ΤΑΞΙΔΙΑ

«Βούλιαξε» από επισκέπτες η Μαγνησία

βούλιαξε-από-επισκέπτες-η-μαγνησία-677432

Αυξημένη κίνηση σημειώνεται στη Μαγνησία λόγω της εορταστικής περιόδου, με τον μέσο όρο της πληρότητας να ξεπερνά το 90% στα τουριστικά καταλύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και αντίστοιχα του Πηλίου λόγω των πολυάριθμων επισκεπτών. Κίνηση παρατηρήθηκε αντίστοιχα και από τη Μαγνησία προς το εξωτερικό, κυρίως προς Μπάνσκο και Αυστρία, με δεκάδες Βολιώτες, αλλά και κατοίκους των νησιών να επιλέγουν τη συγκεκριμένη περίοδο για χειμερινές διακοπές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργου Ζαφείρη τα ποσοστά πληρότητας εντάσσονται στο πλαίσιο της εποχής, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αρκετοί εν δυνάμει επισκέπτες δεν μετακινήθηκαν από τη βάση τους επηρεασμένοι από τις προβλέψεις για δυσμενείς καιρικές συνθήκες τις μέρες των Χριστουγέννων. «Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ψυχολογία των εκδρομέων της εορταστικής περιόδου και πιστεύουμε ότι αρκετοί δεν ταξίδεψαν τελικά» είπε ο κ. Ζαφείρης.

Ο ίδιος αναφέρει παράλληλα ότι υπάρχει κίνηση και στο ενδιάμεσο διάστημα στη Μαγνησία, ενώ οι ξενοδόχοι προσβλέπουν σε ικανοποιητικά ποσοστά πληρότητας και ενόψει Πρωτοχρονιάς για να τονώσουν τους τζίρους τους.

Ο μέσος όρος διαμονής των επισκεπτών είναι δυόμιση περίπου μέρες, ενώ ο κύριος όγκος των εκδρομέων είναι οικογένειες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Θεσσαλία, χωρίς να λείπουν οι ξένοι τουρίστες, κυρίως Γερμανοί, από τον εορταστικό ταξιδιωτικό χάρτη.

Οι κρατήσεις ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο, καθώς ο Βόλος και το Πήλιο ανήκουν στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του χειμώνα και της εορταστικής περιόδου ειδικότερα, γεγονός που τονώνει την κίνηση των ημερών. Ο κ. Ζαφείρης σημείωσε, ωστόσο, ότι παρά την αυξημένη κίνηση των γιορτινών ημερών, εξακολουθεί να είναι δύσκολη η καθημερινότητα των επαγγελματιών του κλάδου.

Αγαπημένος προορισμός το Πήλιο

Για ικανοποιητικά ποσοστά πληρότητας στα καταλύματα υψηλής κατηγορίας σε Πορταριά, Μακρινίτσα, Βόλο, Αγριά, Μηλιές, Πινακάτες, Ανατολικό Πήλιο, Ζαγορά και Τσαγκαράδα κάνει λόγο ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι η ύφεση της τελευταίας δεκαετίας έχει αλλάξει τον εορταστικό τουριστικό χάρτη δεδομένου ότι πριν από το 2013 υπήρχε πληρότητα που διαρκούσε δύο εβδομάδες, ενώ πλέον περιορίζεται σε διήμερα και τριήμερα.

Στο μεταξύ, αρκετοί Βολιώτες επέλεξαν οικονομικά πακέτα για ταξίδια στο εξωτερικό, επιλέγοντας το Μπάνσκο και την Αυστρία για ολιγοήμερες εορταστικές «αποδράσεις» σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, με τον κ. Λεβέντη να εκτιμά ότι η κίνηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες γιορτινές μέρες.

Δημοφιλές το τρενάκι

Εξίσου δημοφιλές είναι και το τρενάκι του Πηλίου, το οποίο υπολογίζεται ότι συγκέντρωσε περισσότερους από 450 επιβάτες σε διάστημα τεσσάρων μόλις ημερών.

Τα δρομολόγια, που πραγματοποιήθηκαν Σάββατο 22, Κυριακή 23, Δευτέρα 24 και προχθές 26 Δεκεμβρίου, σημείωσαν εντυπωσιακή πληρότητα, γεγονός που προκαλεί την εύλογη ικανοποίηση των υπευθύνων.

Κατά κύματα συρρέουν γκρουπ, αλλά και οικογένειες επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν τις γιορτινές διακοπές τους με μια βόλτα με το τρενάκι του Πηλίου.

Η εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου και το έντονο ενδιαφέρον για το τρένο του Πηλίου εκτιμάται ότι είναι συνάρτηση της συντονισμένης προβολής του τρένου, της συμμετοχής σε εκθέσεις του εξωτερικού, αλλά και της δύναμης του διαδικτύου, που καθιστά ευρύτερα γνωστή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάθε πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, καταφθάνουν διαρκώς διαδικτυακά μηνύματα από αλλοδαπούς, κυρίως Βρετανούς και Γερμανούς, οι οποίοι επιθυμούν να εντάξουν το τρενάκι στο πρόγραμμα των διακοπών τους στο Πήλιο και τη Μαγνησία.

Επισκέπτες στο μουσείο

Κίνηση παρατηρείται και στο αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου, όπου καταγράφηκαν περίπου 150 επισκέπτες από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες. Οι αρχαιότητες που κοσμούν τις προθήκες και το στολισμένο δέντρο που δεσπόζει στον χώρο αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες, οι οποίοι στη διάρκεια της παραμονής τους στη Μαγνησία επιθυμούν να γνωρίσουν την πολιτιστική ταυτότητα και την κληρονομιά του Νομού.

Με υπεραστικά λεωφορεία

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ που έχουν ενισχυθεί με επιπλέον δρομολόγια λόγω των ημερών κυρίως στις γραμμές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο Δημήτρη Κολυνδρίνη στατιστικά στοιχεία αναμένεται να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου.

Κίνηση στα τρένα

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα δρομολόγια των τρένων, κυρίως από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο σταθμάρχης του Βόλου Γιώργος Αποστολέρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι αρκετοί επιβάτες επιλέγουν το τρένο για τη μετακίνησή τους.

Εκδράμουν οι νησιώτες

Εορταστική κίνηση σημειώθηκε και από τα νησιά των Βορείων Σποράδων προς χερσαίους προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, καθώς η εορταστική περίοδος ενδείκνυται για οικογενειακές αποδράσεις.

Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και εκπαιδευτικοί οι οποίοι βρίσκονται στα νησιά μετακινήθηκαν προς τους τόπους καταγωγής τους, ενώ πολλοί κάτοικοι των Βορείων Σποράδων πραγματοποιούν ήδη τις γιορτινές τους διακοπές.

Η μεγαλύτερη κίνηση σημειώθηκε στις 20 και τις 21 Δεκεμβρίου οπότε και καταγράφηκε υψηλή πληρότητα στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος». Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ναυτικός πράκτορας της Σκιάθου Βασίλης Νικολάου πολλοί είναι εκείνοι που ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους τις γιορτινές μέρες στους προορισμούς της επιλογής τους, επωφελούμενοι των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου