ΤΑΞΙΔΙΑ

Ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά θρησκευτικά αγάλματα του κόσμου;

ποια-είναι-τα-πιο-εντυπωσιακά-θρησκευ-673383

Είτε είστε θρησκευόμενοι είτε όχι, σίγουρα θα νιώσετε δέος αν βρεθείτε μπροστά σε κάποιο από τα πιο μεγαλόπρεπα θρησκευτικά αγάλματα που υπάρχουν στον κόσμο.

Πριν μερικούς μήνες, το Νεπάλ έκανε τα αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης… τρίαινας του κόσμου, ενός θρησκευτικού αγάλματος που απεικονίζει το θεό Σίβα, σε έναν ινδουιστικό ναό στο Dang. Η τρίαινα είναι φτιαγμένη από 5 διαφορετικά μέταλλα, ζυγίζει περισσότερο από 6 τόνους και υψώνεται στα 12 μέτρα.

Πέρα, όμως, από αυτό το πρόσφατο άγαλμα, υπάρχουν κι άλλα πολλά, διάσπαρτα στον κόσμο, από διάφορες θρησκείες.

Ο γιγάντιος Βούδας της Leshan (Σετσουάν, Κίνα)

Φτιαγμένος από πέτρα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Tang, ο Βούδας αυτός φτάνει τα 71 μέτρα ύψος και βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Minjiang, Dadu και Qingyi. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 713 και τελείωσε το 803, ενώ μπήκε στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco το 1996. Το άγαλμα αυτό ήταν ιδέα ενός κινέζου μοναχού, του Haitong, ο οποίος πίστευε ότι η παρουσία ενός πέτρινου Βούδα θα ηρεμούσε τα νερά των ποταμών. Όταν τα χρήματα τελείωσαν, ο Haitong αυτοκτόνησε, η κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε να το ολοκληρώσει. Λόγω της μεγάλης ποσότητας βράχων που τοποθετήθηκε στο ποτάμι κατά τη διάρκεια της κατασκευής, τα νερά των ποταμών έγιναν πιο ρηχά και πιο ήρεμα, επιβεβαιώνοντας κατά μια έννοια τον Haitong.

Laykyun Setkyar (Monywa, Μιανμάρ)

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα του κόσμου, με ύψος που φτάνει τα 116 μέτρα, που απεικονίζει τον Γκαουτάμα Βούδα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2008 και υπάρχουν 32 επίπεδα, τα 12 εκ των οποίων είναι αφιερωμένα σε λεπτομερείς περιγραφές της κόλασης.

Χριστός Λυτρωτής (Ρίο Ντε Τζανέιρο)

Ίσως από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Βραζιλίας, το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή ζυγίζει 635 τόνους, έχει ύψος 30 μέτρα και κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1922 και το 1931, παρ’ όλο που η αρχική ιδέα για ένα τέτοιου είδους άγαλμα υπήρχε ήδη από το 1850. Λόγω, όμως, ότι το 1889 η χώρα έγινε Δημοκρατία και επήλθε ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, η ιδέα έμεινε για λίγο στην άκρη. Όταν επανήλθε το 1921, ο αρχιεπίσκοπος του Ρίο ντε Τζανέιρο οργάνωσε μία Εβδομάδα Μνημείων προκειμένου να προσελκύσει δωρεές κυρίως από καθολικούς της Βραζιλίας, για την κατασκευή του. Κι ενώ τα σχέδια για το άγαλμα του Χριστού περιελάμβαναν μεταξύ άλλων έναν σταυρό κι ένα άγαλμα του Χριστού, ο οποίος θα κρατούσε μια σφαίρα στα χέρια του, τελικά επελέγη το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή με τα χέρια ανοιχτά.

Ο Χριστός της Αβύσσου (Key Largo, Φλόριντα)

Ο εν λόγω Χριστός είναι το ένα από τα 3 αγάλματα που δημιούργησε ο ιταλός καλλιτέχνης Guido Galletti (τα υπόλοιπα βρίσκονται στο βυθό της Γρενάδας στην Καραϊβική και στη Μεσόγειο, κοντά στην Ιταλία), ο οποίος έχει ύψος 2,6 μέτρα, ζυγίζει 260 κιλά και παραμένει στη θέση του χάρη στην τσιμεντένια βάση του που φτάνει τους 9 τόνους.

Τοποθετήθηκε στη θάλασσα, περίπου 7 μέτρα κάτω από την επιφάνειά της, το 1965 και μπορούν να το δουν όσοι κολυμπήσουν ή κάνουν καταδύσεις στην περιοχή ή έστω όσοι επιλέξουν να κάνουν βόλτα με ένα από τα τοπικά σκαφάκια με τον γυάλινο πάτο.

Βούδας Tian Tan (Χονγκ Κονγκ)

Μετά από 12 χρόνια κατασκευής, ολοκληρώθηκε ο μεγαλύτερος… χάλκινος, καθιστός Βούδας που υπάρχει σε εξωτερικό χώρο. Βρίσκεται δίπλα από το Μοναστήρι Po Lin στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο θεωρείται το κέντρο του βουδισμού για την περιοχή και έχει ύψος 34 μέτρα και βάρος 250 τόνους. Κάτω από τον Βούδα υπάρχουν 3 όροφοι που φαίνεται να βρίσκεται το λείψανο του Σακυαμούνι, του σοφού του οποίου οι διδασκαλίες γέννησαν τον Βουδισμό.

Ξαπλωμένος Βούδας του Wat Pho (Μπανγκόκ)

Βρίσκεται μερικά, μόλις μέτρα έξω από το Μεγάλο Παλάτι στο Wat Pho κα είναι 43 μέτρα μακρύ, ενώ σε ύψος φτάνει τα 15 μέτρα. Το πιο φανταχτερό σημείο του είναι τα πόδια, τα οποία είναι στολισμένα με μαργαριτάρια που σχηματίζουν διάφορα σύμβολα του Βούδα, όπως λουλούδια, ελέφαντες και τίγρεις. Πάνω από το άγαλμα υπάρχει μια ομπρέλα 7 επιπέδων που αναπαριστά το κράτος της Ταϊλάνδης και 108 χάλκινα μπολ κατά μήκος, στα οποία οι επισκέπτες αφήνουν ένα κέρμα καθώς κάνουν μια ευχή. Τα χρήματα διατίθενται στη διατήρηση του Ναού Wat Pho.

Βούδας Dordenma (Thimphu, Μπουτάν)

Όταν ολοκληρωθεί, το χρυσο-χάλκινο αυτό γλυπτό θα είναι ένα από τα ψηλότερα αγάλματα Βούδα του κόσμου, με ύψος που φτάνει τα 51 μέτρα. Αρχικά ήταν να τελειώσει το 2010, πλέον, όμως, αναμένεται να τελειώσει την επόμενη χρονιά, έχοντας ήδη χρειαστεί 47 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του. Το εσωτερικό του θα φιλοξενεί 125 χιλιάδες μικρότερους Βούδες και αίθουσα διαλογισμού.

Cristo de la Concordia (Κοτσαμπάμπα, Βολιβία)

Το δεύτερο μεγαλύτερο άγαλμα Ιησού στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο γλυπτό στο νότιο ημισφαίριο, ο Cristo de la Concordia φτάνει τα 33 μέτρα ύψος (ένα για κάθε χρόνο του Χιστού) και είναι μόλις λίγα εκατοστά πιο ψηλό από τον Χριστό το Λυτρωτή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Τις Κυριακές, οι τουρίστες απολαμβάνουν τη θέα από το άνω τμήμα του και συγκεκριμένα από τα χέρια του.

clickatlife.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου