ΤΑΞΙΔΙΑ

ΔΡΑΚΕΙΑ: Οι μνήμες ζουν στα πλακόστρωτα

δρακεια-οι-μνήμες-ζουν-στα-πλακόστρωτ-393691

Ένα από τα λίγα όμορφα χωριά του Πηλίου που δεν τα έχουν ακόμα εκμεταλλευτεί τουριστικά, ο τέλειος προορισμός για ξεκούραση και απομόνωση μέσα στη φύση είναι το χωριό Δράκεια. Απέχει 18 χλμ από το Βόλο και 8 χλμ από την Αγριά ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 500μ.

Χτισμένη σε όμορφο φυσικό περιβάλλον – πλατάνια, καρυδιές και καστανιές -, η Δράκεια έχει παραδοσιακά σπίτια, βρύσες και τρεχούμενα νερά. Χαρακτηριστικό του χωριού αποτελούν τα σπίτια με τις πέτρινες στέγες.

Στη Δράκεια ο ήλιος ανατέλλει αργά το πρωί και βασιλεύει νωρίς το βράδυ, με αποτέλεσμα να ηλιάζεται το χωριό μόνον λίγες ώρες γι’ αυτό και είναι δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σήμερα με επουλωμένες τις πληγές της η Δράκεια συνεχίζει να αναπτύσσεται μαζί με την Αγριά, της οποίας αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα. Από τις εξοχές της ξεχωρίζουν τα Χάνια με τα οποία συνδέεται οδικά και η Ανεμούτσα όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει σπάνια φυσική ομορφιά.

Η ιστορία του χωριού

Η ίδρυση του οικισμού της Δράκειας θα μπορούσε να τοποθετηθεί προς τα μέσα του 15ου αιώνα ή τις αρχές του 16ου αιώνα. Μέσα σε ένα ειδυλλιακό και υποβλητικό περιβάλλον, κτίσθηκε στον καιρό της Τουρκοκρατίας το χωριό Δράκεια, στο βάθος μιας μεγάλης κόγχης που εκτείνεται δεξιά και αριστερά προς τις χαράδρες που διασχίζουν τις δύο πλευρές του λόφου σαν αμφιθέατρο με την πλατεία που εκτείνεται προς τη ράχη του γηλόφου του Άθωνα, από όπου ο παρατηρητής μπορεί να αντικρίζει τον Παγασητικό κόλπο.

Οι πρώτοι κάτοικοι είχαν έρθει από την Ήπειρο και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν χτίστες. Από αυτούς έμαθαν την τέχνη του χτίστη πολλοί που είχαν έρθει μετά στο χωριό με αποτέλεσμα η Δράκεια να γίνει γνωστή για τους πολλούς καλούς μαστόρους. Στις αρχές του 18ου αιώνα οι κάτοικοι της Δράκειας ανέπτυξαν τη βιοτεχνία και το ανταλλακτικό εμπόριο. Επίσης ήταν από τους πρώτους (μαζί με τους κατοίκους του Αγ.Λαυρεντίου) που άρχισαν να καλλιεργούν την πατάτα στο Πήλιο. Ακόμη η Δράκεια ήταν γνωστή για την καλλιέργεια μεταξιού και αμπελιών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με την καλλιέργεια ελαιόδεντρων και μήλων και κάποιοι άλλοι με την ξυλεία. Παλαιότερα υπήρχαν μύλοι που άλεθαν σιτάρι. Επιπλέον ήταν το πρώτο χωριό σ όλο το Πήλιο το οποίο απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό έγινε μέσω της βοήθειας του Γκούνη, ο οποίος δώρισε μια ολόκληρη εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μετά το πόλεμο η Δράκεια από τη μια ακολουθεί τη μοίρα των ελληνικών ορεινών χωριών που αποπληθυσμοποιούνται συνεχώς. Από την άλλη δύο τραγικά γεγονότα μέσα στον 20ο αιώνα έμελλαν να πετύχουν καίρια πλήγματα στη Δράκεια Το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 1943 γερμανικά αποσπάσματα των Ες – Ες εισβάλλουν στο χωριό συλλαμβάνουν τους άνδρες του χωριού και την άλλη μέρα στις 18 Δεκεμβρίου του Αγ. Μοδέστου, εκτελούν 118 από αυτούς.

Ότι κατάφερε να εξουδετερώσει σε ανθρώπινο δυναμικό αυτή η βάναυση συμπεριφορά, θα το ολοκληρώσει 12 χρόνια μετά το κτύπημα του Εγκέλαδου. Η Δράκεια που ήταν παράδειγμα πηλιορείτικου οικισμού, χτυπιέται άσχημα από τους σεισμούς του 1955 χάνοντας οριστικά τα θαυμάσια αρχοντικά της.

Τα αξιοθέατα

Οπωσδήποτε πρέπει να κάνετε μία βόλτα στις δύο πλατείες της Δράκειας που λέγεται ότι είναι από τις παλαιότερες του Πηλίου, καθώς και στα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού με τα τρεχούμενα νερά και την πλούσια βλάστηση. Από τις δύο πλατείες η κάτω πλατεία μαζεύει περισσότερο κόσμο αφού έχει περισσότερα μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Επίσης στο χωριό γιορτάζουν τον Σπυρίδωνα στις 11 Αυγούστου. Αξίζει να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγ. Σπυρίδωνα για την φανταστική διαδρομή μέχρι εκεί καθώς και την θέα που έχει.

Μια βόλτα όμως θα πρέπει να περάσετε και από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το αξιόλογο τέμπλο, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες του Ιωάννη Παγώνη αλλά και το ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στη Δράκεια μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε το αρχοντικό του Τριανταφύλλου, με τοιχογραφίες του 18oυ αι., σκαλιστές πόρτες και ξυλόγλυπτα ταβάνια, συγκαταλέγεται στα καλύτερα του είδους του, το Μνημείο σε ανάμνηση της ομαδικής εκτέλεσης κατοίκων του χωριού από τους Γερμανούς το Δεκέμβριο του 1943 αλλά και το τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται μέσα σε μια κατάφυτη ρεματιά.

Που θα μείνετε

Στη Δράκεια θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν υπάρχουν ξενοδοχεία παρά μόνο παραδοσιακούς ξενώνες. Όλοι οι ξενώνες όμως είναι πολύ περιποιημένοι με τιμές αρκετά χαμηλότερες από άλλα χωριά του Πηλίου ειδικά αν αυτό που έχετε ανάγκη είναι να αφεθείτε σε στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας κοντά στη φύση!

Ø Ενοικιαζόμενα δωμάτια Δράκεια

Τηλέφωνο: 24280 96233

Ø Ξενώνας ΒΙΛΛΑ ΔΡΑΚΕΙΑ

Κουμουτσής Χαράλαμπος

Τηλέφωνο: 24280

Ø Μαντζάνης Σπυρίδων

Τηλέφωνο: 24280 96152

Ø Σταμάτης Ζώης

Που θα φάτε

Ø Μεταξογέννη: Βρίσκεται λίγο κάτω από την κεντρική πλατεία. Όλα τα φαγητά είναι υπέροχα η δε μοσχαρίσια μπριζόλα είναι τεράστια. Από γλυκά να ζητήσετε γλυκό καρυδάκι είναι άπαικτο.

Ø Οινομαγειρείο- Καφενείο – Παραδοσιακή ταβέρνα

Τηλέφωνο: 24280 96015

Κινητό: 6977 290106

Μπορείτε επίσης να πιείτε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο ή στην καφετέρια στην κάτω πλατεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου