ΤΑΞΙΔΙΑ

Καταρράκτες Εδεσσας: Η δύναμη της φύσης που γέννησε μια πόλη

καταρράκτες-εδεσσας-η-δύναμη-της-φύση-701351

Αν κάποια πόλη της Ελλάδας έχει συνδεθεί απόλυτα με τον πλούτο της γεωμορφολογίας της είναι η Εδεσσα με τους καταρράκτες της. Εκεί όπου ένα υδάτινο δίκτυο φτάνει στην άκρη ενός βράχου, προσφέροντας ένα υπερθέαμα στους επισκέπτες της πόλης.

Οι διάσημοι καταρράκτες της Εδεσσας, που δίνουν στην πρωτεύουσα του Νομού της Πέλλας το προσωνύμιο «η πόλη των νερών», αποτελούν μια εντυπωσιακή πινελιά της άγριας φύσης μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε έναν λόφο που μοιάζει με ένα γιγάντιο μπαλκόνι που κοιτάει τη μεγάλη πεδιάδα της Μακεδονίας. Οταν ο καιρός είναι καθαρός, το βλέμμα ατενίζει τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας μέχρι και τον Αθω. Στα δυτικά η Εδεσσα συναντάει μικρούς λόφους και ήρεμους λόγγους αλλά στα ανατολικά της καταλήγει απότομα σε έναν γκρεμό, το «φρύδι της πόλης» ή, όπως αλλιώς ονομάζεται, ο Ψηλός Βράχος.

Πίσω από την πόλη υψώνεται επιβλητικά ο ορεινός όγκος του Βόρα και είναι τα νερά από τα χιόνια του βουνού που σχηματίζουν δεκάδες μικρά ποτάμια που φεύγουν προς τα ανατολικά να συναντήσουν τον κάμπο. Ο πιο σημαντικός ποταμός από αυτούς είναι ο Εδεσσαίος, ή αλλιώς Βόδας, που ο κύριος όγκος του γεννιέται από τα νερά που φεύγουν από τη λίμνη Αγρας-Βρυττών-Νησίου. Ο Εδεσσαίος εισέρχεται στην πόλη από τα δυτικά στην τοποθεσία Κιουπρί. Στο σημείο αυτό βρίσκεται ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι της τουρκοκρατίας, ενώ από εδώ πιστεύεται ότι περνούσε και η αρχαία Εγνατία Οδός. Στη συνέχεια ο Εδεσσαίος μπαίνοντας στην πόλη χωρίζεται σε ξεχωριστούς τεχνητούς δακτύλιους μέχρι που φτάνει στον Ψηλό Βράχο, δημιουργώντας τους περίφημους καταρράκτες της Εδεσσας.

Μαγευτικά μονοπάτια

Ο αριθμός των καταρρακτών είναι εντυπωσιακός καθώς ανάλογα με την εποχή μπορεί να φτάσει και τους δώδεκα. Δύο όμως από αυτούς ξεχωρίζουν ως οι μεγαλύτεροι και πιο εντυπωσιακοί: ο Κάρανος και οι Δίδυμοι Καταρράκτες. Ο Κάρανος πέφτει από ύψος 30 μέτρων και τα νερά του αυξομειώνονται τεχνητά. Οι Δίδυμοι Καταρράκτες που βρίσκονται λίγο πιο βόρεια πέφτουν με ορμή καταλήγοντας στη τεχνητή λίμνη που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ στη βάση του Ψηλού Βράχου. Κοντά στη λίμνη, στη θέση Λόγγος, βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας Εδεσσας, ενώ κάτω από τον Κάρανο βρίσκεται το μικρό Σπήλαιο των Καταρρακτών.

Οι καταρράκτες της Εδεσσας δεν είχαν πάντα τη σημερινή τους μορφή. Πριν από τα τέλη του 14ου αιώνα ο κυρίως όγκος του νερού συγκεντρωνόταν σε μία μικρή λίμνη που απλωνόταν στους δυτικούς πρόποδες της πόλης. Τότε, κάποιο γεωλογικό φαινόμενο οδήγησε τα νερά προς τα βράχια. Αργότερα η δημιουργία της πόλης οδήγησε στην κατακερμάτιση του Εδεσσαίου και στη δημιουργία πολλών μικρών υδάτινων διαδρομών που περνούσαν σχεδόν από κάθε γειτονιά.

Σήμερα γύρω από τους καταρράκτες έχει δημιουργηθεί το Γεωπάρκο των Καταρρακτών, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση 100.000 τ.μ. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει σε όμορφα μονοπάτια που κινούνται σε πλακόστρωτα δίπλα σε νερά, μέσα σε πυκνόφυτα πάρκα, κάτω από τους τεράστιους αιωνόβιους πλάτανους και να ανακαλύψει το υπαίθριο Μουσείο Νερού. Σε διάφορα σημεία έχουν τοποθετηθεί αριστοτεχνικά παλιές ρόδες νερόμυλων και μηχανήματα που σκοπό είχαν να δαμάσουν προς όφελος της πόλης τον Εδεσσαίο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου