ΕΛΛΑΔΑ

Οι Σκανδιναβοί αποθεώνουν τις Κυκλάδες: Νάξος και Ίος στις κορυφαίες τουριστικές πρότασεις για το καλοκαίρι

οι-σκανδιναβοί-αποθεώνουν-τις-κυκλάδ-703808

Η αγάπη των Σκανδιναβών για την Ελλάδα σε επίπεδο διακοπών το καλοκαίρι είναι γνωστή από δεκαετίες. Μια βόλτα από τα Χανιά για παράδειγμα, όπου οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί φτάνουν με τη σέσουλα το καλοκαίρι, θα σας πείσει.

Κι αν αυτή η αγάπη είναι γνωστή, η αλήθεια είναι πως οι Σκανδιναβοί εν γένει δεν έχουν αντίστοιχη σε αριθμούς αγάπη για τις Κυκλάδες. Εκτός από την Κρήτη, προτιμούν αρκετά το Ιόνιο και μετά ακολουθούν η Ρόδος, η Κως, τα Δωδεκάνησα εν γένει.

Σε ένα δεύτερο καλοκαίρι κορωνοϊού και πανδημίας, με την ελληνική οικονομία να μην είναι διατεθειμένη να αντέξει ακόμα μια χρονιά χωρίς τον τουρισμό, φαίνεται πως οι αφίξεις από τις βορειότερες χώρες της Ευρώπης θα είναι αρκετά…πληθωρικές.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τη χώρα έτοιμη εν όψει τουριστικών αφίξεων, αγνοώντας επιδεικτικά τους κατοίκους της, το γνωστότερο σκανδιναβικό πρακτορείο ταξιδιών, το δανικό Vagabond, αποθεώνει τις Κυκλάδες στο ομώνυμο ταξιδιωτικό περιοδικό που κυκλοφορεί, στο πλαίσιο καμπάνιας του ΕΟΤ.

Εκεί ο συντάκτης τοποθετεί τη Νάξο στις κορυφαίες επιλογές από τους εν Ελλάδι προορισμούς, ενώ ακολουθεί η Μήλος.

Ιδιαίτερη έκταση στο άρθρο του περιοδικού καταλαμβάνει η Ίος, με τις αμμουδερές παραλίες και τα καταγάλανα νερά της να αναφέρονται με θαυμασμό.

Πρόκειται για ένα νησί με φθηνή νυχτερινή ζωή, όπου για χρόνια επιλεγόταν από νοτιοευρωπαίους κυρίως, με τα τελευταία χρόνια να έχει μπει έντονα στα ραντάρ των Σκανδιναβών και δη των Δανών.

Αυτό το άρθρο είναι σίγουρα ένας οιωνός εν όψει της σεζόν που θα ξεκινήσει σε περίπου ένα μήνα και ίσως αποτελεί προάγγελο στόχευσης της ελληνικής τουριστικής στρατηγικής, μιας και εκτός της Σουηδίας, οι υπόλοιπες 3 σκανδιναβικές χώρες τα πάνε αρκετά καλά σε αυτό το δεύτερο στάδιο έξαρσης της πανδημίας.

Η Δανία έχει εδώ και έναν μήνα μέσο όρο 175 κρούσματα καθημερινά, η Νορβηγία ακολουθεί με 264 και η Φινλανδία βρίσκεται πιο ψηλά με 358. Παράλληλα, η Δανία και η Νορβηγία είναι από τις χώρες που έχουν διασφαλίσει περισσότερο από την πλειοψηφία παγκοσμίως την τσέπη των πολιτών τους. Παραδοσιακά, άλλωστε, οι Σκανδιναβοί διέθεταν την οικονομική δυνατότητα για πολυήμερες διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Αν θυμηθούμε τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2020 σε πολλές χώρες με τον τουρισμό-φούσκας, ενδεχομένως να βλέπουμε το πρελούδιο μιας αντίστοιχης κατάστασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σκανδιναβία.

menshouse.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου