ΤΑΞΙΔΙΑ

Στην κορυφή των Κενταύρων

στην-κορυφή-των-κενταύρων-402096

Το ταξίδι στο Πήλιο δεν είναι συνηθισμένο, γιατί είναι ένα ταξίδι στη θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου, στη μυθική χώρα των Κενταύρων. Το βουνό των τεσσάρων εποχών υψώνεται επιβλητικό βορειανατολικά του Βόλου ανάμεσα στον Παγασητικό και το Αιγαίο Πέλαγος.

Εικοσιτέσσερα χωριά μοναδικής αρχιτεκτονικής, ένα χαρισματικό φυσικό περιβάλλον με οργιώδη, ποικιλόμορφη βλάστηση, ακτές βραχώδεις, ακτές γραφικές συνεχείς εναλλαγές τοπίου, από γαλάζιο σε πράσινο, από βουνό σε θάλασσα, μια αρμονική σύνθεση έντονων αντιθέσεων που μαγεύουν τον επισκέπτη.

Εκεί στην κορυφή του βουνού μετά από 26 χλμ. πορείας μέσα από εναλλασσόμενα τοπία καταπράσινων λιβαδιών, ξέφωτων, και πυκνών δασών, ξεπροβάλλει ο μικρός οικισμός Χάνια, χτισμένος σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Ο ορεινός αυτός οικισμός, είναι το σταυροδρόμι που ενώνει το δυτικό με το ανατολικό Πήλιο.

Ολόκληρο το χωριό είναι στην κυριολεξία βυθισμένο στις οξιές και στα έλατα. Πολυάριθμα ξύλινα ταβερνάκια και πετρόχτιστοι ξενώνες αγκαλιάζουν όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου. Κατά την επίσκεψή σας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα του χωριού σε κάποιο από τα ταβερνάκια, καθώς τα Χάνια φημίζονται για το παραδοσιακό ‘σπεντζοφάι’ και τη φασολάδα. Επίσης πέρα από τους παραδοσιακούς και σύγχρονους ξενώνες, λειτουργούν και καταφύγια στο χωριό του ‘Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου’.

Ο μεγάλος αριθμός καταλυμάτων είναι μια παράδοση που δεν είναι καινούρια για το χωριό, καθώς από πολύ παλαιότερα οι ταξιδιώτες αναζητούσαν τροφή και στέγη στους ξενώνες ή ‘χάνια’ του οικισμού, και έτσι εδραιώθηκε η σημερινή του ονομασία. Στα «χάνια» ξεκουράζοντας εκείνες τις εποχές οι «κιραντζήδες» του Ανατολικού Πηλίου που ταξίδευαν με τα ζώα τους από τα «πίσω χωριά» στο «Κάστρο» δηλαδή το Βόλο και τανάπαλιν κουβαλώντας τα προϊόντα του τόπου ή «κουμπάνιες».

Σήμερα όπως και τότε σας περιμένουν να σας συνοδεύσουν στο μαγευτικό σας ταξίδι στο Πήλιο. Μόλις 2 χλμ. από το χωριό είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, οι Αγριόλευκες και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για άθληση τις κρύες μέρες του χρόνου. Κι αν πάλι δεν αγαπάτε το χιόνι, μπορείτε να επιδοθείτε σε άλλες δραστηριότητες που προσφέρονται στο χωριό. Μπορείτε να περιπλανηθείτε μέσα στα μυθικά δάση, διαλέγοντας κάποια πεζοπορική διαδρομή, να ποδηλατήσετε από την κορυφή ως τους πρόποδες του βουνό ή ως κάποιο γειτονικό χωριό, να περιηγηθείτε με άλογα μέσα από απέραντα λιβάδια και πυκνά δάση, να αναρριχηθείτε σε κάποια πλαγιά του Πηλίου ή να επιδοθείτε σε δραστηριότητες όπως τοξοβολία ή σκοποβολή.

Από τα Χάνια υπάρχουν αρκετές διαδρομές με ποδήλατο του βουνού. Οι πιο γνωστές είναι από Χάνια για Κισσό μέσω Αϊ Γιάννη, απόσταση 24 χλμ. και διάρκειας περίπου 4 ωρών, από Χάνια για Χορευτό μέσω Ζαγοράς και Πουρί, απόσταση 17 χλμ. και διάρκειας περίπου 4 ωρών, και από Χάνια για Καλά Νερά μέσω Αϊ Γιώργη και Γαντζέα, απόσταση 27 χλμ. και διάρκειας περίπου 5 ωρών. Οι έμπειροι πεζοπόροι μπορούν να επιλέξουν την διαδρομή Κισσός – Χάνια, που απέχει 8 χλμ. και υπολογίζεται σε 3 με 3μιση ώρες. Για τους πιο εναλλακτικούς εκδρομείς προσφέρεται η ευκαιρία της διαδρομής Δράκεια – Χάνια, διάρκειας περίπου 3 ωρών, όπου προσφέρεται η ευκαιρία της ανάβασης, μήκους περίπου 9 χλμ. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή γύρω από τον οικισμό προσφέρεται για διαδρομές εντούρο και 4Χ4.

Τα Χάνια φαίνεται ευλογήθηκαν με το άγγιγμα κάποιου Ολύμπιου θεού, αφού το τοπίο αλλάζει ανάλογα με την εποχή, χωρίς να παύει να αποτελεί καταφύγιο για τον επισκέπτη. Το καλοκαίρι είναι μοναδική όαση δροσιάς, φρέσκου οξυγόνου και χαλάρωσης, το φθινόπωρο το δάσος, ο ουρανός και η θάλασσα γίνονται καμβάς ενός ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, το χειμώνα φοράει τα λευκά του και καλεί τους εκδρομείς να επιδοθούν στα χειμερινά σπορ, ενώ την άνοιξη το χωριό αποτελεί ορμητήριο για κάθε είδους δραστηριότητα (ιππασία, ποδήλατο βουνού, πεζοπορία, διαδρομές εντούρο και 4Χ4) με εκρήξεις χρωμάτων, μυρωδιών και αισθήσεων.

Το χιονοδρομικό κέντρο

Ένα από τα ωραιότερα διεθνών προδιαγραφών Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας σε υψόμετρο 1500μ. Οι Αγριόλευκες είναι ένα από τα δύο πρώτα χιονοδρομικά κέντρα που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Απέχει 25χλμ. Από το Βόλο, 2χλμ από τα Χάνια και 13 χλμ. Από την Πορταριάς.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει:

  • 5 Αναβατήρες συνολικής δυναμικότητας 2.000 ατόμων/ώρα
  • 3 εναέριοι (2 μονοθέσιοι, 1 διθέσιος) και 2 συρόμενοι με δυνατότητα εξυπηρέτησης 2.500 ατόμων την ώρα
  • Πίστες συνολικού μήκους 7,5 χλμ.
  • 2,5 χλμ.σκί καταβάσεων και 5 χλμ. σκι περιπατητικό όπως και καταφύγιο δυναμικότητας 80 ατόμων
  • τρεις χώροι στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 350 αυτοκινήτων
  • μόνιμο εκχιονιστήρα και δύο μηχανήματα πατήματος πίστας

Μη χάσετε την πολύ όμορφη εμπειρία και διασκέδαση από τα νυκτερινά πάρτι που διοργανώνονται συχνά στο Χιονοδρομικό κέντρο. Οι σκιέρ γλιστρώντας στις χιονισμένες πλαγιές αγναντεύουν από την μια πλευρά τον Παγασητικό κόλπο και από την άλλη το Αιγαίο πέλαγος.

Που θα μείνετε

Χάνια Hotel

Τηλ.: 24280 96400

fax: 24280 96421

Τασία Ξενοδοχείο: Σας προσφέρει μια όμορφη επιλογή από δωμάτια στα Χάνια Πηλίου και κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες.

Τηλ.: 24280 96323

Τοξότες Ξενοδοχείο: Πανέμορφο Ξενοδοχείο με πισίνα, δωμάτια και σουίτες πολυτελείας, για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή, στα Χάνια όλο τον χρόνο.

Τηλ.: 24280 96600

Χάνια Παλάς

Τηλ.: 24280 96400

fax: 24280 96421

Πηλέας

Τηλ.: 2428096431

Fax: 2428096431

Μάνθος

Τηλ.: 2428096402-5

Fax: 2428096405

Web site: www.manthoshotel-pelion.com

Χάνι του Ζήση

Τηλ.: 2428096414

Fax: 2428096426

Που θα φάτε

“Το Χάνι του Ζαφείρη”

Σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, με πηλιορείτικο χρώμα, συντροφιά με το τζάκι το χειμώνα με την μαγευτική θέα και τη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες, απολαύστε τη μεγάλη ποικιλία των γαστρονομικών προτάσεων του καταλόγου μας.

Το Χάνι του Κοκκίνη

Στην Ταβέρνα – Εστιατόριο θα βρείτε παραδοσιακές Πηλιορείτικες νοστιμιές και ντόπιο χύμα κρασί. Το καλοκαίρι απολαύστε το δροσερό φυσικό περιβάλλον κάτω απ τα πλατάνια και τις οξιές ενώ το χειμώνα το κατάλευκο του χιονιού την θαλπωρή του τζακιού και τα χειμερινά σπορ δίπλα στο Χιονοδρομικό κέντρο Πήλίου.

Το σαλέ του χιονοδρομικού

Στο ψηλότερο σημείο του Πηλίου, μέσα στο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται ένα υπέροχος χώρος Σαλέ που προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα στους επισκέπτες του από τις συναρπαστικές χειμερινές του δραστηριότητες.

Στο Σαλέ θα βρείτε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, διακοσμημένο με παραδοσιακά στοιχεία και πολύ γούστο. Το πέτρινο τζάκι του θα σας κρατήσει συντροφιά όση ώρα απολαμβάνετε το ζεστό καφέ σας ενώ η υπέροχη θέα από τα ξύλινα παράθυρά του θα σας καθηλώσει. Απολαύστε από εκεί όλο το Πήλιο μέχρι και τη θάλασσα του Αιγαίου.

Η παρεΐστικη ατμόσφαιρα και η ζεστή διακόσμηση με τις γούνινες λεπτομέρειες κάνουν τον επισκέπτη να το λατρέψει. Αν η καθαρή ατμόσφαιρα του βουνού σάς άνοιξε την όρεξη, στο Σαλέ θα βρείτε διάφορα γευστικά σνακς που θα σας “δυναμώσουν” για τις μετέπειτα συναρπαστικές σας περιπέτειες.

Το Σαλέ γίνετε πόλος έλξης από πολλούς επισκέπτες αφού είναι το μοναδικό στην περιοχή και συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στο ήδη υπέροχο ειδυλλιακό τοπίο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου