ΕΛΛΑΔΑ

Η Πάτρα ανάμεσα στις πρωτεύουσες που αξίζει να επισκεφτείς σύμφωνα με τον Guardian

η-πάτρα-ανάμεσα-στις-πρωτεύουσες-που-α-174157

Τις 10 μικρότερες πόλεις, που αποτελούν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης παρουσίασε στο ευρύ κοινό με άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

Το άρθρο του Guardian ξεκινά με αναφορά στη μοναδική Μελίνα Μερκούρη, η οποία το 1983, η τότε υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, είχε εκφράσει την άποψη ότι η πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης θα πρέπει να γιορτάζεται κάθε χρόνο βάζοντας στο επίκεντρο μία διαφορετική πόλη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Με αυτόν τον τρόπο, η Μελίνα Μερκούρη πίστευε ότι οι διαφορετικές κουλτούρες και αξίες της κάθε χώρας θα παρουσιάζονταν μέσα από την κάθε πόλη. Έτσι, το 1985, το πρόγραμμα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» εδραιώθηκε ως θεσμός με πάνω από 60 πόλεις να λαμβάνουν τον φόρο τιμής της πολιτιστικής πρωτεύουσας της χρονιάς.

Σε νέο του άρθρο λοιπόν, ο Guardian συστήνει στο αναγνωστικό κοινό του τις 10 μικρές ευρωπαϊκές πόλεις που μπορεί να μην γνωρίζεις αλλά πρέπει να επισκεφτείς καθώς έχουν πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Ανάμεσά τους και μια ελληνική: Η Πάτρα.

Η Αχαϊκή πόλη υπήρξε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2006. Σύμφωνα με τον βρετανικό κολοσσό, μπορεί να μην είναι η πιο όμορφη από όλες αλλά διαθέτει 3.000 χρόνια ιστορίας.

Το λιμάνι, το πανεπιστήμιο, οι πολλές πλατείες και πεζόδρομοι και η οικονομική ζωή της παραθαλάσσιας φοιτητούπολης αποτελούν σημαντικά κομμάτια της.

Το αρχαιολογικό της μουσείο, ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα αλλά και το μεσαιωνικό της κάστρο με θέα τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, το σπίτι του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά, το Ρωμαϊκό Ωδείο είναι μερικά μέρη που αξίζει να επισκεφθείς.

Η νύχτα ξεκινά από την κεντρική πλατεία του Γεωργίου Α’, όπου δεσπόζει το νεοκλασσικό θέατρο Απόλλων και δύο περίτεχνα σιντριβάνια με λιοντάρια. Το νεότερο «θαύμα» της περιοχής αποτελεί η Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου, με μήκος 2 χλμ, που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα.

Ακόμη, η οινοποιεία Achaia Clauss, ο Φάρος και το Πατρινό Καρναβάλι αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Οι άλλες πόλεις που συνθέτουν την 10αδα είναι: Μπέργκεν (Νορβηγία), Σαλαμάνκα (Ισπανία), Σιμπίου (Ρουμανία), Λινζ (Αυστρία), Τούρκου (Φινλανδία), Γκιμαράες (Πορτογαλία), Πίλσεν (Τσεχία), Άαρχους (Δανία), Ματέρα (Ιταλία).

bovary.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου