ΤΑΞΙΔΙΑ

ΠΟΡΤΑΡΙΑ : Θα την αγαπήσετε με την πρώτη ματιά

πορταρια-θα-την-αγαπήσετε-με-την-πρώτη-472061

Το φυσικό περιβάλλον,  οι πανέμορφες κορφές του Πηλίου και τα άφθονα νερά των πηγών συνθέτουν ένα γοητευτικό τοπίο

Η Πορταριά, ένα πανέμορφο χωριό με θέα στον Παγασητικό, πνιγμένο στα δέντρα και τα λουλούδια αποτελεί τον κοντινότερο προς την κορυφή του Πηλίου οικισμό. Πραγματικό "μπαλκόνι", απ΄ όπου η ματιά αγναντεύει το πέλαγος ή τις ράχες και τις κορυφές, αποτέλεσε σημαντικό κεφαλοχώρι που γνώρισε σε πολλές εποχές ακμή και πλούτο. Απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το Βόλο, αλλά η θέση του το απομονώνει από την ενοχλητική κίνηση. Έτσι είναι ιδανικό για ήσυχες διακοπές πολύ κοντά στην πρωτεύουσα.

Το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, με τις πανέμορφες κορφές του Πηλίου να υψώνονται πάνω της και τα άφθονα νερά των πηγών, συνθέτουν ένα γοητευτικό τοπίο. Όπου και αν πέσει η ματιά, αντικρίζει κάποιο ρυάκι.

Για να εκτιμήσετε πραγματικά την Πορταριά πρέπει πρώτα να την επισκεφθείτε. Προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό  βουνού και θάλασσας. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σκι το χειμώνα, και κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου ή του Παγασητικού, το καλοκαίρι. Το χειμώνα το χωριό ντύνεται στα λευκά και η μυρωδιά του καμένου ξύλου στο τζάκι τον ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Το καλοκαίρι πάλι κάτω από τη σκιά των πλατανιών, δίπλα στις ανθισμένες ορτανσίες και τα τρεχούμενα νερά μπορεί να απολαύσει τις ευωδιές της φύσης, πίνοντας τσίπουρο, για το οποίο είναι πασίγνωστη η περιοχή.

Κοντά στην πλατεία μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια του ξενοδοχείου “Θεοξένια” που μετά το 1900 θεωρείτο το πολυτελέστερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων, το οποίο καταστράφηκε κατά την περίοδο της κατοχής από τους Γερμανούς.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία βόλτα στην πηγή “Μάνα” με τους καταρράκτες στη θέση Κάραβος. Από εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει μέσα από πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά στην Αδάμενα. Οι φυσικές καλλονές της Πορταριάς εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Περπατήστε στο περίφημο «Μονοπάτι των Κενταύρων» και αφεθείτε στην γοητεία της φύσης.

Η Πορταριά είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου. Προσφέρει στους επισκέπτες της την ηρεμία της εξοχής και την απόλαυση της ομορφιάς της φύσης. Η διαμονή σας στα παραδοσιακά καταλύματα του χωριού θα σας μείνει αξέχαστη, όπως και ζεστή φιλοξενία των ντόπιων.

Εκκλησίες και μοναστήρια

Σημαντικότερο από όλα θεωρείται το παρεκκλήσι της “Παναγίας της Πορταρέας” από όπου πήρε το όνομά της η περιοχή. Ακριβώς δίπλα θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μια τριπλή βασιλική που χτίστηκε το 1856.

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, βυζαντινού ρυθμού, βρίσκεται στο δρόμο προς τη γειτονική Μακρινίτσα και στεγάζει πολλές βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά στολίδια.

Στο δρόμο προς τη Μακρινίτσα, αξίζει να επισκεφθείτε το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με πλούσια βυζαντινή διακόσμηση.

Η Παναγία Πορταρέα

Ο μονόχωρος ξυλόστεγος ναΐσκος της Παναγίας Πορταρέας στην Πορταριά χτίστηκε τον 16° αι. πάνω στο βυζαντινό μονίδριο της Παναγίας Πορταρέας. Εργασίες συντήρησης που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο μνημείο απέδειξαν ότι από τον αρχικό βυζαντινό ναό διασώζονται στα χαμηλά μέρη της βόρειας, νότιας και ανατολικής πλευράς τμήματα της τοιχοποιίας και ότι αυτός είχε τις ίδιες διαστάσεις με εκείνες του ναού του 16ου αι.

Η μικρή αυτή μονή ήταν αρχαιότερη από την μονή Προδρόμου Νέας Πέτρας, στην οποία και ανήκε μετά την ίδρυσή της (1972). Η χρονολογία ανέγερσής της τοποθετείται με πολύ πιθανότητα στο πρώτο μισό του 13ου αι. Στον ναΐσκο υπάρχουν τοιχογραφίες του 16ου αι.

Τα αρχοντικά της Πορταριάς

Τα πολυάριθμα αναστηλωμένα αρχοντικά είναι η ζωντανή συνέχεια της ιστορίας της Πορταριάς και αυθεντικά δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το Αρχοντικό Ζούλια (το οποίο λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή θηλέων), το Αθανασάκειο νηπιαγωγείο (από τα πρώτα στην Ελλάδα), το Τσοπότειο Σχολαρχείο είναι μερικά από τα σημαντικότερα μουσειακά μνημεία.

Αξιοθέατα

•    Πηγή Μάνας (διαμορφωμένος χώρος με πλακόστρωτη πλατεία, κιόσκι ανάπαυλας ανάμεσα σε πλατάνια και νερά)

•    Καταρράκτης Κάραβος (μικρός φυσικός καταρράκτης, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από ψηλά την Πορταριά και να περάσει κάποιες ώρες χαλάρωσης στο καφενεδάκι που υπάρχει εκεί)

•    Πλατεία Αδάμενας (ιδανικό μέρος χαλάρωσης και αναψυχής, σημείο έναρξης του μονοπατιού προς την Πηγή Μάνας)

•    Κεντρική Πλατεία «Μελίνας Μερκούρη» (περιτριγυρισμένη από ξενοδοχεία και ταβέρνες, χώρος των κυριοτέρων πολιτιστικών εκδηλώσεων)

•    Πλατεία Ταξιαρχών (ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει στο πέτρινο εκκλησάκι και να απολαύσει την καταπληκτική θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό).

Μουσειακά Μνημεία

•    Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο (από τα πρώτα στην Ελλάδα)

•    Αρχοντικό Ζούλια (το οποίο λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή θηλέων και είναι το σημερινό Μουσείο)

•    Τσοπότειο Σχολαρχείο (το σημερινό Σχολείο)

•    Θεοξένια (ερείπια του πολυτελέστερου ξενοδοχείου των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου)

•    Παναγία Πορταρέα

•    Παναγίτσα – Αγ. Συμεών (εκκλησάκι αρχαιολογικής σημασίας πρόσφατα αναστηλωμένο)

•    Παναγία Οδηγήτρια (μοναστήρι με 40 μοναχές).

Οι βρύσες του χωριού

Σ’ όλη την Πορταριά θα βρει ο επισκέπτης βρύσες και κρήνες λιτές ή περίτεχνες ή θολωτές διάσπαρτες τόσο πάνω στον κεντρικό δρόμο, όσο και μέσα στα καλντερίμια.

Ανηφορίζοντας λοιπόν στην Πορταριά, η πρώτη βρύση που συναντάμε είναι αυτή μπροστά στο εκκλησάκι της Παναγίτσας Παπαρρήγα. Λίγο πιο κάτω, μέσα στο χώρο του Ξενία, κάτω απ’ το πλατάνι, δίπλα στον Άγιο Ταξιάρχη, δεσπόζει άλλη λιθόκτιστη βρυσούλα. Στην άκρη του εθνικού δρόμου, μπροστά στους Αγίους Αναργύρους, τα μπετόνια στοιβαγμένα περιμένουν να γεμίσουν με γάργαρο νερό από τους Βολιώτες που ανεβαίνουν. Στη διασταύρωση του Εθνικού με το καλντερίμι που οδηγεί στο τριώροφο λιθόκτιστο κτίριο που ήταν παράρτημα τού Θεοξένια, άλλη λιθόκτιστη κι αυτή, τρέχει το νερό της νύχτα – μέρα.

Από την άλλη πλευρά, απ’ τον επαρχιακό δρόμο Πορταριάς – Μακρινίτσας, είναι η βρύση της Αδάμαινας. Από δική της πηγή έχει το καλύτερο νερό. Οι βρύσες στην Πορταριά είναι ατελείωτες.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου