ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ: Διακοπές χαλάρωσης και απόλαυσης

αγιοσ-γεωργιοσ-νηλειασ-διακοπές-χαλά-397060

Ανεβαίνοντας αριστερά από τα Άνω Λεχώνια και αφού προσπεράσουμε τον Άγιο Βλάσση θα συναντήσουμε το πανέμορφο χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ένα από τα γραφικότερα του Πηλίου, χτισμένο ανάμεσα σε δύο ράχες με υπέροχη θέα στο Παγασητικό κόλπο. Το κάθε τι στο χωριό είναι φτιαγμένο με γούστο και μεράκι, από ανθρώπους που τιμούν την αρχιτεκτονική μας παράδοση, δίνοντας μια ξεχωριστή έννοια στην λέξη «διακοπές».

Απέχει 21,7 χλμ από το Βόλο και βρίσκεται σε ύψος 620 μέτρα. Απλώνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο ράχες, κάτω από την κορυφή του Πηλίου Εύζωνας ή Σχιντζουράβλι. Ο τόπος πάνω από τον οποίο δεσπόζει είναι καταπράσινος και εύφορος (κυρίως λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας της ελιάς, αλλά και των οπωροφόρων δέντρων), και εκτείνεται από την παραλία του Παγασητικού ως την κορφή του βουνού και αναδιπλώνεται και πίσω από αυτή. Το χωριό με τον καβαλάρη άγιο προστάτη έχει μια πλούσια ιστορική διαδρομή και μια μακριά παράδοση αρχοντιάς, νοικοκυροσύνης και πλούτου.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας είναι ότι παρά την ομορφιά του και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του δεν έχει ακόμη τραβήξει την προσοχή των πολλών, διατηρώντας όλα εκείνα τα παραδοσιακά στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό…

Στο χωριό υπάρχουν περίπου τετρακόσιες περίπου κατοικίες, όλες περιτριγυρισμένες από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, αχλαδιές, κερασιές. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να τα λένε μπρούσκλι. Τελευταία βέβαια βλέπει κανείς και αρκετές κατοικίες επωνύμων οι οποίοι το προτιμούν για τις ήσυχες αποδράσεις τους.

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας ή «μεγάλος» Αϊ-Γιώργης όπως τον ήξεραν οι παλιοί Πηλιορείτες, συνοικίστηκε γύρω από το παλιό και κατεστραμμένο ομώνυμο μοναστήρι, από το οποίο πήρε και το όνομα του, γύρω στο 1500. Και όντας αργότερα από τα βακούφικα χωριά του Πηλίου και μάλιστα σε κάποιους περιόδους έδρα του βοεβόδα, αναπτύχθηκε και έγινε τρανό κεφαλοχώρι χάρη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς που αποτελεί πάντα το πρώτο και έσχατο προϊόν του τόπου.

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται επίσης και από τα πρωτοπόρα από πλευράς πνευματικής ανάπτυξης του Πηλίου καθώς λίγο πριν από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας λειτουργούν σε αυτό «Σχολείο κοινών γραμμάτων» αρρένων, «Παρθεναγωγείο» και «Ελληνικό Σχολείο». Το οξύ όμως, δημογραφικό πρόβλημα που δημιούργησε η συσσώρευση πολλών κατοίκων αναγκάζει την ίδια περίοδο αρκετούς Αϊγιωργίτες να ξενιτευτούν κυρίως στην Αίγυπτο, αλλά και στην Πόλη, στην Οδησσό και αλλού, όπου, αφού πολλοί από αυτούς προκόβουν συνεχίζουν την πλούσια παράδοση των παλιών συμπατριωτών τους ευεργετών (όπως του Διαμαντή Χατζηευαγγελινού , του Γεωργίου Αναγνώστη και του Νικόλαου Τζώρτζου) διαθέτοντας μεγάλα ποσά για έργα κοινής ωφελείας στην πατρίδα τους. Τέτοιοι ευεργέτες ήταν οι αδελφοί Δημ. και Κων. Καραγιαννόπουλοι, που ίδρυσαν αντίστοιχα τα σχολαρχεία του Αγίου Γεωργίου και της Άνω Γατζέας, ο Κων. Βολιώτης που ανήγειρε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, επίσης στην Άνω Γατζέα και ο Κωστής Κοντογεώργης, που ανήγειρε την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Γατζέα και τη βρύση «Λιοντάρι» στον Άγιο Γεώργιο.

Αρχιτεκτονικά, ο Άγιος Γεώργιος έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητά του και αποζημιώνει τον επισκέπτη που περιμένει να αντικρύσει ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό. Τα σπίτια του, αν και κλειστά, είναι περιποιημένα. Πέρα από τα παραδοσιακά δίπατα με το σαχνισί και τα πολλά παράθυρα, τα πετρόχτιστα με το αρμολόι και τη μονόριχτη στέγη-«λέπι», διακρίνεις ροζ, γαλάζια, ώχρες, «βενετσιάνικο» κόκκινο.

Στα χρόνια της ακμής του χωριού, στις αρχές του αιώνα, κάποιοι Αγιωργίτες που έφυγαν στα ξένα και έκαναν περιουσίες, επέστρεψαν και έχτισαν τις εξοχικές τους κατοικίες στη νεοκλασική αντίληψη της εποχής. Τρία από τα αρχοντικά αυτά σήμερα λειτουργούν ως ξενώνες, δημιουργώντας και τη «μαγιά» για την τουριστική αναγέννηση του χωριού. Αρχοντικό Βογιαντζοπούλου, Αρχοντικό Ιωαννίδη, Αρχοντικό Τζώρτζη.

Αξιοθέατα

Ατέλειωτες βόλτες κάτω από τις οξιές, στις παλιές διαδρομές των συντηρημένων καλντεριμιών και μονοπατιών που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους.

Εξερεύνηση στο δάσος κάτω από το πλατάνια προς τις πηγές του νερού και τις περίτεχνες κρήνες, προς το ξωκλήσι του Αϊ-Λιά και τα παλιά μοναστήρια των Ταξιαρχών, «Μέγας Σωτήρας» και Αγίας Τριάδας.

Βόλτα μέσα στο χωριό, με τα αρχοντικά των Αιγυπτιωτών εμπόρων με τα νεοκλασικά στοιχεία, με τα παραδοσιακά πηλιορείτικα πυργόσπιτα και τα πέτρινα αγροτόσπιτα, το μουσείο του γλύπτη Νικόλα, το παλιό Σχολαρχείο και τη βιβλιοθήκη που αναστηλώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε απόσταση αναπνοής οι Πινακάτες, το δεύτερο χαρακτηρισμένο χωριό του Πηλίου μετά τη Μακρυνίτσα, η «κοσμική» Βυζίτσα, με τα αμέτρητα πηλιορείτικα αρχοντικά της, και οι Μηλιές με τον παλιό σταθμό όπου τερματίζει το τραινάκι «ο Μουτζούρης», ξεκινώντας από τα Άνω Λεχώνια σε μια μοναδική διαδρομή μέσα από σήραγγες, πάνω από παλιές, πέτρινες γέφυρες, και με ενδιάμεσο σταθμό αυτόν της Γατζέας.

Οι κοντινές παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού δεν απέχουν περισσότερο από μισή ώρα. Στο μακρυνότερο άκρο του κόλπου, το Τρίκερι, θα φτάσετε σε μιάμισης ώρας πανέμορφη διαδρομή, διασχίζοντας τα πανέμορφα χωριά του Νοτίου Πηλίου και ανακαλύπτοντας στον ορίζοντα πότε τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, πότε την Αλόννησο και ακόμη και το Άγιο Όρος όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή.

Που να μείνετε

Αρχοντικό Βογιατζοπούλου

Ένα αρχοντικό που είναι οικογενειακή υπόθεση. Πρόκειται για μια νεοκλασική οικία των αρχών του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνει δύο σουίτες, ένα τρίκλινο και δύο δίκλινα δωμάτια (τα τελευταία με τζάκι), το καθένα με διαφορετική διακόσμηση. Περιποιημένο πρωινό φτιαγμένο από φρέσκα και ντόπια υλικά. (τηλ.: 93135, 6944441887, fax: 93796, www.vogiatzopoulou.gr, € 120 το δίκλινο / € 150 η σουίτα, με πρωινό)

Ανωβολιός

Είναι ένα ιδιαίτερα προσεγμένο οικοδόμημα που αναδίδει ζεστασιά και οικειότητα. Δώδεκα δωμάτια και τρεις δίχωρες σουίτες στεγάζονται σε έξι πέτρινα σπίτια. Τα δωμάτια περιλαμβάνουν ανατομικά κρεβάτια διπλά, πουπουλένια στρώματα, γραμμή internet και δορυφορική τηλεόραση. Εννιά διαθέτουν τζάκι και τρία καμπίνα υδρομασάζ (τηλ.: 86893, 86898, fax: 94270, www.anovolios.gr, απλό δίκλινο από € 120, σουίτα € 230 με το πρωινό. Διαδικτυακώς θα πετύχετε ενίοτε προσφορές)

Αρχοντικό Ιωαννίδη

Έξι δωμάτια και τέσσερα bungalows, πιο φιλικά για οικογένειες. (210 4285756, 210 3643421, 24280 94030, € 100 το δωμάτιο με πρωινό)

Αρχοντικό Τζώρτζη

Σε μια νεοκλασικού ύφους οικία, επτά απλά δωμάτια με πολλά παραδοσιακά στοιχεία (94252, 6944582328, από € 60 το δίκλινο με πρωινό)

Ο Ντόρης

Απλά δωμάτια, με τα απαραίτητα (24280 93424, 6973566182)

Πού θα φάτε

Ανωβολιός

Διαχρονικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, σε μια όμορφη σάλα με σπιτικό feeling. Το μοναδικό μέρος στον Αγιο Γεώργιο που διαθέτει ατμόσφαιρα εστιατορίου.

Τσακιτζής Ταβέρνα-τσιπουροπωλείο (στην πλατεία του χωριού)

Σε έναν ψηλοτάβανο χώρο με ευχάριστη αίσθηση καφενείου-ομφαλού του χωριού, θα βρείτε μαγειρευτά (σούπα μοσχαροκεφαλή, τραχανά), ψητά της σούβλας, αλλά και πολλά τοπικά πιάτα, για να συνοδεύσετε το τσίπουρό σας: κοιλίτσες, μπουμπάρι, γίδα λεμονάτη, τραγόπουλο κοκκινιστό. (93798)

Παλιοβίγλα

Τοπική κουζίνα, ψητά και φαγητά της κατσαρόλας. Λειτουργεί Παρασκευή Σάββατο, Κυριακή.

Ουζερί του Στεφανή

Παρεΐστικο στέκι για ούζο και τσίπουρο, με το ανάλογο μεζεδάκι. (93129)

Info

Κωδικός κλήσης 24280

Απέχει 346 χιλιόμετρα από την Αθήνα

Είναι 20 λεπτά από το Βόλο

Βρίσκεται σε 650μ. ύψος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου