ΤΑΞΙΔΙΑ

Τρίκερι: Ένας παράδεισος στη μέση του Παγασητικού

τρίκερι-ένας-παράδεισος-στη-μέση-του-π-513819

Ο γραφικός οικισμός, οι μικρές ήσυχες αμμουδιές, το φτερούγισμα των γλάρων και τα αξέχαστα ηλιοβασιλέματα συνθέτουν το τοπίο του νησιού

 

Ενα νησί -κυριολεκτικά μικρός παράδεισος- χωρίς τροχοφόρα, που βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Ο γραφικός οικισμός, οι μικρές ήσυχες αμμουδιές και το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας συνθέτουν το τοπίο του νησιού. Το φιλόξενο μοναστήρι της Παναγιάς δεσπόζει στην κορυφή του. Απέναντί του βρίσκονται τα νησάκια Μικρά. Στις δυτικές ακτές του νησιού, στον όρμο της Αγίας Σοφίας, έχουν εντοπιστεί λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας.

Το ιπτάμενο δελφίνι από τον Bόλο θα σας αφήσει σε ένα γραφικό λιμάνι γεμάτο γαλήνη και ηρεμία, συντροφιά με φιλόξενους ανθρώπους, το φτερούγισμα των γλάρων, τις μοναχικές ακρογιαλιές και τα αξέχαστα ηλιοβασιλέματα, που συνοδεύονται από τον ήχο των τζιτζικιών. Aν πάλι προτιμήσετε να πάτε με το αυτοκίνητό σας, ξεχάστε το απέναντι στον Aλογόπυργο και όταν θελήσετε, αν…θελήσετε να επιστρέψετε, κλείστε ραντεβού με ένα βαρκάρη του νησιού να σας μεταφέρει απέναντι.

Στο νησί δεν κυκλοφορεί κανένα μεταφορικό μέσο. Όλες οι μετακινήσεις γίνονται είτε με τα πόδια είτε με βάρκες είτε μέσα στο νησί με γαϊδουράκια. Τα περισσότερα σπίτια του, ελάχιστα στον αριθμό, στέκουν περήφανα στην άκρη του κύματος κυριολεκτικά, καλοφτιαγμένα, με πηλιορείτικη εσωτερική διακόσμηση.

Στην ταβέρνα της κυρίας Γαλάτειας θα βρείτε τσίπουρο, φρέσκο ψάρι, κι ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Θαλασσινούς μεζέδες θα απολαύσετε και στην ταβέρνα του Λάμπρου στο λιμάνι. Πάντως το βράδυ όλοι μαζεύονται για ποτό στο μπαράκι του Nικήτα.

H γνωστότερη παραλία του νησιού είναι η Πράσινη Άμμος. Θα πάτε ή από το μονοπάτι πεζοπορία ή με κάποια βάρκα. Ωστόσο, αν δεν έχετε όρεξη να μετακινηθείτε, μπορείτε να κολυμπήσετε σε κάποιο κολπίσκο τριγύρω από το λιμάνι, που σίγουρα θα είναι μόνο δικός σας. Με βάρκα θα επισκεφθείτε κι άλλες παραλίες.

Το Παλαιό Τρίκερι

Το νησί αυτό, που από ψηλά μοιάζει με χταπόδι που επιπλέει, είναι γνωστό από τα προχριστιανικά χρόνια ως Κικύνηθος, όνομα που έφερε και η πόλη που ήταν χτισμένη πάνω σε αυτό. Η παράδοση θέλει στο νησί να έχει προσαράξει η Αργώ του Ιάσονα για να την καλαφατίσουν και να την ασφαλτώσουν οι ναύτες της, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει το μακρινό ταξίδι της για την Κολχίδα.

Σαφή ίχνη αρχαίου ή μεσαιωνικού οικισμού δεν υπάρχουν στο νησί, ενδέχεται όμως ένας τέτοιος οικισμός όντας στην παραλία να «βούλιαξε» στη θάλασσα τα χρόνια των μεγάλων σεισμών του 6ου μ.Χ. αιώνα, όταν τα παλιρροϊκά κύματα κάλυψαν τις παραλίες του Παγασητικού. Και σε αυτό μάλιστα συνηγορούν αμυδρά έστω κάποια ισχνά οικοδομικά λείψανα που υπάρχουν στα ρηχά του κόρφου της Αγίας Σοφίας, στη δυτική παραλία του νησιού, όπου επισημάνθηκαν και στη στεριά λείψανα μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Το νησί υπέφερε πολύ στα υστερομεσαιωνικά αλλά και στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας από τους πειρατές, που τελικά πρέπει να κατέστρεψαν τον εκεί μεσαιωνικό οικισμό και να έγιναν αιτία να εγκαταλειφθεί το νησί από τους κατοίκους του, οι οποίοι πέρασαν στην απέναντι στεριά και έχτισαν το Τρίκερι.

Πάντως κάμποσα χρόνια τώρα το όμορφο και καταπράσινο αυτό νησί έχει γίνει πόλος έλξης προσκυνητών αλλά και χιλιάδων καλοκαιρινών τουριστών που απολαμβάνουν τις πανέμορφες ακρογιαλιές του.

Ιερά Μονή Παναγίας Ευαγγελιστρίας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ευαγγελιστρίας βρίσκεται στη μέση περίπου του νησιού Τρίκερι, σε μια κατάφυτη περιοχή από ελαιώνες και κυπαρίσσια, σε υψόμετρο 47 μέτρων.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η κατασκευή της τελείωσε το 1837. Το καθολικό είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, αθωνίτικου τύπου. Στη Μονή υπάρχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση που χρονολογείται από το 1859 και εικόνες που χρονολογούνται από το 1865. Το δάπεδο του Ναού είχε υποστεί καταστροφές, οι οποίες πλέον έχουν επισκευαστεί με πλάκες μαρμάρου.

Κατά το παρελθόν υπήρχαν επτά Ναοί στο νησί, οι οποίοι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας. Σημείο αναφοράς του νησιού όμως στη συνέχεια έγινε από τις 10 Σεπτεμβρίου του 1825 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας (Ευαγγελισμός), που κατά την παράδοση είναι και αυτή ιστορημένη από τον Λουκά με την εγκαυστική μέθοδο και με υλικά τη μαστίχα και το κερί. Η μικρή αυτή εικόνα, διαστάσεων μόλις 12×18 εκ. βρέθηκε τη μέρα εκείνη στη ρίζα μιας αγριελιάς ύστερα από όνειρο που είδε ο Δαμιανός Κοσλής, μοναχός της μικρής μονής του νησιού Ιωάννου του Προδρόμου (1786) και στην ίδια θέση χτίστηκε αργότερα (1837) μεγάλη μονή αφιερωμένη στην Παναγία Φανερωμένη ή Φανερούσα.

Η συγκεκριμένη Μονή αποτελεί την πιο αξιόλογη Μονή του νησιού, έχει 100 κελιά που λειτουργούν ως ξενώνες και γιορτάζει στις 10 Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία εύρεσης της εικόνας. Τέλος, στην πίσω πλευρά της Μονής εντοπίζεται θέατρο κατασκευασμένο από πολιτικούς κρατούμενους.

Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, προς εορτασμό του θαυμαστού γεγονότος της εύρεσης της εικόνας της Παναγιάς με προσέλευση χιλιάδων προσκυνητών, μιας και η χάρη της είναι μεγάλη και τα θαύματα της πολλά.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου