ΤΑΞΙΔΙΑ

Καπτάν Ισμαήλ Χακί: Το άγνωστο τουρκικό ναυάγιο δίπλα σε μια ελληνική παραλία

καπτάν-ισμαήλ-χακί-το-άγνωστο-τουρκικ-733927

Κοιτώντας την Ελλάδα από ψηλά μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα και γεγονότα που ούτε καν τα φανταζόσουν. Ιστορίες που έχουν ξεχαστεί ή δεν έχουν συζητηθεί τόσο ώστε να φτάσουν στ’ αυτιά σου. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv συμβαίνει και με ένα τουρκικό ναυάγιο το οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια κοντά σε μια ελληνική παραλία.

Ο λόγος για το Καπτάν Ισμαήλ Χακί, ενός φορτηγού πλοίου. Είχε βυθιστεί κοντά στη Λακωνία, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ακρωτήρια, αυτό Κάβο Μαλιά. Δίπλα σε μια ελληνική παραλία. Η ιστορία του είναι ενδιαφέρουσα.

Καπτάν Ισμαήλ Χακί: Το άγνωστο τουρκικό ναυάγιο δίπλα σε μια ελληνική παραλία

Το πλοίο Καπτάν Ισμαήλ Χακί βρίσκεται βυθισμένο στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Ζόβολο. Όπως αναφέρεται και στο κανάλι Haanity του Youtube που έχει κάνει τις εντυπωσιακές λήψεις, πρόκειται για ένα καράβι περίπου 30 μέτρων το οποίο μετέφερε πάνω από 500 τόνους σιδηρομετάλλευμα και ένα αυτοκίνητο εποχής.

Θεωρείται ότι λόγω θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1978 και έτσι βρίσκεται σήμερα σε βάθος 12 μέτρων. Οι εικόνες από ψηλά είναι εντυπωσιακές. Το πλοίο ανήκε στην εταιρεία Deval Shipping Group και πήρε το όνομα του από τον δεύτερο ιδιοκτήτη της εταιρείας Ισμαήλ Χακί. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μετέτρεψε όλα τα ατμόπλοια της εταιρείας του, σε ντίζελ. Είναι πιθανόν, μάλιστα, το συγκεκριμένο πλοίο του ναυαγίου να ήταν το πρώτο τουρκικό που μετατράπηκε σε ντιζελοκίνητο.

Υπάρχει και μια ιστορία όσον αφορά τη διάσωση των ανθρώπων που ήταν πάνω στο πλοίο. Λέγεται, λοιπόν, πως οι άνθρωποι σώθηκαν χάρη στη παρατηρητικότητα ενός βοσκού ο οποίος βρισκόταν ακριβώς εκείνη την ώρα στην Αγία Μαρίνα. Ο ίδιος άναψε φωτιές στη μοναδική αμμώδη παραλία της περιοχής και έτσι κατεύθυνε τους ναυαγούς προς τα εκεί. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι ναυαγοί ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που τους έσωσε, χάρισαν τη βάρκα τους στους αγρότες της περιοχής.

Ένα ναυάγιο δίπλα σε παραλία

Το τουρκικό ναυάγιο βρίσκεται πολύ κοντά σε μια πανέμορφη παραλία της περιοχής. Είναι η παραλία της Αγίας Μαρίνας (Απολιθωμένο Δάσος) η οποία είναι παρθένας ομορφιάς και ιδιαίτερη. Πρόκειται για μια εξωτική παραλία που σίγουρα δεν έχει και την πιο εύκολη πρόσβαση. Το τοπίο πάντως θα σε ανταμείψει στην περιοχή ενώ ενδείκνυται και για καταδύσεις. Θα δεις απολιθωμένα όστρακα και χτένια σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου