ΤΑΞΙΔΙΑ

Η Πέλλα σου προσφέρει ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ιστορία

η-πέλλα-σου-προσφέρει-ένα-ξεχωριστό-τα-817002

Εντυπωσιακές κιονοστοιχίες, ψηφιδωτά που σε ταξιδεύουν αιώνες πριν και μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων που κάποτε ήταν γεμάτη ζωή και πολιτισμό.

Ο λόγος για την αρχαία πόλη της Πέλλας που σήμερα βρίσκεται δίπλα στον νέο οικισμό και αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς επισκέψιμους χώρους στην Ελλάδα που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου και να επισκεφθείς.

Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί μια κοιτίδα πολιτισμού με γωνιές σαν αυτή στην αρχαία Πέλλα που σε ταξιδεύει νοητά στο παρελθόν με μια και μόνο επίσκεψη.

Αρχαία πόλη Πέλλας: Ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό

Όταν φτάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, κλείσε τα μάτια και φαντάσου… Οικίες 2.500 τετραγωνικών μέτρων, κεντρικές αυλές με κίονες δωρικού ή ιωνικού ρυθμού και μοναδική αρχιτεκτονική στοών. Οι αυλές και οι δημόσιοι χώροι να είναι γεμάτοι κόσμο. Λογικό καθώς εκεί, στους χώρους των συμποσίων και των οικιακών ιερών γίνονται οι κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, σήμερα, φτάνοντας στον αρχαιολογικό χώρο των συμποσιών μπορείς να δεις αυτό που έχει μείνει από τους εντυπωσιακούς προθαλάμους με τα ψηφιδωτά δάπεδα. Αυτά τα ψηφιδωτά δάπεδα τα οποία είναι πια γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχαιολογικός χώρος αυτός αποτελεί τον σπουδαιότερο στην Ελλάδα με τα περισσότερα και λαμπρότερα δείγματα αυτής της τέχνης.

Κάνοντας μια βόλτα εκεί, θα κάνεις ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία. Οπότε καλύτερα να έχεις μελετήσει νωρίτερα σημεία σταθμούς της ιστορίας της Αρχαίας πόλης της Πέλλας ώστε να μπορέσεις να ταυτιστείς περισσότερο και να αναγνωρίσεις τις διάφορες γωνιές που θα περνούν από μπροστά σου.

Η Πέλλα, η πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ανασκάφηκε συστηματικά στη μεγαλύτερή του έκταση και μελετήθηκε επιστημονικά στη διάρκεια του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Όσον αφορά την ιστορική διαδρομή της Πέλλας, τα πρώτα χρόνια της πόλης όντας αυτή πρωτεύουσα των Μακεδόνων, αυτή συνδέθηκε με την βασιλεία του Αρχέλαου.

Σήμερα η αρχαία πόλη της Πέλλας (δηλαδή ο αρχαιολογικός χώρος) απέχει περίπου 23 χιλιόμετρα από τις ακτές του κόλπου. Η Πέλλα είχε χαρακτηριστεί από τον Ξενοφώντα ως η μέγιστη πόλη της Μακεδονίας ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε το σπουδαιότερο εμπορικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της Ελλάδας.

Τι άλλο θα δεις σήμερα στην Πέλλα

Η Πέλλα είναι μια ήσυχη πόλη στην οποία είναι διάχυτη η ιστορία του παρελθόντος. Αποτελεί έναν προορισμό χαλάρωσης για τους λάτρεις της αρχαιολογίας.

Στην πλατεία της πόλης θα δεις το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ άκρως εντυπωσιακό είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Αποτελεί στην πραγματικότητα την μικρογραφία του αρχαιολογικού χώρου. Μια επίσκεψη που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε πριν φύγεις από εκεί.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου