θανάτου) στην Κόστα Ρίκα. Εκεί, ο απότομος και δύσβατος δρόμος «αιωρείται» μέσα στην ομίχλη και τα σύννεφα πάνω από την καταπράσινη ζούγκλα.

Οσοι εξακολουθούν να αναζητούν εμπειρίες που κόβουν την ανάσα μπορούν να συνεχίσουν προς τον Ισημερινό και να κατευθυνθούν κατά μήκος του «Cotopaxi Volcan Road», ενός χωματόδρομου μήκους 40 χιλιομέτρων που μαστίζεται από πλημμύρες και ένα ενεργό ηφαίστειο.

James Dalton Highway, Αλάσκα

© Shutterstock

Υπάρχουν μόνο τρία χωριά κατά μήκος αυτής της – μόνιμα παγωμένης – διαδρομής μήκους 666 χιλιομέτρων: το Wiseman, τα Coldfoot και Deadhorse. Ο αυτοκινητόδρομος θεωρείται ο πιο «μοναχικός» στη Γη, για αυτό και δεν συνίσταται να τον διασχίζει κάποιος χωρίς εργαλεία επιβίωσης.

Η ορατότητα είναι συχνά κακή χάρη στις ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες. Προκειμένοι να μειωθούν τα ατυχήματα στο δρόμο έχουν ξεκινήσει – από το 1994 και μετά – περιπολίες με ελικόπτερα δύο φορές την ημέρα.

Ο Δρόμος των Οστών, Ρωσία

© Shutterstock

Ο «Δρόμος των Οστών» στη Ρωσία δεν είναι σίγουρα κατάλληλος για όσους πιστεύουν στα φαντάσματα: ο αυτοκινητόδρομος «Kolyma» – όπως είναι η επίσημη ονομασία του – φτιάχτηκε από κρατούμενους στα Γκουλάγκ, χιλιάδες εκ των οποίων πέθαναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. 

 

Τα σώματα τους θάφτηκαν στα θεμέλια του δρόμου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκονται θαμμένοι με απόσταση περίπου ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο, τα 2.500 χιλιόμετρα της διαδρομής μοιάζουν με ένα απέραντο νεκροταφείο.

Zoji La, Ινδία

© Shutterstock

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥΑαΑα
 

Διακοπές που δεν συνεπάγονται επιβίβαση σε αεροπλάνο - ή οποιαδήποτε μορφή δημόσιας συγκοινωνίας - αναμένεται να εκτοξευθούν μετά το COVID. Παρόλο που η οδήγηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, σας δίνει την ευκαιρία να δείτε πραγματικά το περιβάλλον σας από την άνεση του αυτοκινήτου σας.

Τούτου λεχθέντος, εάν δεν είστε αυτοπεποίθηση οδηγός, κοιτάξτε μακριά τώρα. Εδώ, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικούς από τους τρομακτικότερους δρόμους σε όλο τον κόσμο - από σταγόνες που αψηφούν το θάνατο έως βράχια με βράχια.

 
 

«Death Road», Βολιβία

Επισήμως γνωστή ως North Yungas Road, αυτή η διαδρομή συνήθως περνάει από το πιο δυσοίωνο μονοπάτι. Η φουρκέτα λυγίζει τις φέτες μέσα από πυκνές δασικές πλαγιές και δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα για την προστασία των οχημάτων από την πτώση των 600 μέτρων. Παρά τους κινδύνους, είναι δημοφιλές στους τουρίστες.

 

Εθνική οδός Karakoram, Πακιστάν προς Κίνα

Αυτή η αρχαία διαδρομή Silk Road ανεβαίνει στο πέρασμα Khunjerab ύψους 4.700 μέτρων, το οποίο μεταφράζεται σε «κοιλάδα του αίματος» λόγω της πρώην δημοτικότητάς του ως ενέδρα για ληστές. Αν και είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε επίθεση ληστών σήμερα, η διαδρομή εξακολουθεί να είναι γεμάτη κινδύνους με τη μορφή κατολισθήσεων, πλημμυρών και σεισμών.

Tianmen Shan Big Gate Road, Κίνα

Ένας απίστευτος βρόχος 99 στροφών (οι περισσότερες από αυτές φουρκέτα) γύρω από αυτήν τη διαδρομή 11 χιλιομέτρων πάνω από τις πλαγιές που προκαλούν ίλιγγους στο βουνό Tianmen. Εάν ο ίδιος ο δρόμος δεν σας τρομάξει, κάντε μια βόλτα κατά μήκος του Skywalk του Coiling Dragon Cliff: ένας διάδρομος με γυάλινο πυθμένα που περνάει γύρω από τα βράχια, περίπου 1.400 μέτρα από το έδαφος.

Skippers Canyon Road, Νέα Ζηλανδία

Τόσο επικίνδυνο που οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων δεν θα ασφαλίσουν τα ταξίδια τους, το Skippers Canyon Road αποφεύγει ένα βαθύ φαράγγι που σημείωσε ο ορμητικός ποταμός Shotover (εκατοντάδες μέτρα παρακάτω). Ο δρόμος χτίστηκε από ανθρακωρύχους το 1800 όταν ο ποταμός Shotover λάμπει με χρυσό.

Taroko Gorge Road, Ταϊβάν

Οι τυφλές γωνίες, οι συχνές τυφώνες και οι μουσώνες κάνουν αυτή τη διαδρομή επικίνδυνη. Είναι ένας στενός δρόμος σκαλισμένος σε ορεινό βράχο με συχνές χαμηλές σήραγγες (περίπου 450 εργαζόμενοι λέγεται ότι πέθαναν κατά την κατασκευή του, από το 1956-1960). Οι Daredevils ανταμείβονται με υπέροχη θέα καθώς ο δρόμος διασχίζει το Εθνικό Πάρκο Taroko.

Pan-American Highway, Αλάσκα προς Αργεντινή

Η Pan-American Highway είναι ο μεγαλύτερος δρόμος στον κόσμο και διασχίζει 14 χώρες. Το υψηλότερο σημείο του είναι στο Cerro de la Muerte («Βουνό του Θανάτου»), στην Κόστα Ρίκα. Εδώ, η απότομη, τραχιά κίνηση εκτοξεύεται μέσα από ομίχλη και σύννεφα πάνω από την καταπράσινη ζούγκλα. Εάν εξακολουθείτε να ανυπομονείτε για περισσότερες στιγμές με λευκές αρθρώσεις, συνεχίστε προς τον Ισημερινό και κατευθυνθείτε κατά μήκος του Cotopaxi Volcan Road, ένα χωματόδρομο μήκους 40 χιλιομέτρων που μαστίζεται από πλημμύρες και ένα ενεργό ηφαίστειο.

James Dalton Highway, Αλάσκα

Υπάρχουν μόνο τρία χωριά σε αυτήν τη μονόδρομη διαδρομή, μήκους 666 χλμ.: Wiseman και οι δυσοίωνοι Coldfoot και Deadhorse. Ονομάστηκε ο πιο μοναχικός δρόμος στη Γη, δεν πρέπει να επιχειρείται χωρίς εργαλεία επιβίωσης. Η ορατότητα είναι συχνά χαμηλή χάρη στις χειμερινές καιρικές συνθήκες που κυμαίνονται από υπο-αρκτική έως πολική. Πλέον, τα σημεία περιλαμβάνουν, ωστόσο, την οδήγηση στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο δρόμος των οστών, Ρωσία

Πιστευεις στα φαντασματα? Ο αυτοκινητόδρομος Κολύμα χτίστηκε από κρατούμενους gulag, χιλιάδες εκ των οποίων πέθαναν όταν το έχτισαν (εξ ου και το όνομα). Τα πτώματά τους χρησιμοποιήθηκαν στα θεμέλια του δρόμου με ρυθμό περίπου ένα ανά μέτρο. Στα 2.500 χιλιόμετρα μήκος, αυτό είναι πολλά πτώματα. Οδηγήστε κατά μήκος του και θα ταξιδέψετε πάνω από παγωμένα ποτάμια και περασμένα χιονισμένα δάση με γαλάζιο χρώμα, το σπίτι για ταράνδες και πόνυ της Σιβηρίας.

Zoji La, Ινδία

Αυτή η ανερχόμενη οροσειρά των Ιμαλαΐων συνδέει τις κοιλάδες Κασμίρ, Ντράς και Σουρού με την κοιλάδα του Ινδού στα ανατολικά. Σκαρφαλωμένο 3.528 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η διαδρομή του ζιγκ-ζαγκ γεμίζει από βρυχηθμούς ανέμων, δεν έχει προστατευτικές ράγες και είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις και κατολισθήσεις. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι έντονες χιονοπτώσεις κλείνουν συχνά το δρόμο.

 

Πρόκειται για ένα πανύψηλο ορεινό πέρασμα προς το ινδικό Κασμίρ, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαίων. «Σκαρφαλωμένη» στα 3.528 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η διαδρομή είναι γεμάτη ζιγκ-ζαγκ, λάσπες, πάγο (ανάλογα την εποχή) και «ντελαπαρισμένα» λεωφορεία.

Δεν έχει επίσης κιγκλιδώματα και είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι έντονες χιονοπτώσεις διακόπτουν την κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του.

Stelvio Pass, Ιταλία προς Ελβετία

© Shutterstock

O αυτοκινητόδρομος Stelvio Pass βρίσκεται σε υψόμετρο 2.743 μέτρων στα σύνορα της Ιταλίας με Αυστρία και Ουγγαρία. Οι απότομες στροφές πάνω από τις Αλπεις – υπάρχουν 48 συνεχόμενες σε κάποιο σημείο του δρόμου – κάνουν τη διαδρομή εξαιρετικά απαιτητική ακόμη και για τους πιο έμπειρους οδηγούς.

Η γραφική θέα προσελκύει πολλούς τουρίστες, οι οποίοι πολλές φορές προτιμούν να διασχίζουν τη διαδρομή με ποδήλατα.

Bayburt D915 Highway, Τουρκία

© Shutterstock

Ο αυτοκινητόδρομος Bayburt D915 είναι στην ουσία μια «συλλογή» από φουρκέτες τόσο στενές που τα οχήματα χρειάζονται συχνά περισσότερο από έναν ελιγμό για να στρίψουν. Ο δρόμος δεν είναι καλοδιατηρημένος και δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα, οπότε δεν συνίσταται για τους τουρίστες.

Σήραγγα Guoliang, Κίνα

© Shutterstock

Στη Σήραγγα Guoliang – η οποία χτίστηκε μόλις τη δεκαετία του 1970 – τα λάθη δεν «συγχωρούνται». Η διαδρομή βρίσκεται στα όρη Taihang και αποτελείται από αρκετά απότομα βράχια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται μέσα στο βουνό. 

Ο δρόμος «χτίστηκε» με σφυρί και καλέμι από τους κατοίκους ενός απομονωμένου χωριού που βρίσκεται κοντά – πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Hana Highway, Χαβάη

© Shutterstock

Ο αυτοκινητόδρομος «Hana» περνάει γύρω από τις ακτές του νησιού Μάουι στη Χαβάη και παρέχει καταπληκτική θέα στον ωκεανό, το καταπράσινο τροπικό δάσος, τους καταρράκτες και τις γραφικές γέφυρες.

Ωστόσο, η διαδρομή είναι τόσο αγχωτική και δύσκολη, που έχει ονομαστεί «ο αυτοκινητόδρομος των διαζυγίων».

με πληροφορίες από : travelestate.gr Euronews,   

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=