ΕΛΛΑΔΑ

Σκορπιός: Πώς θα είναι η πολυτελής τουριστική μονάδα -Εντυπωσιακές φωτογραφίες

σκορπιός-πώς-θα-είναι-η-πολυτελής-τουρ-705176

Το πράσινο φως για την κατασκευή του έργου Πολυτελoύς Τουριστικής Μονάδας VIP EXCLUSIVE CLUB στον Σκορπιό άναψε σήμερα, Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη. Παράλληλα ενέκρινε δύο ακόμα σημαντικά έργα, τη μελέτη της επανάχρησης της Βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή και της μετατροπής της Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείου Ιόλα και τον καθορισμό χρήσεων σε ακίνητο όπου βρίσκεται το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της οινοποιίας ΗΒΗ στο Νέο Φάληρο.

«Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, παρά την πανδημία και τις πολλές δυσκολίες που αυτή επιφέρει σε όλους μας, συνεδριάζει για πολύ σημαντικά θέματα που μεταμορφώνουν εν τέλει την εικόνα του περιβάλλοντός μας, με προϋπόθεση τον σεβασμό και την προστασία του. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δουλεύουμε κοιτάζοντας την επόμενη ημέρα, που οφείλουμε να έχει ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο» τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς.

Η αρχιτεκτονική μελέτη

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου που αφορά στον σχεδιασμό πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στον Σκορπιό, στο πλαίσιο υλοποίησης της αντίστοιχης στρατηγικής επένδυσης, ιδιοκτησίας της Εταιρείας «Μυκήναι Α.Ε.». Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπονται 9 «κτηριακές ενότητες». Η 1η περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο κτήριο Ροζ Σπίτι (Pink House) καθώς και βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος. Η 2η περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», η 3η Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στο Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη προϋπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί. Η 4η, αντίστοιχα, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλίας (αποτελούν μια υφιστάμενη κτιριακή ενότητα, οι οποίες επεκτείνονται).

Η 5η ενότητα περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή του, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται. Η 6η κτηριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα κτίρια, η 7η το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, η 8η το Σπίτι του Λόφου (Hill House), σε σημείο που επιτρέπεται η απρόσκοπτη θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τα γύρω νησιά, ενώ η 9η κτηριακή ενότητα περιλαμβάνεται το Αμφιθέατρο, το οποίο θα αποτελέσει τόπο για εκδηλώσεις. Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση – επονομαζόμενη «Χριστίνα»-, ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η «Προβλήτα Παναγίτσα» και θερμοκήπιο. Σε όλο το επενδυτικό σχέδιο υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Η αλλαγή χρήσης στη Βίλα ΙΟΛΑ στην Αγία Παρασκευή

Αφορά στην αρχιτεκτονική µελέτη για την επανάχρηση της Βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή και τη µετατροπή της σε Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Ιόλα. Το 1998 το οίκηµα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό µνηµείο και το 2000 το σύνολο της έκτασης θεωρήθηκε «Κέντρο Πολιτιστικών ∆ραστηριοτήτων», βάσει Προεδρικού ∆ιατάγματος για υπαίθριο µουσείο γλυπτικής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, διαμορφώνονται 9 αίθουσες εκθέσεων και προβλέπεται η λειτουργία: αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (θεάτρου, κινηµατογράφου, εκδηλώσεων), βιβλιοθήκης, αίθουσας διδασκαλίας µε θέµατα ιστορίας, σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας, χώρου – αίθουσας πολυµέσων για την ενασχόληση, έρευνα και εξέλιξη θεµάτων ψηφιακής ζωγραφικής, γλυπτικής, χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανάλυσης φωτογραφίας κλπ. Επίσης, δηµιουργούνται µικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών, αίθουσα συνεδριάσεων και κυλικείο-εντευκτήριο. Τονίζεται ότι σε όλο το κτήριο, έχει προβλεφθεί η προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ ενώ η μελέτη περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών εντός και εκτός της βίλας Ιόλα.

Διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της οινοποιίας ΗΒΗ

Πρόκειται για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Πειραιά για τον καθορισμό χρήσεων διοίκησης, γραφείων, εστίασης, αναψυχής, τουριστικών καταλυμάτων, χώρων συνάθροισης κοινού, πολιτιστικών εγκαταστάσεων και κατοικίας, σε ακίνητο, όπου υφίσταται και το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της οινοποιίας ΗΒΗ στο Νέο Φάληρο. Ειδικότερα, προβλέπεται η χωροθέτηση νέου κτιρίου σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το υφιστάμενο διατηρητέο συγκρότημα. Η οδός Πειραιώς, ως αναπτυξιακός άξονας μητροπολιτικής ακτινοβολίας, προσφέρεται για πολιτιστικές λειτουργίες και δραστηριότητες αναψυχής και ο Πειραιάς ως μητροπολιτικό κέντρο έχει στόχο -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, την τόνωση δραστηριοτήτων του τριτογενή τομέα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς και της χωροθέτησης ξενοδοχείων και τουριστικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πολιτιστικού και θεματικού τουρισμού.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr, φωτο: ΥΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου