ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Η κοσμοπολίτικη πλευρά του Πηλίου

αγιοσ-ιωαννησ-η-κοσμοπολίτικη-πλευρά-530627

Σμαραγδένια νερά και κόκκινες στέγες που χάνονται στο βαθύ πράσινο της πλαγιάς συμπληρώνουν το γοητευτικό τοπίο

Μαγευτική είναι η ανατολή του ήλιου που αναδύεται μέσα από τη θάλασσα σε μία οργιώδη συμφωνία ρόδινων αποχρώσεων. Είναι το πρώτο ξύπνημα, σ΄ έναν τόπο που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή μέχρι αργά το βράδυ, όταν η νύχτα απλώνει τα πέπλα της, οδηγώντας μας στα νυκτερινά θέλγητρα του Αϊ-Γιάννη. Περιστοιχισμένος από δύο μοναδικού φυσικού κάλλους αμμουδιές, την Πλάκα και το Παπά–Νερό, ο Αγ. Γιάννης αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Ο Αϊ-Γιάννης είναι ένα από τα καλύτερα και φημισμένα χωριά για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου, περίπου 55 χλμ. από το Βόλο στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Προσκαλεί τους επισκέπτες και παραθεριστές να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα, σμαραγδένια, αιγαιοπελαγίτικα νερά, σε μια από τις ομορφότερες και μαγευτικότερες παραλίες του μυθικού βουνού.

Βρίσκεται βόρεια της Νταμούχαρης και σε απόσταση 5 χλμ. από το Μούρεσι και το χωριό πήρε το όνομά του από ένα παλιό μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη, πάνω στο οποίο χτίστηκε ο σημερινός μητροπολιτικός ναός. Είναι το παλαιότερο και το πιο γνωστό θέρετρο του Πηλίου. Στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν γίνει αξιόλογα έργα υποδομής και έτσι σήμερα ο τόπος έχει εξελιχθεί σε ένα καλοοργανωμένο τουριστικό κέντρο που από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβρη σφύζει από ζωή και κίνηση. Παρά το κάπως κοσμοπολίτικο πρόσωπό του ο Αϊ-Γιάννης διατηρεί πολλά πηλιορείτικα στοιχεία. Ο παραθεριστής μπορεί κάλλιστα να συνδυάσει τις μοντέρνες ανέσεις με την παρθένα φύση που βρίσκεται ολόγυρα.

Κάθε χρόνο ο Άγιος Ιωάννης προσελκύει καινούριους παραθεριστές απ’ όλο τον κόσμο που μαζί με τους τακτικούς απολαμβάνουν το όμορφο φυσικό τοπίο, το οποίο χαρακτηρίζουν: το θαυμάσιο κλίμα και το καταπράσινο δασωμένο βουνό που κατηφορίζοντας συναντάει τα βαθυγάλανα νερά της πλανεύτρας θάλασσας…

Ο επισκέπτης φτάνοντας εδώ θα έχει τη δυνατότητα με σημείο εξόρμησης τον Αγιο Ιωάννη να απολαύσει τα γραφικά πηλιορείτικα χωριά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, τις χαρακτηριστικές εκκλησίες με τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα τέμπλα, τις θαυμάσιες πλατειές, την πλούσια λαϊκή παράδοση που τη συναντάς σε κάθε βήμα, τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαρκούν όλο το καλοκαίρι κι ακόμη τα νόστιμα πηλιορείτικα φαγητά και το ντόπιο κρασί.

Στον Άγιο Ιωάννη προσφέρονται για ενοικίαση βάρκες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό ή και σκάφος για μία μεγαλύτερη εκδρομή. Τα ξωκλήσια του Αϊ-Γιώργη, του Αϊ-Γιαννάκη και το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη συμπληρώνουν τα αξιοθέατα. Εξαιρετικά πλούσιο είναι το Λαογραφικό Μουσείο στον Άγιο Δημήτριο.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις με την ονομασία “Πήλια”. Στο πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη στις 24 Ιουνίου αναβιώνει το έθιμο του Κλείδωνα και στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου ακολουθεί τριήμερο γλέντι. Κατά τη θερινή περίοδο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια διοργανώνονται με τον τίτλο “Αργοναυτικά”.

Πρόδρομος του πηλιορείτικου τουρισμού

Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένας πραγματικός πρόδρομος του πηλιορείτικου τουρισμού. Στα μέσα περίπου του 20ου αιώνα μεταμορφώθηκε από ένα άσημο μικρό ψαροχώρι σε ένα υπέροχο παραθαλάσσιο θέρετρο στο οποίο πολλοί Έλληνες περνούσαν το καλοκαίρι τους. Ειδικά στα τελευταία είκοσι χρόνια η εξέλιξη του Αϊ-Γιάννη σε υποδομή, οργάνωση και υπηρεσίες ήταν ραγδαία, γεγονός που τον έχει καταστήσει ένα αξιοζήλευτο θέρετρο και πόλο έλξης ντόπιου και ξένου τουρισμού.

Διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία, ξενώνες και δωμάτια κοντά στην όμορφη παραλία του, στη οποία ο παραθεριστής μπορεί ν’ απολαύσει το μπάνιο του και να κάνει ηλιοθεραπεία πάνω σε ολόχρυση αμμουδιά και βότσαλα. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχει πληθώρα ταβερνών κι εστιατορίων, πιτσαρίες, καφετερίες και παμπ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και μίνι-μάρκετ, καθώς και άλλα καταστήματα που μπορούν να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες και επιθυμίες των επισκεπτών. Στο βόρειο άκρο της παραλίας υπάρχει κι ένα λιμανάκι το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει και σκάφη αναψυχής.

Παρά την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του ο Άγιος Ιωάννης διατηρεί πολλά πηλιορείτικα χαρακτηριστικά χάρις στην εγγύτητά του με τα ορεινά χωριά και την πλούσια βλάστηση του βουνού ολόγυρα, όπου ο επισκέπτης που θέλει μια αλλαγή στο πρόγραμμά του μπορεί να επιδοθεί σε άλλες δραστηριότητες.

Παπά Νερό

Παραμυθένια αμμουδερή παραλία 56 χλμ. από το Βόλο και 4 χλμ. από το Μούρεσι. Εδώ σμίγει το πράσινο του βουνού με το μπλε της θάλασσας σε απόλυτη αρμονία. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε υπέροχα γραφικά ταβερνάκια με άφθονους θαλασσινούς μεζέδες. Για καλό φαγητό επισκεφθείτε λίγο έξω από το χωριό, στο δρόμο προς το Μούρεσι, το εστιατόριο του “Στάθη” και απολαύστε το γεύμα σας με φόντο τη μεγάλη παραλία του Αγίου Ιωάννη και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου